Trichomanas symptomen

Trichomanas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die in veel gevallen, vooral bij mannen, geen symptomen veroorzaakt. Vrouwen hebben dus meer last van de symptomen die gekoppeld zijn aan deze soa. Over het algemeen heeft zeventig procent van de mensen die last hebben van deze soa last van een of meerdere symptomen.

Interessant is wel dat deze soa vaak niet ‘alleen is’. Dat wil zeggen: iemand die deze soa heeft, heeft vaak ook een andere soa. Dat komt omdat iemand die deze soa heeft, een verhoogde kans heeft om ook een andere soa op te lopen. Logisch gevolg daarvan is dat te herkennen symptomen ook aan een andere soa toegeschreven kunnen worden. Dit artikel focust zich op de symptomen die met trichomanas te maken hebben.

Hoe lang na besmetting ontstaan er symptomen?

Symptomen zijn vaak niet direct na besmetting al te herkennen. Ook bij trichomanas niet. Ziektekens van deze soa treden vaak pas 5 tot 28 dagen na de infectie op. En dan dus vooral bij vrouwen en niet bij mannen.

Symptomen trichomanas vrouwen

  • Vaginale afscheiding (meestal groengeel van kleur, kan schuimend zijn, heeft een onaangename of visachtige geur)
  • Ontstoken vagina
  • Jeuk of ongemakkelijk gevoel aan vagina/vulva
  • Irritatie vagina/vulva
  • Pijn bij seks
  • Pijn bij plassen

Symptomen trichomanas mannen

  • Afscheiding uit penis
  • Irritatie in penis (hierdoor vaker moeten plassen)
  • Pijn bij plassen

Vaak geen symptomen bij mannen

Het komt dus bij mannen vaak voor dat er geen symptomen te herkennen zijn. Lastig! Want een symptoom kan een goede aanleiding zijn om eens een soa-test te doen. En trichomanas is zeker niet de enige soa waarbij er geen duidelijke symptomen optreden. En daarom blijft het belangrijk: zorg dat je jezelf om de zoveel tijd test. Niet alleen na een keer onveilige seks. Maar ook bijvoorbeeld om de zoveel maanden. Als je jezelf regelmatig blijft testen, weet je het hele jaar door dat je schoon bent.

Vaginale afscheiding bij vrouwen

Vaginale afscheiding is bij vrouwen heel normaal. Maar het wordt pas opletten als de kleur van de afscheiding afwijkt van de normale kleur. De afscheiding die vaak wordt waargenomen bij de trichomanas soa wijkt qua kleur zeker af van de normale kleur. Het is vaak groengeel van kleur (heel onnatuurlijk) en ziet er ook schuimerig uit. Ook de geur die daarbij komt kijken is opvallend: visachtig en onaangenaam. Dit soort vaginale afscheiding kan er dus op wijzen dat er sprake is van de soa trichomanas. Maar het kan ook iets anders zijn. Het is altijd belangrijk om niet zelf voor dokter te gaan spelen. Hulp van een medische professional is veel verstandiger en iets dat wij altijd aan zullen raden!

Pijn bij het plassen (mannen en vrouwen)

Bij zowel mannen als bij vrouwen kan er sprake zijn van pijn bij het plassen. Bij vrouwen heeft dat te maken met een rood of geïrriteerde vagina of schaamlippen. Plassen kan hierdoor pijnlijk worden. En ook bij mannen kan plassen pijn gaan doen. Al komt dit niet veel voor. Bij mannen kan de plasbuis ontstoken raken. Als hier sprake van is, dan kan dat voor een branderig gevoel tijdens het plassen zorgen.

Ontstekingen (mannen en vrouwen)

Trichomanas kan voor allerlei ontstekingen zorgen: ontstoken vagina (vrouwen) of een ontstoken eikel of plasbuis (mannen). En het komt niet veel voor, maar bij mannen kan het ook leiden tot een prostaatontsteking of een bijbalontsteking.

Trichomanas en zwangerschap

Bij vrouwen kan deze soa ook invloed hebben op de zwangerschap. De vliezen kunnen prematuur breken, er kan sprake zijn van vroeggeboorte of van een te laag geboortegewicht van de baby bij de geboorte.

Gevaren en risico’s

We hebben een artikel geschreven over de gevaren en risico’s die deze soa met zich mee kan brengen. Klik voor dat artikel op deze link: trichomanas: gevolgen, gevaren en risico’s.

+ berichten