Chlamydia incubatietijd
Als je onveilige seks hebt gehad, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te achterhalen of je daar een geslachtsziekte aan overgehouden hebt. Helaas kun je je niet een dag na de seks al op een soa laten testen. En dat heeft alles te maken met de zogeheten ‘incubatietijd’. In dit artikel lees je hoe lang je moet wachten tot je wél een betrouwbare chlamydia soa-test kunt komen.
Incubatietijd: wat is het?
In de inleiding las je al dat je moet wachten met testen totdat de ‘incubatietijd’ verstreken is. Dat heeft te maken met de manier waarop een soa als chlamydia overgedragen wordt.
Bij een soa-test op chlamydia wordt biologisch materiaal (bijvoorbeeld urine) getest op de aanwezigheid van Chlamydia trachomatis-bacteriën. Deze bacteriën worden overgedragen van mens tot mens en hebben bij het nieuwe slachtoffer tijd nodig om te vermenigvuldigen. Dat gaat relatief snel dus je hoeft zeker geen maanden te wachten. Als de bacteriën zich lang genoeg hebben vermenigvuldigd, kunnen ze zichtbaar worden aangetoond bij een soa-test. Vandaar dus dat je moet wachten tot de incubatietijd verstreken is voordat je jezelf (laat) testen.
Chlamydia: hoe lang moet ik wachten met testen?
Bij chlamydia heb je te maken met een incubatietijd van tien dagen. Dat wil zeggen dat als jij met nieuwjaarsdag onveilige seks hebt gehad, je jezelf pas op 10 januari betrouwbaar kunt testen op chlamydia.
Als je jezelf in de tussentijd test, kan het wel al zijn dat de uitslag daarvan positief is (en dat je dus chlamydia blijkt te hebben). Je weet dan dat je voor chlamydia in behandeling moet.
Maar als je te vroeg test, kan het ook heel goed zijn dat de test negatief uitvalt terwijl je wel chlamydia hebt. Je kunt dan denken dat je soa-vrij bent terwijl je wél chlamydia hebt! Een vervelende situatie die je natuurlijk wilt voorkomen!
Wat als je niet wilt wachten met testen?
Kun je niet wachten met testen tot de incubatietijd verstreken is? Dan is er ook nog een andere oplossing: test jezelf binnen de incubatietijd én nog en keer na de incubatietijd. Deze dubbele check geeft je extra zekerheid.
Incubatietijd en onveilig seks
Het is heel logisch om jezelf te laten testen nadat je een keer onveilige seks gehad hebt. Het kan bijvoorbeeld mis zijn gegaan met een condoom of je kan het een keer met een partner onveilig hebben willen doen. Logische stap daarna is om jezelf te laten testen op een soa.
Maar je kunt ook zonder dat er een directe aanleiding is jezelf af en toe laten testen. Ben je seksueel actief en loop je kans op het krijgen van een soa? Dan kun je ook met jezelf afspreken dat je jezelf bijvoorbeeld twee keer per jaar test op een geslachtsziekte. Wij willen je daarin niet adviseren, je moet voor jezelf nagaan hoe zeker je ervan wilt zijn dat je niet rondloopt met een soa.
Op verschillende website staan verschillende incubatietijden: waarom?
Waarom zie je op verschillende websites verschillende incubatietijden? Je leest op andere websites ook wel over incubatietijden van 1-3 weken of over een incubatietijd van ‘een dag tot vijf weken’.
De reden hiervoor is dat er twee tegenstrijdige belangen meespelen:
1) Hoe langer je wacht met testen, hoe betrouwbaarder de test is
2) Hoe eerder je weet of je een soa hebt, hoe sneller je jezelf kunt laten behandelen en hoe kleiner de kans dat jij de soa op jouw beurt ook weer doorgeeft aan een ander persoon
Omdat we dus rekening houden met bovenstaande belangen, moeten we kiezen voor een incubatietijd die niet te kort is (anders: onbetrouwbaar) maar ook niet voor een te lange incubatietijd (anders: gevaar voor verdere besmetting). Daarom geven wij op onze website aan:
De incubatietijd van chlamydia: 10 dagen