Hepatitis B symptomen

Hepatitis B is er in twee vormen, de acute variant en de chronische. Wanneer er sprake is van de acute variant van hepatitis B is er sprake van een kortdurende ontsteking van de lever en zal na verloop van tijd het virus in veel gevallen vanzelf het lichaam ook weer verlaten. Gemiddeld heeft 90% van de besmette personen de acute variant van Hepatitis B en deze ziekte brengt veel kenmerkende klachten met zich mee. Overigens ben je reeds zes weken in ieder geval besmettelijk alvorens enige symptomen ervaren te hebben.

In lang niet alle gevallen worden symptomen ervaren van Hepatitis B terwijl de persoon in kwestie wel besmet is. Wanneer Hepatitis B is opgelopen heeft men vaak last van ernstige vermoeidheid en lusteloosheid.  Met name de vermoeidheid blijft vaak nog maanden aanhouden. Ook treedt er regelmatig gewrichtspijn op evenals spierpijn door het gehele lichaam. Daarnaast zijn een aantal algemene symptomen op te sommen:

  • Buikpijn in de bovenbuik of onderbuik
  • Weinig tot geen eetlust
  • Misselijkheid
  • Grieperig gevoel en verhoging of koorts
  • Geelzucht, uitend in gele huid en oogwit, donkere urine en kleurloze ontlasting
  • De geelzucht zal verdwijnen na een aantal weken. Een vergroot risico voor cirrose van de lever

Alle beschreven symptomen houden doorgaans 1 tot hoogstens 6 maanden aan. Daarna is vaak de vermoeidheid nog wel voelbaar. Als het virus weg uit het lichaam is ben je niet langer besmettelijk voor derden. De chronische infectie houdt aan bij een minderheid van de patiënten.

Spontane genezing van Hepatitis B

Bij het overgrote deel van de infecties zullen volwassenen vanzelf genezen van de infectie van Hepatitis B. Circa 95% van de gevallen volgens sommige bronnen. Deze genezing door het lichaam vindt plaats tijdens de “acute fase” van de ziekte, dat wil zeggen, binnen zes maanden nadat de infectie is opgelopen.

Belangrijke positieve factoren voor het bevorderen van genezing zijn gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Sterk aangeraden wordt het om ook te onthouden van alcoholconsumptie aangezien het een leverinfectie betreft. De lever wordt dan aanvullend belast. Wanneer men eenmaal genezen is van Hepatitis B kan men nooit opnieuw de ziekte oplopen aangezien het lichaam dan immuniteit voor de ziekte heeft ontwikkeld.

Verschillende manieren van besmetting

Een Hepatitis B infectie wordt veroorzaakt door een virus welke zich kan verspreiden via een aantal manieren. Het virus is aanwezig in bijvoorbeeld het bloed maar ook sperma, inclusief voorvocht als ook vaginaal vocht. Een besmetting vindt op volwassen leeftijd doorgaans plaats door onbeschermde geslachtsgemeenschap. Toch zijn er ook andere manieren waarop de ziekte in het lichaam terecht kan komen.

Een prik met een met Hepatitis B besmette naald kan infecteren. Een besmette naald bij bepaald soort drugsgebruik kan overdragen. Maar ook bij het zetten van piercings en tatoeages en zelfs acupunctuur worden naalden gebruikt via welke het virus in de bloedbaan terecht zou kunnen komen. In Nederland werken tattooäge winkels hygiënisch maar in het buitenland is dat niet altijd gegarandeerd.

Denk ook aan een besmette tandenborstel of scheermesje, deze kunnen het virus ook overbrengen. Ook wanneer je een open wondje ergens hebt en deze komt in aanraking met besmet bloed, sperma of ander besmet vocht, kan er infectie optreden.

Ook kan een Hepatitis B infectie al plaatsvinden bij de geboorte van een baby wanneer de moeder de ziekte heeft. Er bestaan veel personen die de ziekte Hepatitis B op deze wijze hebben gekregen. Een zwangere vrouw met Hepatitis B geeft de ziekte namelijk door aan haar kind. Om deze reden is het zo dat zwangeren worden gecontroleerd op de aanwezigheid van de ziekte in Nederland ter preventie van besmette baby bevallingen. Donorbloed is in Nederland ook altijd gecontroleerd en kan dan ook geen Hepatitis B bevatten

+ berichten