Hiv algemeen

Hiv is een bekende en gevaarlijke ziekte, die onder andere door onbeschermde seks van mens op mens overgebracht kan worden. Hiv kan zelfs dodelijk zijn, zelfs in Nederland waar de medische hulp aan mensen die het hiv-virus hebben opgelopen relatief gezien goed is als je het vergelijkt met de medische voorzieningen die mensen in derde wereldlanden tot hun beschikking hebben. In Nederland leefden er in 2016 zo’n 22.900 mensen met hiv. Elk jaar sterven er zo’n 40 mensen aan de ziekte.

Niet iedereen weet dat ze hiv hebben. En juist een snelle behandeling is belangrijk bij een hiv-besmetting. In Nederland weten zo’n 2.600 mensen niet dat ze hiv hebben. De behandeling komt voor die mensen in veel gevallen te laat.

Denk je dat je risico loopt op een hiv-besmetting? Of wil je jezelf laten testen op hiv? Kijk dan eens naar onze hiv test. Bij die test kun je jezelf eenvoudig laten testen op hiv.

Wat is Hiv?

Hiv is een virus. Het Hiv-virus is de veroorzaker van de ziekte AIDS. Hiv is een afkorting voor ‘Human Immunodeficiency Virus’. Dat bekent in het Nederlands: ‘Menselijk virus dat de afweer afbreekt’. En dat is precies wat Hiv doet: het breekt stap voor stap het afweersysteem van het lichaam af. Dit afweersysteem is cruciaal om je lichaam te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Als je afweersysteem dusdanig verzwakt is dat het het lichaam niet meer kan beschermen, dan noemen we dat ‘aids’.

Hoe wordt hiv overgebracht?

Hiv is een ziekte die in veel van de gevallen door het hebben van onveilige seks van mens tot mens wordt overgebracht. Maar wel liefst in 95% van de gevallen heeft onveilige seks voor een hiv-besmetting gezorgd. Maar het kan ook op andere manieren worden overgebracht.

Hiv bevindt zich in bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Dit worden ook wel ‘lichaamsvochten’ genoemd. Als deze lichaamsvochten in contact komen met iemands slijmvliezen (in de mond, anus, vagina of penis) of bloedbaan, dan loopt diegene kans op een hiv-besmetting.

Er zijn dus verschillende manieren waarop hiv kan worden overgedragen. Een aantal voorbeelden:

– Via het hebben van onveilige seks

– Via een bloedtransfusie

– Geprikt worden door een naald die door iemand is gebruikt die hiv-positief is

– Doordat er bloed van iemand met hiv in aanraking is gekomen met een wond van iemand anders

Er zijn veel meer voorbeelden te noemen, maar hier laten we het voor dit artikel bij. Het komt er dus op neer dat je op veel verschillende manieren besmet kan worden met hiv. En dat als je hiv hebt, je altijd uit moet kijken dat je niet iemand anders ook besmet. Je moet altijd op je hoeden zijn, bijvoorbeeld als je zelf een wond hebt.

Wat zijn de symptomen die bij HIV horen?

Hiv komt niet altijd even duidelijk naar voren. Daarom zijn er ook best wel wat mensen die met hiv rondlopen zonder dat zij het weten. Twee op de drie mensen krijgen echter wél klachten. En die klachten bestaan uit de volgende ziekteverschijnselen:

– Koorts

– Hoofdpijn

– Misselijkheid

– Vermoeidheid

– Pijnlijke gewrichten

Er zijn meer symptomen dat die hierboven genoemd worden. We hebben daar een speciaal artikel aan gewijd. Wil je dat artikel lezen? Klik dan hier: hiv symptomen.

Hoe gevaarlijk is HIV?

Hiv is in Nederland goed te behandelen. Wel is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Er bestaan medicijnen die, als je die consequent neemt, goed het hiv-virus onder controle kunnen houden. Het is van groot belang dat je er zo snel mogelijk achter komt als je hiv hebt en dat je, als je hiv hebt, je zo snel mogelijk laat behandelen.

Moet ik al mijn bedpartners vertellen over mijn HIV-besmetting?

Ja, dat is absoluut belangrijk. Iedereen die kans heeft gelopen op een hiv-besmetting moet zich zo spoedig mogelijk laten testen en/of behandelen. Heb je zelf hiv? Dan is het dus heel verstandig als je je ex-partners hiervan op de hoogte stelt.

+ berichten