Wat is de incubatietijd van gonorroe?
Iedere seksueel overdraagbare aandoening heeft een bepaalde periode nodig om daadwerkelijk aantoonbaar te zijn. Dit is de incubatietijd. Niet iedereen heeft door dat hij of zij een ziekte opgelopen heeft, vaak omdat de symptomen te beperkt zijn om op te merken. Ook bij Gonorroe is het zo dat lang niet in alle gevallen wordt gemerkt dat er een infectie heeft plaatsgevonden. In sommige gevallen is het ook wel merkbaar, dat verschilt per geval. Soms kan het al zijn dat de eerste klachten die veroorzaakt worden door deze SOA na twee dagen merkbaar zijn. Deze eerste klachten bestaan dan vaak uit de afscheiding uit de vulva of penis, het druipen waar de bijnaam druiper vandaan komt. Ook is het branderige gevoel bij het urineren een veel voorkomend symptoom. Met name bij vrouwen zijn deze klachten minder merkbaar of valt het in mindere mate op. Wat ook vaak over het hoofd gezien wordt is een Gonorroe infectie bij mannen in de anus of keel. Bij Gonorroe zijn mannen met homoseksuele contacten en vrouwen de belangrijkste risicogroepen.
Wanneer je je laatste onbeschermde seksuele contact gehad hebt wacht dan ten minste tien dagen na de daad voor het vaststellen. Uiterlijk na 14 dagen na het contact moet de bacterie aangetoond kunnen worden om te kunnen spreken van een besmetting. Gonorroe zal na ongeveer dit termijn te diagnosticeren zijn omdat de bacterie dan in voldoende mate aanwezig is om gemeten te kunnen worden. Wij adviseren met klem om je echter niet enkel en alleen op gonorroe te laten testen maar op ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen omdat veel geslachtsziektes dezelfde eigenschappen kunnen vertonen. Kies daarom voor meer zeker door een SOA testpakket compleet te nemen zodat je op meerdere SOA’s kunt controleren.
Hoe kun je je betrouwbaar laten controleren op gonorroe?
Uiteraard kennen we in Nederland een goed zorgstelsel. Doorgaans is het de reguliere weg om de huisarts als eerste te benaderen voor hulpverlening. Maar het kan om uiteenlopende redenen zo zijn dat je er niet de voorkeur aan geeft om een geslachtsziekte te bespreken met de arts in kwestie. De GGD kan ook hulpverlening bieden voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Helaas is dit in lang niet alle gevallen gratis en is er eveneens regelmatige een wachttijd die je je in sommige gevallen niet kunt permitteren. Daarom bieden wij bij Soazelftester Nederland de mogelijkheid om thuis een test af te nemen en deze door een medisch gecertificeerd laboratorium te laten onderzoeken. Wij helpen je graag verder! We zijn al jaren toonaangevend in dienstverlening op het gebied van seksueel overdraagbare aandoeningen. Via onze website is het heel eenvoudig om snel en anoniem een soa test op bijvoorbeeld gonorroe te bestellen.
Waarschuwen van (ex)sekspartners
Heb je geen symptomen ondervonden van een gonorroe? Dan kan het zijn dat bij een standaard onderzoek Gonorroe toch werd vastgesteld. In deze situatie is het raadzaam al je (ex)partners van de afgelopen 6 maanden te informeren.
Heb je wel degelijk klachten ondervonden voor of tijdens het vaststellen van een gonorroe infectie? Dan is het gangbaar om eveneens de partners van in ieder geval de afgelopen zes maanden op de hoogte te brengen van je infectie. Zo mogelijk hebben ook zij dus een gonorroe infectie opgelopen. Bij mannen met klachten komen daar nog zes weken bij vóór het ontstaan
Wanneer is het weer toegestaan om seksuele gemeenschap te hebben nadat je een gonorroe infectie gehad hebt? Een injectie die ertoe dient om Gonorroe te verhelpen heeft inwerking nodig. Ga uit van ten minste een week na behandeling om weer met een gerust hart seks te hebben. Maar uiteraard alleen in de situatie dat je zeker weet dat deze partner ook behandeld is. Bij wisselende partners is het vanzelfsprekend aan te raden een preservatief te gebruiken.