Recente studies hebben aangetoond dat het humaan papillomavirus (HPV), een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), wereldwijd miljoenen mensen heeft getroffen. Hoewel HPV technisch gezien een soa is, wordt het vaak bestempeld als een SOA omdat het via seksueel contact kan worden overgedragen zonder dat het altijd tot ziekte leidt. Er zijn meer dan 100 stammen van HPV, die genitale wratten veroorzaken en andere die in verband worden gebracht met kanker zoals baarmoederhals-, anale en keelkanker. Dus wat wil je weten over HPV en de preventieve maatregelen, waaronder vaccinatie en regelmatige screenings? Raad eens! Je bent op de juiste blog. Om je te helpen het beter te begrijpen, hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om het risico te verkleinen en de mogelijke gevolgen van HPV voor je gezondheid te beheersen. Dus zonder verder oponthoud, scroll naar beneden om meer te lezen.
Humaan papillomavirus (HPV)
Het humaan papillomavirus (HPV) is een van de meest voorkomende virussen. Het kan verschillende delen van je menselijk lichaam aantasten. Er zijn meer dan 100 soorten HPV, waaronder HPV-stammen die niet alleen wratten op je handen en voeten kunnen veroorzaken, maar ook in je gezicht. Bovendien kunnen 30 andere HPV-stammen je genitaliën beschadigen, waaronder je vulva, vagina, baarmoederhals, penis en scrotum. Het kan ook je rectum en anus infecteren. Om te bepalen of je geïnfecteerd bent, kun je een HPV test doen, wat belangrijk is voor het vroegtijdig opsporen van mogelijke gezondheidsrisico’s.
HPV, een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die je genitaliën aantast, wordt overgedragen door huid-op-huidcontact. Veel mensen schrikken bij de gedachte besmet te raken met een soa, maar studies hebben aangetoond dat de meerderheid van de genitale HPV-stammen minder onschuldig is. Hieronder kan ook het type HPV vallen dat genitale wratten veroorzaakt.
Bovendien kunnen maar weinig HPV-stammen leiden tot kanker omdat ze een hoog risico hebben, zoals baarmoederhalskanker. Daarom worden vroegtijdige opsporing en behandeling aanbevolen om te voorkomen dat deze infectie zich verspreidt en grote gezondheidsproblemen veroorzaakt.
De belangrijkste gevolgen van HPV
HPV is een soort infectie die elke persoon kan besmetten die seks heeft of nauw huid-op-huid genitaal contact heeft met een partner met het virus. Op dezelfde manier kan een persoon die besmet is met dit virus het niet alleen tijdens geslachtsgemeenschap, orale seks en anale seks, maar ook tijdens nauw genitaal contact verspreiden naar zijn partner.
HPV bij vrouwen
Over het algemeen is bekend dat vrouwen een groter risico lopen om het HPV-virus te bezitten, en individuen die bij de geboorte vrouwelijk worden toegewezen (AFAB) omdat HPV een hoog risico vormt, kan leiden tot baarmoederhalskanker als het niet op tijd wordt behandeld. Zowel pap-uitstrijkjes als HPV-tests kunnen precancereuze celveranderingen opsporen. Dit kan helpen om baarmoederhalskanker te voorkomen. Daarnaast kan HPV, de onschadelijke vorm, ook
genitale wratten veroorzaken bij vrouwen en mensen met AFAB.
HPV bij mannen
Wat mannen betreft, veroorzaakt HPV minder gezondheidsrisico’s voor mannen en personen die bij de geboorte als man zijn toegewezen (AMAB). Als je te maken hebt met AMAB, kan HPV genitale wratten veroorzaken, maar de meeste infecties verdwijnen na verloop van tijd vanzelf.
Het HPV-virus kan leiden tot kanker. Deze HVP-kanker is echter zeldzaam, maar toch kan iemand kanker krijgen in de penis, anus, hoofd en nek. Het gevolg is dat mensen die AMAB. HPV-testen en Pap-testen worden normaal gesproken niet voor hen aanbevolen.
Iemand met een zwak immuunsysteem kan echter problemen hebben met het bestrijden van HPV-infecties als hij of zij HIV-positief is getest. Onderzoek heeft aangetoond dat er een grotere kans is op het verkrijgen van hoog-risico HPV-stammen die tot kanker kunnen leiden als je seks hebt met andere individuen die een penis hebben (MSM).
In dat geval kan je verloskundige of gynaecoloog een anale paptest aanbevelen om de infectie beter te begrijpen. Anale Pap-tests kunnen veranderingen in cellen opsporen die tot kanker kunnen leiden, maar ze kunnen geen HPV opsporen. Vraag je verloskundige of gynaecoloog of een test nodig is. Vaccinatie en veiliger seksueel gedrag kunnen de overdracht van HPV helpen stoppen, ongeacht je voortplantingsanatomie.
Is HPV een SOA? Wat moet je weten?
Het humaan papillomavirus (HPV) is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het wordt vaak een SOA genoemd, dus het zal niet verkeerd zijn om te zeggen dat het technisch gezien een soa is omdat het wordt overgedragen via seksueel contact zonder dat het noodzakelijkerwijs tot een ziekte leidt. Er zijn meer dan 100 soorten HPV. Hoewel sommige HPV genitale wratten veroorzaken en andere leiden tot ernstigere aandoeningen zoals baarmoederhalskanker, wordt HPV verspreid via intiem huid-op-huid contact, waaronder vaginale, anale en orale seks. Omdat de symptomen van deze ziekte vaak niet zichtbaar zijn, geloven mensen vaak niet dat ze een HPV-infectie kunnen hebben. Voor vroegtijdige detectie en preventie zijn vaccinatie en regelmatige screenings de twee belangrijkste factoren. Het is daarom aan te raden om een SOA test kopen, zodat je zeker kunt zijn van je gezondheid en eventuele infecties vroegtijdig kunt opsporen.
Feiten over HPV
Mensen hebben veel mythes gecreëerd over HPV, wat bijdraagt aan onnodige schaamte en stigma rond het virus. Het is belangrijk om je bewust te zijn van HPV zodat je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen en een betere emotionele reactie op HPV kunt ondersteunen.
HPV en langdurige relaties
Wanneer bij een patiënt HPV wordt vastgesteld in een langdurige relatie, kan hij of zij zich grote zorgen maken over zijn of haar gezondheid. Omdat het van twee kanten komt, kunnen ze zich zorgen maken dat hun partner hen ontrouw is geweest of zich zorgen maken dat hun partner denkt dat zij ontrouw zijn geweest in deze relatie. Maar soms kan HPV jarenlang onopgemerkt blijven en dan kunnen de symptomen weer actief worden. Het kan dan leiden tot bepaalde veranderingen in de baarmoederhalscellen. We begrijpen nog steeds niet helemaal waarom dit af en toe gebeurt. Het impliceert wel dat het meestal onmogelijk is om de bron van HPV vast te stellen.
Dat zou kunnen:
- Uitleggen dat HPV een veel voorkomende infectie is
- Uitleggen hoe sluimerend HPV werkt en waarom het invloed kan hebben op iemand in een langdurige, monogame relatie met alle mogelijkheden om later HPV te krijgen.
- Als een patiënt denkt dat het goed zou zijn om met zijn of haar partner te praten, bied dan aan om ook met hem of haar te praten.
HPV en herinfectie
Omdat het HPV-virus meer dan 200 typen heeft, moet je het niet als één virus beschouwen. Er is dus een kans dat iemand meer dan eens HPV kan krijgen. Hoewel er nog veel te leren valt over HPV, blijkt uit sommige onderzoeken dat iemand het virus kan hebben, ervan kan herstellen en op latere leeftijd opnieuw kan worden besmet met dezelfde HPV-stam.
Een enkele dosis HPV-vaccinatie kan nog steeds nuttig zijn
De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) beveelt twee doses van het vaccin aan met een tussenpoos van ten minste zes maanden voor tieners jonger dan 15 jaar en drie doses voor personen met een verminderde immuniteit. Nieuw onderzoek toont echter aan waarom een enkele dosis minder effectief is en waarom 2 tot 3 doses een must zijn.
Omdat een enkele dosis alleen helpt bij de bescherming tegen HPV, is het nuttig voor mensen die in landen wonen waar niet zoveel middelen beschikbaar zijn.
Recente onderzoekers hebben aangetoond dat wereldwijd de HPV-vaccinatie tussen 2019 en 2021 is afgenomen, waardoor meer mensen het risico lopen om HPV en andere gerelateerde kankers te krijgen. In december 2022 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook hun richtlijnen voor HPV-vaccinatie bijgewerkt voor bewustwording en om aan te bevelen dat een enkele dosis een must is om de toegang tot het vaccin te verbeteren, vooral voor jongere meisjes van 9-14 jaar.
Alle kinderen, meestal vanaf ongeveer 11 jaar, kunnen worden gevaccineerd voor HPV. De CDC beveelt aan dat iedereen onder de 26 jaar zich laat vaccineren, en sommige mensen tot 45 jaar kunnen ook overwegen zich te laten vaccineren als ze dat als kind niet deden, hoewel het vaccin effectiever is en het risico verkleint als het wordt gegeven voordat iemand seksueel actief wordt.
Het eindoordeel
Samenvattend is sine HPV een wijdverspreide seksueel overdraagbare infectie met aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid, variërend van genitale wratten tot verschillende vormen van kanker. Met doses kan men de infectie echter overwinnen. Een goed begrip van de overdracht van HPV, de symptomen en het belang van vaccinatie en regelmatige screenings is cruciaal omdat het kan helpen bij vroege preventie en detectie. Mensen kunnen zichzelf en hun partners beschermen tegen de mogelijke gevaren van HPV door proactieve gezondheidsmaatregelen te nemen, wat het belang onderstreept van bewustmaking en voorlichting over deze veel voorkomende soa.