Hiv incubatietijd
In dit artikel beschrijven we wanneer je jezelf op hiv kan (laten) testen. Dat heeft alles te maken met de incubatietijd van hiv. Wat die term betekent en hoe je daarmee om moet gaan, lees je in dit artikel.
De incubatietijd van hiv: wat is dat?
Elke soa heeft een ‘incubatietijd’, hiv heeft dat dus ook. De incubatietijd geeft de tijd aan vanaf het moment dat je voor het laatst onbeschermd seks gehad hebt tot het moment waarop je jezelf veilig kunt (laten) testen op een soa.
Bij hiv houden we een incubatietijd van 4 weken aan. Dat betekent dat je vier weken moet wachten vanaf het laatste moment dat je onveilig seks hebt gehad totdat je veilig een hiv soatest kunt doen.
Maar als je kans maakt op een soa, dan wil je het toch zo snel mogelijk weten?
Ja, dat klopt. En je kunt je ook eerder testen op hiv. Maar als je jezelf binnen die vier weken laat testen en uit de uitslag blijkt dat je geen hiv hebt, dan moet je jezelf NA de incubatietijd nogmaals (laten) testen. Want de test die je binnen de incubatietijd gedaan hebt is niet betrouwbaar genoeg om vanuit te gaan.
Stel dat uit de test binnen de incubatietijd blijkt dat je wel hiv blijkt te hebben, dan weet je er snel van en kun je jezelf snel laten behandelen.
De tijd binnen de incubatietijd kan best een angstige periode zijn. En jezelf in de tussentijd laten testen wordt nog door best wel wat mensen gedaan. Maar het is altijd belangrijk om rekening te houden met de betrouwbaarheid van de test. Want denken dat je geen hiv hebt en er tóch mee rondlopen is nog veel erger. Niet alleen voor jezelf want zonder behandeling kan het een hoop kapotmaken, maar ook voor anderen. Want als je zonder het zelf te weten hiv hebt, dan kun je dat ook aan andere mensen doorgeven.
Waarom bestaat er überhaupt iets als een incubatietijd?
De incubatietijd van hiv heeft te maken met de manier waarop hiv getest wordt. Namelijk door het afnemen van bloed. De test onderzoekt het bloed op hiv. Stel dat je net een dag voor de test onveilig seks gehad hebt en dat het hiv-virus tijdens die seks is overgedragen, dan is de hiv nog niet goed genoeg verspreid om aantoonbaar te kunnen zijn op de test. Dat heeft dus even tijd nodig.
En voor elke soa heeft dus een andere incubatietijd. Bij Chlamydia is het bijvoorbeeld 10 dagen en bij trichomanas is het 21 dagen.
Als de test 100% betrouwbaar moet zijn, waarom is de incubatietijd dan niet twee maanden in plaats van een?
Dat komt omdat er altijd een afweging moet worden gemaakt tussen de volgende twee factoren:
– iemand met hiv moet zo snel mogelijk weten dat deze hiv heeft zodat er een behandelplan gemaakt kan worden
– iemand moet zichzelf betrouwbaar kunnen testen zodat er een betrouwbare uitslag uit de test komt
Hoe komen jullie bij vier weken?
Als je op internet rond gaat speuren dan kom je wellicht een andere incubatietijd voor hiv tegen dan de vier weken die je in dit artikel tegenkomt. Dat heeft te maken met de manier waarop de incubatietijd wordt vastgesteld en de afweging tussen ‘spoed’ en ‘betrouwbaarheid’ die gemaakt moet worden.
We geven op deze website geen advies. Voor medisch advies kun je het best contact opnemen met een huisarts. Wat je op deze website wel kunt doen, is jezelf testen op hiv met een hiv soatest. Daarbij raden wij je dus wel aan om rekening te houden met de incubatietijd, of anders zowel binnen als na de incubatietijd een hiv soatest te gebruiken.