Syfilis symptomen

Nadat syfilis opgelopen is duurt het ongeveer twee tot twaalf weken voordat er de eerste klachten merkbaar worden. Dan zullen er zweertjes opspelen op de huid van circa een centimeter groot en zijn betrekkelijk hard en in de meeste gevallen doen deze niet per se veel zeer. De mond, anus en vulva daar worden ze vaak niet eens opgemerkt. Op de huid kunnen vlekken ontstaan. Vervolgens verstrijken er twee a drie weken en dan zijn de vlekjes en zweertjes ‘verdwenen’. Maar vergis je niet; de ziekte zelf is dan niet verdwenen!

  • Zweren in, op of rondom de genitale zones of mond
  • Vlekken zichtbaar over de gehele huid met name handpalmen en voetzolen
  • Hoofdpijn, vermoeidheid, griep
  • Kale plekken, haaruitval bij de hoofdhuid
  • Slechter zien, oogbolontsteking of andere oogklachten
  • Na jaren syfilis zelfs beschadigingen aan het hart, hersenen, ruggenmerg en botten

Deze kenmerken worden vaak aangezien voor andere aandoeningen. Om die reden wordt Syfilis ook wel ‘De Grote Imitator’ genoemd. Het is erg belangrijk om Syfilis vast te kunnen stellen. Daarom beschrijven we hier waaraan de ziekte wel kunt vaststellen en welke verschillende stadia de ziekte kent.

Welke verschijnselen zijn er?

Het is belangrijk om te noemen dat Syfilis een progressie doormaakt die op te delen is in drie afzonderlijke stadia. Per stap of stadium zijn er hele zichtbare of juist volledig onzichtbare kenmerken te noemen. In de beginstadia zijn er soms zelfs geen enkele symptomen te bespeuren.

Het eerste stadium

Nadat er tussen de 2 en 12 weken verstreken zijn kunnen er zweren ontstaan op en rondom het slijmvlies en kunnen in omvang aangetroffen worden tot een centimeter. Deze zweren zijn rood en voelen redelijk hard aan. De doen echter geen zeer of nauwelijks. De zweren zijn op de penis erg duidelijk te vast te stellen. Het kan ook zijn dat de zweren verborgen zitten in bijvoorbeeld de vulva of rectum en daar zul je dan ook niets van merken. Op andere plekken op de huid kan er ook infectie plaatsvinden, zelfs op bijvoorbeeld de vingers. Dit komt met name voor wanneer er bijvoorbeeld kleine wonden op de vingers zitten. De lymfeklieren die dichtbij de infectiewonden zitten zullen opzwellen. Dat kun je merken wanneer de klieren in bijvoorbeeld de liezen opzetten en zullen er onderhuidse knobbeltjes zichtbaar en voelbaar worden. De zweren zullen automatisch verdwijnen binnen 90 dagen maar de ziekte zelf blijft sluimerend aanwezig in het lichaam en je kunt anderen besmetten.

Het tweede stadium

Wanneer er tussen de drie en de acht weken verstreken zijn na het eerste ontstaan van een wond breekt het secundaire stadium aan. Wanneer het tweede stadium bereikt is zijn de ontstane zweren van het eerste stadium vaak alweer verdwenen. De symptomen die men gaat ervaren in dit tweede stadium bestaan hoofdzakelijk uit koorts en spierpijn / gewrichtspijn en veel hoofdpijn en keelpijn gepaard met vermoeidheid. Over het gehele lichaam kunnen er vlekken ontstaan, ook al zijn ze soms erg licht. Vaak zijn deze vlekken goed zichtbaar op de voetzolen en handpalmen. De vlekken zullen geen jeukgevoel veroorzaken. Een bekend kenmerk van Syfilis in het tweede stadium van de ziekte zijn kale plekken, dus haaruitval met name bij het hoofdhaar. Ook kunnen de ogen ontsteken waardoor je slechter zicht zult kunnen gaan ervaren. Grijze wratten zullen ontstaan bij de penis, vulva of rectum.

Wanneer er in het zojuist beschreven stadium geen treffende behandeling plaatsvindt van de ziekte breekt de sluimerperiode aan. In deze fase is de ziekte langdurig in het lichaam aanwezig. Je zult geen symptomen meer ervaren die zichtbaar of voelbaar zijn maar je draagt de ziekte (de bacteriën) nog altijd mee in het lijf en je bent derhalve ook besmettelijk voor anderen. Anderen kunnen dus Syfilis oplopen via jou.

Het derde stadium is de sluimerperiode en kan zonder een behandeling ervoor zorgen dat je van twee tot wel dertig jaar diverse ernstige gezondheidsklachten kunt krijgen. Ontstekingen in nagenoeg het lichaam in zijn geheel waarbij alle organen geïnfecteerd kunnen raken en beschadigen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld je botten maar ook de huid. Je kunt zelfs een hersenvliesontsteking oplopen als gevolg van Syfilis en daardoor verward of zelfs in een verlamming terecht komen.

+ berichten