Trichomanas algemeen

Dit artikel gaat over de soa ‘Trichomanas’. Trichomanas is een veelvoorkomende soa in Nederland en daarom belangrijk om in de gaten te houden. In dit artikel hebben we een aantal belangrijke zaken omtrent Trichomanas voor je verzameld. Als je wat meer de diepte in wilt, kun je ook eens kijken naar de pagina’s die we hebben geschreven over de incubatietijd, de gevaren en risico’s en de symptomen die bij Trichomanas horen.

Wat is Trichomanas?

Trichomanas wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een parasiet. Deze parasiet heet de ‘trichomonas vaginalis parasiet’. Het is een heel klein eencellig organisme (net wat groter dan een bacterie).

Hoe verspreid de soa Trichomanas zich?

Trichomanas verspreid zich van de vagina naar de penis of van de penis naar de vagina. Alleen van man op vrouw, of van vrouw op man dus, afhankelijk van wie het op wie overbrengt. De soa kan dus niet op een andere manier worden overgedragen, zoals via anale seks of via orale seks.

Welke symptomen kan ik ondervinden van trichomanas?

Het zijn voornamelijk vrouwen die last krijgen van de soa trichomanas. Bij mannen komen de symptomen wat minder duidelijk bovendrijven. Iemand die besmet is geraakt kan al enkele dagen na de besmetting last krijgen van deze soa, maar klachten kunnen ook pas enkele weken na de besmetting ontstaan.

Bij zowel mannen als vrouwen zijn er vaak geen klachten. Maar de soa kan dus wél voor klachten zorgen. Je kunt er bijvoorbeeld een ontstoken eikel/vagina aan overhouden of last krijgen van rode, geïrriteerde huid. Of je kunt pijn krijgen bij het plassen. Wil je meer weten over de symptomen die trichomanas kan veroorzaken? Lees dan deze pagina: symptomen van trichomanas.

Gevaren, risico’s en gevolgen van Trichomanas

De soa trichomanas kan voor vervelende gevolgen zorgen. Bij vrouwen kan de infectie bijvoorbeeld zorgen voor vies ruikende afscheiding, irritatie en roodheid van het vaginaslijmvlies. Meer over de mogelijke gevolgen lezen? Lees dan deze pagina: gevolgen, risico’s en gevaren van Trichomanas.

Hoe voorkom je dat je Trichomanas krijgt?

Trichomanas wordt overgebracht bij onveilige geslachtsgemeenschap tussen man en vrouw. Als je niet wilt dat je deze soa krijgt, moet je dus twee dingen doen:

  • Helemaal geen seks meer hebben (heel veilig, vaak niet wenselijk)
  • Als je seks hebt een condoom gebruiken. Hiermee voorkom je dat je een soa kunt krijgen

Mocht je een relatie hebben en van de condoom af willen, dan is het raadzaam om allebei een uitgebreide soatest te doen voordat jullie stoppen met het gebruik van een condoom. Als een van jullie twee een soa blijkt te hebben, kan deze in ieder geval niet worden overgebracht op de ander.

Is Trichomanas te genezen?

Ja, trichomanas is te genezen. Een eenmalige dosis antibiotica is genoeg om van trichomanas af te komen. Heb je trichomanas opgelopen? Schakel dan professionele hulp in voor een behandeling. Goed nieuws voor mannen: mannen kunnen zich spontaan van de bacterie ontdoen! Deze spontane genezing vindt vaak enkele weken na besmetting plaats.

Moet ik mijn (ex-)partner vertellen over mijn besmetting met Trichomanas?

Ja! Trichomanas is immers heel besmettelijk. Het is dus wel goed als je je (ex-)partners op de hoogte brengt van je soa. Vooral als je onveilige seks hebt gehad, is de kans dat je Trichomanas op je partner hebt overgebracht hoog, in sommige gevallen tot wel 80%!

Maak een lijstje met al je sekspartners tot vier weken terug en breng deze op de hoogte van jouw soa. Zij kunnen zich dan ook laten testen en zo nodig laten testen.

Als ik Trichomanas heb gehad en ervoor behandeld ben, kan ik het daarna nog een keer krijgen?

Nee, helaas. Als je eens behandeld bent voor Trichomanas, dan wil dat niet zeggen dat je in de toekomst immuun bent voor het opnieuw krijgen van deze soa. Je kunt het dus nog een keer krijgen en moet altijd blijven oppassen!