Hepatitis B symptomen
Hepatitis B komt voor in twee vormen, de acute variant en de chronische. Bij de acute variant van hepatitis B is er een kortdurende ontsteking van de lever en na een tijdje zal het virus in veel gevallen het lichaam weer verlaten. Gemiddeld 90% van de besmette mensen heeft de acute variant van hepatitis B en deze ziekte brengt veel kenmerkende symptomen met zich mee. Overigens ben je sowieso al zes weken besmettelijk voordat je klachten hebt. In lang niet alle gevallen worden de symptomen van hepatitis B ervaren terwijl de persoon in kwestie besmet is. Wanneer mensen Hepatitis B hebben opgelopen, hebben ze vaak last van ernstige vermoeidheid en lusteloosheid. Vooral de vermoeidheid houdt vaak maanden aan. Gewrichtspijn en spierpijn in het hele lichaam komen ook regelmatig voor. Daarnaast zijn er een aantal algemene symptomen op te noemen:
- Buikpijn in de boven- of onderbuik
- Weinig tot geen eetlust
- Misselijkheid
- Grieperig gevoel en koorts of verhoogde temperatuur
- Geelzucht, die zich uit in een gele huid en geel oogwit, donkere urine en kleurloze ontlasting
- De geelzucht verdwijnt na een paar weken. Een verhoogd risico op levercirrose
Alle beschreven symptomen duren meestal 1 tot maximaal 6 maanden. Daarna is de vermoeidheid vaak nog merkbaar. Als het virus uit het lichaam verdwenen is, ben je niet meer besmettelijk voor anderen. Bij een minderheid van de patiënten blijft de chronische infectie bestaan.
Spontaan herstel van hepatitis B
In de overgrote meerderheid van de gevallen herstellen volwassenen vanzelf van een Hepatitis B-infectie. In ongeveer 95% van de gevallen, volgens sommige bronnen. Deze genezing door het lichaam vindt plaats tijdens de “acute fase” van de ziekte, dat wil zeggen binnen zes maanden na het oplopen van de infectie. Belangrijke positieve factoren om genezing te bevorderen zijn gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Het wordt sterk aangeraden om ook geen alcohol te drinken, omdat het om een leverinfectie gaat. De lever wordt dan extra belast. Als je eenmaal hersteld bent van Hepatitis B, kun je de ziekte nooit meer oplopen omdat het lichaam immuniteit heeft ontwikkeld tegen de ziekte.
Verschillende manieren van infectie
Een hepatitis B-infectie wordt veroorzaakt door een virus dat zich op verschillende manieren kan verspreiden. Het virus zit bijvoorbeeld in bloed, maar ook in sperma, inclusief pre-ejaculaat en vaginaal vocht. Besmetting vindt bij volwassenen meestal plaats door onbeschermde geslachtsgemeenschap. Er zijn echter ook andere manieren waarop de ziekte het lichaam kan binnendringen. Een prik met een naald die besmet is met Hepatitis B kan een infectie veroorzaken. Een besmette naald bij bepaalde vormen van drugsgebruik kan de ziekte overbrengen. Maar ook bij piercings en tatoeages en zelfs bij acupunctuur worden naalden gebruikt waardoor het virus in de bloedbaan terecht kan komen. In Nederland werken tattooshops hygiënisch, maar in het buitenland is dit niet altijd gegarandeerd. Denk ook aan een besmette tandenborstel of scheermes, deze kunnen het virus ook overbrengen. Ook als je ergens een open wond hebt en deze in contact komt met besmet bloed, sperma of andere besmette vloeistof, kan er infectie optreden. Hepatitis B-infectie kan ook optreden bij de geboorte van een baby als de moeder de ziekte heeft. Er zijn veel mensen die op deze manier Hepatitis B hebben opgelopen. Een zwangere vrouw met hepatitis B geeft de ziekte door aan haar kind. Daarom worden zwangere vrouwen in Nederland gecontroleerd op de aanwezigheid van de ziekte om besmette geboortes te voorkomen. Donorbloed wordt in Nederland ook altijd gecontroleerd en kan dus geen Hepatitis B bevatten.
Risicofactoren van hepatitis B-infectie
Hepatitis B wordt meestal veroorzaakt door contact met bloed, sperma of andere lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon. Hieronder staan enkele van de belangrijkste risico’s van hepatitis B-infectie die toenemen als u:
- Meerdere seksuele partners hebben of met iemand die al besmet is met HBV
- Naalden delen tijdens intraveneus drugsgebruik
- Je bent een man die seks heeft met andere mannen.
- Samenwonen met iemand die een chronische HBV-infectie heeft
- Je bent een zuigeling die geboren is uit een besmette moeder
- Een baan hebt waarbij je wordt blootgesteld aan menselijk bloed
- Reizen naar regio’s met een hoge besmettingsgraad van HBV, zoals Azië, de eilanden in de Stille Oceaan, Afrika, Oost-Europa, enz
Complicaties gerelateerd aan Hepatitis B-infectie
Als je een persoon bent met een chronische HBV-infectie, kan dit leiden tot ernstige complicaties, zoals:
- Littekenvorming in de lever (cirrose): De ontsteking die gepaard gaat met een hepatitis B-infectie kan bij iemand uitgebreide littekenvorming in de lever (cirrose) veroorzaken: De lever kan ook minder goed functioneren.
- Leverkanker: Mensen met een chronische hepatitis B-infectie lopen een verhoogd risico op leverkanker.
- Leverfalen: Acuut leverfalen is een gezondheidstoestand waarbij de vitale functies van de lever automatisch stoppen, waardoor leverfalen ontstaat. Wanneer deze aandoening optreedt, is een levertransplantatie nodig om iemand in leven te houden.
- Reactivering van het hepatitis B-virus: Mensen met chronische hepatitis B die een onderdrukking van hun immuunsysteem hebben, zijn gevoelig voor reactivatie van het hepatitis B-virus. Deze reactivatie van het virus kan leiden tot aanzienlijke leverschade of zelfs leverfalen. Dit geldt ook voor mensen die immunosuppressieve medicijnen gebruiken, zoals hoge doses corticosteroïden of chemotherapie. Voordat u deze medicijnen gaat gebruiken, moet u getest worden op hepatitis B, of als u positief test op hepatitis B, moet u medisch advies inwinnen bij een leverspecialist (hepatoloog) voordat u begint met deze therapieën om het virus te genezen.
- Andere aandoeningen: Mensen met chronische hepatitis B kunnen uiteindelijk een nierziekte of een ontsteking van de bloedvaten ontwikkelen.
Preventie van hepatitis B
Het hepatitis B-vaccin wordt meestal gegeven in de vorm van twee injecties. Meestal zit er een maand tussen of drie of vier injecties verspreid over zes maanden. Het hangt ervan af welk vaccin wordt gegeven. Je kunt er zeker van zijn dat je geen hepatitis B kunt krijgen van het vaccin.
Onderzoek heeft aangetoond dat “het hepatitis B-vaccin wordt aanbevolen door het Amerikaanse Advisory Committee on Immunization Practices. Het is voor volwassenen van 19 tot 59 jaar die geen contra-indicatie hebben voor het vaccin.”
Het hepatitis B-vaccin wordt ook aanbevolen voor de volgende personen en aandoeningen:
- Pasgeborenen
- Kinderen en adolescenten die bij de geboorte niet gevaccineerd zijn
- Personen die werken of wonen in een centrum voor mensen met een ontwikkelingsachterstand
- Samenwonen met iemand die een hepatitis B-infectie heeft
- Medisch personeel, hulpverleners en andere mensen die in de gezondheidszorg werken en in contact komen met bloed
- Personen met een seksueel overdraagbare aandoening, inclusief HIV
- Mannen die seks hebben met mannen
- Personen met meerdere seksuele partners
- Seksuele partners van iemand die besmet is met hepatitis B
- Personen die illegale drugs injecteren of naalden en spuiten delen
- Personen met een chronische leverziekte
- Personen met een nierziekte in het eindstadium
- Reizigers die van plan zijn een reis te maken naar een gebied in de wereld waar veel mensen besmet zijn met hepatitis B
Wanneer moet je hulp zoeken bij een professionele arts?
Als je hepatitis B-symptomen begint te vertonen en zeker weet dat je bent blootgesteld aan hepatitis B, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een zorgverlener. Een preventieve behandeling is de enige beste manier om het risico op besmetting te verminderen als u binnen 24 uur na blootstelling aan het virus de juiste behandeling krijgt.