Hepatitis B is zo’n virusinfectie die de lever aantast en een van de ernstige gezondheidsproblemen die niet alleen de wereld aangaat, maar ook regio’s met een hoge prevalentie, waaronder delen van Azië, Afrika en Oost-Europa. Het is erg belangrijk om gevaccineerd te worden als een reiziger landen bezoekt waar Hepatitis B endemisch is of voor reizigers met doelen die een hoger risico op blootstelling met zich meebrengen, zoals medisch werk of langdurig verblijf in bepaalde gebieden. Een van de meest gestelde vragen met betrekking tot Hepatitis B-vaccinatie is: Hoe lang is Hepatitis B geldig?
Dit artikel is een reisgids en vaccinatieadvies voor elke reiziger en alle geïnteresseerden. Het beantwoordt vragen over de duur van Hepatitis B-immuniteit, herhalingsvaccinaties en andere speciale overwegingen voor frequente reizigers die altijd risicogebieden bezoeken.
Weten hoe hepatitis B zich verspreidt
Hepatitis B behoort tot de familie Hepadnaviridae. Besmet bloed, sperma of andere lichaamsvloeistoffen kunnen het overbrengen. Dit zijn de manieren waarop het zich verspreidt.
- Als een besmette moeder bevalt, kan ze het virus doorgeven aan haar pasgeborene.
- Hepatitis B wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen wanneer mensen onbeschermde seksuele gemeenschap hebben met een besmet persoon.
- Het virus kan worden verspreid door het delen van persoonlijke voorwerpen, zoals scheermesjes of tandenborstels.
- Injecterend drugsgebruik en het delen van naalden of spuiten onder drugsgebruikers.
- Directe blootstelling door besmet bloed, zoals via een naaldprik.
Hepatitis B dringt hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks hepatocyten en andere weefselcellen van de lever binnen, waar het een ontsteking van het leverweefsel veroorzaakt. De meeste geïnfecteerde personen zijn asymptomatisch en weten daarom niet dat ze het virus hebben opgelopen, omdat dit specifieke virus mogelijk niet pathogeen is en alleen milde griepachtige symptomen of helemaal geen symptomen veroorzaakt. De persoon kan ook gemakkelijk blauwe plekken en bloedingen krijgen door de verminderde productie van stollingsfactoren door de lever. In ernstige gevallen kunnen gifstoffen in het bloed zich ophopen en verwardheid en geheugenproblemen veroorzaken.
Hepatitis B-vaccin: Een overzicht
Het vaccin voor dit virus werd in de jaren 90 geïntroduceerd en het is een zeer efficiënt vaccin tegen de infectie en complicaties op de lange termijn. Vaccinatie wordt meestal toegediend in drie injecties verspreid over zes maanden. De standaarddosering is een eerste dosis, de tweede dosis een maand na de eerste en de derde dosis zes maanden na de eerste.
Er is ook een snel vaccinatieschema dat gebruikt kan worden voor diegenen die een versnelde bescherming nodig hebben. Hierbij wordt het vaccin gegeven in een periode van drie injecties binnen een korter tijdsbestek, 7 en 21 dagen, en is een booster nodig na één jaar.
Hoe lang is Hepatitis B geldig?
Reizigers zijn altijd geïnteresseerd in de duur van het Hepatitis B-vaccin en of het vaccin op de lange termijn effectief is. Naast vragen over vaccinatie speelt ook bewustwording van Hepatitis B symptomen een belangrijke rol bij reizigers, omdat vroege herkenning van symptomen zoals vermoeidheid, misselijkheid, koorts, en geelzucht kan helpen bij het vroegtijdig signaleren en behandelen van de ziekte. Onderzoek heeft echter aangetoond dat volledige immuniteit in het geval van het Hepatitis B-vaccin langdurige en meestal levenslange bescherming biedt.
Duur van dosis 1
Meer dan 95% van de patiënten zou voldoende immuniteit tegen hepatitis B hebben ontwikkeld na het voltooien van de volledige kuur van drie doses. Voor velen zal dit minstens 20 jaar volgehouden worden. Zelfs onderzoek heeft aangetoond dat de overgrote meerderheid van de gevaccineerde personen voldoende beschermende antilichamen heeft voor ten minste 20-30 jaar na een dergelijke immunisatie zonder dat er boostershots nodig zijn. Sommige mensen behouden deze immuniteit levenslang na het voltooien van de vaccinatieserie, zelfs als hun antilichaamniveaus na verloop van tijd afnemen.
Levenslange immuniteit versus afnemende antilichamen
Antilichamen (anti-HB’s) zullen bij veel ontvangers na verloop van tijd afnemen, maar het cellulaire immuungeheugen blijft behouden. Het is duidelijk dat zelfs wanneer het niveau van antilichamen is afgenomen, het lichaam perfect in staat blijft om binnen enkele uren te reageren op het virus en zo een infectie te voorkomen. De informatie uit deze onderzoeken heeft geleid tot aanbevelingen van het CDC en de WHO om geen boosterdoses te gebruiken als routinemaatregel bij gezonde personen die geacht worden de volledige vaccinatiekuur te hebben doorlopen.
Patiënten met een veel zwakker immuunsysteem, zoals dialysepatiënten, kunnen echter wel een boosterdosis en periodieke titers van antilichamen nodig hebben.
Reisoverwegingen en het hepatitis B-vaccin
Het inschatten van je risiconiveau en zorgen voor voldoende dekking zijn cruciaal als je op reis gaat, vooral door gebieden waarvan bekend is dat er veel Hepatitis B-infecties voorkomen. Voordat je op avontuur gaat, zijn hier een paar dingen die je moet weten.
Vaccinatieschema voor reizigers
Het is erg belangrijk om deze injecties te krijgen als je naar een risicogebied reist en nog niet eerder bent gevaccineerd tegen hepatitis B. De vaccinatiereeks moet enkele maanden voor de reis beginnen. Het standaardschema voor dit vaccin duurt zes maanden, maar er is een versneld schema dat de reiziger sneller bescherming kan bieden dan het standaardplan. De vierde injectie wordt 12 maanden na de eerste injectie gegeven om langdurige immuniteit te bieden; in het versnelde schema worden de eerste drie injecties in een korter tijdsbestek gegeven, zoals op dag 7 en 21.
Testen op immuniteit vóór de reis
Het wordt ook aanbevolen dat reizigers die lang geleden immunisaties hebben ontvangen of van wie de immunisatiestatus onbekend is, zich voor de reis laten testen op Hepatitis B-antistoffen. Een eenvoudige bloedtest geeft aan of je nog voldoende immuniteit hebt. Als de immuniteit laag is en je reist naar een gebied met een hoog risico, dan kan je arts je aanraden om een boosterprik te nemen.
Regio’s met een verhoogd risico op hepatitis B
De Zuidoost-Aziatische regio, China, de eilanden in de Stille Oceaan, het Amazonegebied, Afrika en Oost-Europa behoren tot de regio’s met een hoge endemiciteit van hepatitis B. Bezoekers van dergelijke gebieden moeten ervoor zorgen dat ze de hepatitis B-vaccinatie hebben ontvangen. Eenvoudige, alledaagse handelingen zoals het bezoeken van een nabijgelegen gezondheidskliniek voor medische hulp, het laten uitvoeren van tandheelkundige ingrepen of het laten behandelen van een kleine verwonding kunnen je in deze landen blootstellen aan het virus.
Speciale groepen en boosters
Boosters worden niet routinematig aanbevolen voor de algemene bevolking, hoewel verschillende bevolkingsgroepen een boost zouden moeten krijgen omdat ze een groter risico lopen op infecties of een zwakkere immuunstatus hebben. Deze omvatten.
Zorgverleners
Zorgverleners die werken in gebieden met een hoge blootstelling moeten periodiek worden gescreend en indien nodig een boost krijgen om hun bescherming te behouden.
Immuungecompromitteerde patiënten
Patiënten met leverkanker of andere aandoeningen die hun immuunfunctie aantasten, produceren mogelijk geen sterke immuniteit tegen het vaccin en hebben mogelijk boostershots nodig.
Patiënten die hemodialyse ondergaan
Patiënten met hemodialyse lopen een verhoogd risico op blootstelling aan hepatitis B en moeten mogelijk vaker titratie van antilichamen en boostervaccinatie krijgen.
De boostervaccinatie voor het behoud van langdurige immuniteit
Of booster shots nodig zijn voor levenslange immuniteit werd onderzocht in meerdere, veel gelezen studies. Hoewel de meeste gezonde personen die zijn ingeënt met de volledige serie vaccinaties geen boostervaccinatie nodig hebben omdat hun immuunsysteem zich het virus kan herinneren, daalt het niveau van antilichamen wel. Het immuunsysteem kan zich echter nog steeds een virus herinneren waaraan het eerder is blootgesteld en een passende verdediging opzetten wanneer men probeert het opnieuw te besmetten.
Zorgverleners schrijven echter soms boosterdoses voor aan mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen in risicoberoepen; gezondheidswerkers of mensen die vaak naar risicogebieden reizen, moeten zelfs een eenmalige boostervaccinatie krijgen om een optimale immuniteit te behouden. Belangrijk om te weten is dat de Hepatitis B incubatietijd – de tijd tussen blootstelling aan het virus en het ontstaan van symptomen – gemiddeld 45 tot 180 dagen bedraagt. Hierdoor kan iemand al besmet zijn zonder het te weten, wat het belang van preventieve vaccinatie voor risicogroepen nog meer benadrukt.
Wat reizigers moeten weten over vaccinatiewetten
In andere landen kan het zijn dat reizigers een bewijs van Hepatitis B vaccinatie moeten laten zien om bepaalde risicogebieden te betreden of om specifieke handelingen uit te voeren, zoals vrijwilligerswerk in een medische instelling of lesgeven aan een instelling. Reizigers kunnen worden verplicht om vaccinatiedocumenten te laten zien of een test af te leggen om immuniteit aan te tonen.
Vaccinatieplicht voor bezoekers
Hoewel vaccinatie tegen Hepatitis B voor de meeste landen geen vereiste is, kunnen er bepaalde banen zijn, zoals bijvoorbeeld medewerkers in de gezondheidszorg of vrijwilligers in specifieke industrieën, waarvoor de vaccinatie nodig is. Sommige landen raden het vaccin zelfs aan voor mensen die al lange tijd reizen, voor expats of voor mensen die risicovolle activiteiten ondernemen zoals wandelen, avontuurlijke sporten of vrijwilligerswerk in afgelegen gebieden.
Vaccinatiegegevens controleren
Reizigers moeten alle vaccinaties bijhouden, vooral als de bescherming voor een langere periode geldt. Een bewijs van Hepatitis B vaccinatie is soms vereist voor bepaalde visa, vrijwilligerswerk of stages in het buitenland. Met een kopie van je vaccinatiegegevens en de datum van elke dosis kun je snel een bewijs leveren als dat nodig is.
Kun je het hepatitis B-vaccin krijgen op reis?
Ja, het Hepatitis B-vaccin wordt op veel bestemmingen in het buitenland aangeboden, vooral in gebieden met een hoge prevalentie. De meeste landen, vooral die met een aanzienlijk hoog percentage Hepatitis B-besmettingen, bieden tegenwoordig vaccinaties aan in lokale klinieken, ziekenhuizen en zorginstellingen. Maar doe dit altijd voordat je vertrekt om er zeker van te zijn dat de vaccinatie volledig effectief is op de bestemming.
Houd rekening met de Hepatitis B risico’s in deze gebieden, aangezien onbeschermde blootstelling kan leiden tot infecties die ernstige leverproblemen veroorzaken. Vaccinatie biedt bescherming tegen deze risico’s en zorgt voor een veilige en zorgeloze reis.
Pre-vaccinatie stelt het lichaam in staat om immuniteit op te bouwen voordat blootstelling aan het virus waarschijnlijk is. Een standaardreeks van het Hepatitis B-vaccin vereist drie injecties verspreid over zes maanden, hoewel er versnelde schema’s beschikbaar zijn voor een snellere bescherming indien nodig. Als je op reis in het buitenland begint met de vaccinatieserie, moet je deze bij terugkomst afmaken of voortzetten bij een lokale zorginstelling in het land van bestemming.
De standaard van de medische behandeling en de voorschriften voor het bewaren van vaccins in de landen waar je naartoe reist, zijn twee factoren. Je wilt weten of je een vaccin krijgt dat op de juiste manier wordt behandeld en opgeslagen, omdat medische faciliteiten in een aantal ontwikkelingslanden mogelijk niet voldoen aan de normen van andere westerse landen. Bespreek voor je vertrekt je vaccinatieschema met je arts, inclusief de beschikbare vaccins in de landen waar je naartoe reist.
Conclusie
Concluderend is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat men individuele immuniteit tegen deze ernstige leverinfectie in het lichaam houdt zolang het Hepatitis B-vaccin geldig is, omdat de geldigheid ervan varieert afhankelijk van andere vereisten. Het Hepatitis B-vaccin heeft naar verluidt een lange levensduur, meestal tussen de 20 en 30 jaar en zelfs levenslang. Er zijn geen boostershots nodig na de drie doses van de vaccinatieserie, omdat de meeste mensen hun immuunsysteem in het geheugen houden, zelfs als hun antilichaamniveau daalt. Speciale groepen patiënten moeten in aanmerking komen voor periodieke tests of herhalingsvaccinaties, zoals werknemers in de gezondheidszorg, immuungecompromitteerde patiënten en frequente reizigers naar gebieden met een hoog risico.
Het is van groot belang dat reizigers zich bewust zijn van het risico dat een bezoek aan endemische gebieden van hepatitis B met zich meebrengt en zich ruim van tevoren laten vaccineren. Er zijn ook versnelde schema’s beschikbaar als versnelde bescherming nodig is. Naast vaccinatie kan het verstandig zijn om een soa zelftest kopen voor aanvullende zekerheid, vooral wanneer reizen naar risicogebieden seksueel overdraagbare infecties kan vergroten. Vóór de reis kunt u uw zorgverlener raadplegen om er zeker van te zijn dat u voldoende beschermd bent en om advies te krijgen over uw immuniteitsstatus.
Op de hoogte zijn van de vaccinatierichtlijnen, vooral op reis, houdt toeristen veilig en gezond in hun omgeving en voorkomt de verspreiding van hepatitis B. Vaccinatie maakt deel uit van een verantwoorde voorbereiding op reizen als het gaat om het verkennen van nieuwe culturen, werken in het buitenland of vrijwilligerswerk doen in gebieden met een hoog risico.