Chlamydia: gevolgen, gevaren en risico’s

In dit artikel beschrijven we de gevaren en risico’s die een chlamydiabesmetting met zich kan brengen.

Chlamydia is een ‘stille’ soa waardoor je deze in veel gevallen niet snel op zal merken. En dat is juist het verraderlijke: want hoe langer je met deze soa rondloopt, hoe gevaarlijker deze voor je is!

En lang rondlopen met chlamydia kan dus voor vervelende consequenties zorgen. We hebben een aantal van die consequenties in dit artikel opgesomd. Let op: dit zijn mogelijke gevaren/risico’s van chlamydia. Het is niet zo dat als JIJ chlamydia hebt, je ook zeker met een van deze vervelende consequenties te maken gaat krijgen. Het is altijd van belang om jezelf om de zoveel tijd te laten testen op een soa. Daarnaast is het belangrijk dat als je een soa als chlamydia blijkt te hebben, dat je dan direct professionele hulp gaat zoeken zodat je snel weer snel van de soa af kan komen.

Chlamydia kan zorgen voor ontstekingen (mannen en vrouwen)

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus of van de baarmoedermond (alleen bij vrouwen).

Chlamydia kan zorgen voor onvruchtbaarheid (vrouwen)

Een hele nare consequentie van chlamydia is dat het kan zorgen voor onvruchtbaarheid. Chlamydia kan bij de vrouw namelijk zorgen voor een ernstige ontsteking in de onderbuik of bij de bekken en dat kan zorgen voor onvruchtbaarheid.

Onvruchtbaarheid bij vrouwen komt in Nederland best wel vaak voor. Volgens de laatste cijfers bij maar wel liefst 1.000 vrouwen per jaar! Het is dus niet realistisch om te denken: dat overkomt mij niet! Een soa als deze kan ervoor zorgen dat een vrouw geen kinderen meer kan krijgen. Zo simpel is het.

Eileiderontsteking (vrouwen)

De infectie kan bij vrouwen zorgen voor een eileiderontsteking. Dit is op zichzelf staand al heel vervelend. Maar deze ontsteking kan zich ook uitbreiden naar de buikholte. Dat wordt ook wel de ‘pelvic inflammatory disease’ genoemd. Oftewel: een ontsteking in het bekkengebied.

Van chlamydia zelf merkt u in veel gevallen niet veel. Maar als u te maken krijgt met een eileiderontsteking dan zult u daar in veel gevallen wél iets van merken. We hebben een aantal symptomen daarvan opgesomd:

  • U voelt zich ziek
  • U krijgt koorts
  • U heeft pijn in de buikholte

Deze eileiderontsteking kan zorgen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Een ontsteking veroorzaakt namelijk littekens in de eileiders. Deze littekens zorgen ervoor dat de eileiders verstopt raken. Door deze verstopping, kan de vrouw onvruchtbaar worden of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen.

Gevolgen tijdens zwangerschap (vrouwen)

Chlamydia hebben tijdens je zwangerschap kan ook voor de baby gevaarlijk zijn. De baby kan bijvoorbeeld bij de geboorte een laag geboortegewicht hebben of de baby kan te vroeg geboren worden. Ook kun je als vrouw zijnde de baby tijdens de bevalling infecteren met chlamydia. Bij de baby ontstaan er dan infecties in de ogen of in de longen.

Bijbalontsteking of ontsteking prostaat (mannen)

Ook bij mannen kan chlamydia nare gevolgen hebben. De ontsteking die chlamydia veroorzaakt, kan ook bij mannen ‘opstijgen’. Met alle gevolgen van dien! Al komt dit ‘opstijgen’ bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen, toch is het iets om rekening mee te houden.

De chlamydia-bacteriën kunnen via de zaadleiders bij de prostaat of de bijbal terechtkomen. Dit kan leiden tot een bijbalontsteking of een ontsteking van de prostaat.

Een bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat zorgt voor heftige symptomen. Je zult het dus vast wel merken als je hier last van krijgt!

Symptomen bijbalontsteking:

  • U voelt een zwelling in de balzak/bijbal
  • U voelt een heftige pijn in de balzak (scrotum) of in de bijbal (deze pijn kan soms uitstralen naar de lies)

Symptomen prostaatontsteking:

  • U heeft heftige koorts
  • U kunt moeilijk plassen
  • U heeft pijn in/rond geslachtsorganen
+ berichten