Chlamydia en symptomen

Je kunt besmet zijn met chlamydia en geen last hebben van de symptomen die chlamydia kan veroorzaken. Sterker nog: ongeveer 1 op de 2 mannen heeft helemaal geen last van symptomen. En dat terwijl ze dus wél rondlopen met chlamydia! Ook vrouwen hebben over het algemeen geen last van symptomen: rond de 70% van de vrouwen die geïnfecteerd zijn met chlamydia geeft aan daaraan geen klachten te hebben ondervonden.

Geen symptomen? Dat kan extra gevaarlijk zijn omdat het voortduurt

Dat je geen ‘last’ hebt van je soa door middel van klachten/symptomen is vaak niet in je voordeel. Want het kan ervoor zorgen dat je onbewust lang doorloopt met chlamydia en deze soa ook aan andere mensen doorgeeft. Lang blijven rondlopen met chlamydia kan hele vervelende gevolgen hebben! Je kunt er onder andere onvruchtbaar van worden. Het is dus altijd van belang om jezelf te laten testen. Ook als je geen symptomen bij jezelf herkent. Dat is heel belangrijk.

Bekende chlamydia symptomen

Het kan ook goed zijn dat je dus wél symptomen bij jezelf herkent. Deze kunnen voor de man anders zijn als voor de vrouw.

Hieronder hebben we ze allemaal onder elkaar gezet. Mocht je een van deze symptomen bij jezelf herkennen, dan kan het zijn dat je chlamydia hebt. Het is altijd slim om jezelf op chlamydia te testen als je denkt dat het chlamydia kan zijn.

Chlamydia klachten bij Vrouwen

 • Meer of afwijkende vaginale afscheiding
 • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
 • Bloedverlies (niet van ongesteldheid)
 • Jeuk of slijmerige/bloederige afscheiding uit anus (bij anale infectie)
 • Heftige pijn in onderbuik (met of zonder koorts)
 • Bekkenontsteking met koorts
 • Chlamydia klachten bij Mannen
 • Waterige afscheiding uit plasbuis (vaak ‘s ochtends)
 • Branderig gevoel of pijn bij plassen
 • Jeuk of slijmerige/bloederige afscheiding uit anus (bij anale infectie)
 • Afscheiding bij de ontlasting en diarree (bij anale infectie)

Sommige van bovenstaande symptomen gelden voor zowel mannen als vrouwen, bijvoorbeeld het ‘pijn bij het plassen’. Maar waar komen die klachten dan vandaan? En hoe worden deze veroorzaakt door chlamydia? We hebben een paar symptomen eruit gepikt om extra uit te leggen.

Branderig gevoel bij het plassen

Chlamydia-bacteriën kunnen zichzelf vermenigvuldigen en opstijgen richting de nieren. Daar kunnen de bacteriën zich gaan nestelen in de urinewegen. Dit kan een bacteriële infectie veroorzaken. Hierdoor kan er pijn of een branderig gevoel bij het plassen ontstaan.         

Afscheiding uit plasbuis (mannen) of vagina (vrouwen)

Chlamydia kan zorgen voor een opvallende afscheiding bij vrouwen en bij mannen. Deze afscheiding heeft een ‘opruimende’ functie. Chlamydia is een bacteriële infectie die ervoor zorgt dat een hoop cellen en bacteriën in de buurt van de infectie sterven. De afscheiding is nodig om deze dode cellen/bacteriën op te ruimen.  In dit opruimproces komen de dode cellen/bacteriën in de vorm van afscheiding uit de plasbuis of uit de vagina.

Pijn in onderbuik (vrouwen)

Chlamydia kan pijn in de onderbuik veroorzaken bij vrouwen. Dat komt omdat de chlamydia kan opstijgen naar de eileiders. De chlamydia-bacteriën vermenigvuldigen zich daar en kunnen een eileiderontsteking veroorzaken die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Deze ontstekingen kunnen pijn in de onderbuik veroorzaken.

Bloedverlies (vrouwen)

Chlamydia kan bij vrouwen de baarmoeder aantasten. Dat is gevaarlijk want de baarmoeder is voor vrouwen een zeer kwetsbaar orgaan. Chlamdia kan zorgen voor een ontsteking in de baarmoedermond. Zo’n ontsteking kan zorgen voor bloedverlies.

Pijn in de balzak (mannen)

Chlamydia kan voor pijn in de balzak zorgen. Dat is heel vervelend natuurlijk. Deze pijn wordt veroorzaakt door de ontsteking die chlamydia kan veroorzaken. Want de balzak(ken) kunnen door chlamydia ontstoken raken. De ontsteking kan namelijk via de zaadleider in de balzak(ken) terechtkomen. Een ontsteking van de balzak is niet alleen pijnlijk, ook kan het zorgen voor littekens en verklevingen in de plasbuis en de zaadleiders. Dit laatste kan bij mannen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid.

+ berichten
Senior kernfaculteit van Walden University bij ResearchGate | + berichten

Vaardig in non-profitorganisaties, anesthesie, spoedeisende geneeskunde, SOA-specialist en curriculumontwikkeling. Sterke onderwijsprofessional met een doctor in de wijsbegeerte (Ph.D.) gericht op ziekten en verpleegkunde met de nadruk op verpleegkundeonderwijs.