Syfilis Algemeen

Syfilis is een van de bekendste seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). De geslachtsziekte Syfilis staat ook wel bekend als ‘Lues’. De aandoening ontstaat als gevolg van een bacteriële infectie. Bij het nalaten van een tijdige behandeling kan de bacterie via de bloedbaan spreiden door het gehele lichaam en over een periode van jaren ernstige gezondheidsklachten teweegbrengen. Zoals beschreven loopt men de ziekte op door een infectie met een bacterie welke volledig heet: Treponema Pallidum. Seksueel contact of direct contact met slijmvliezen van iemand die een besmetting heeft kan voor een besmetting zorgen. Zelfs van zoenen kun je Syfilis krijgen als op iemand zijn lippen of aan de binnenkant van de mond een syfiliszweer aanwezig is. Het slijmvlies kan een kanaal zijn via waar de bacteriën uiteindelijk in het bloed kunnen komen om zich vervolgens over andere organen te verspreiden.

Stadia van Syfilis

De ziekte kan worden onderverdeeld in drie verschillende stadia van progressie.

  1. Een pijnloze wond ontstaat op de plaats waar de besmetting plaatsgevonden heeft. Dit kan op diverse plaatsen infecteren en kan zijn, maar is niet beperkt tot: de penis, de vulva, schaamlippen, baarmoedermond, rectum of Via deze kanalen kan de infectie de bloedbaan penetreren. Niet in alle gevallen wordt een wond opgemerkt. De lymfeklieren gaan vaak opzetten in de fysieke nabijheid van de wond. Deze ontstane wond zal vanzelf zonder behandeling genezen, maar de ziekte is dan nog aanwezig in het lichaam.
  2. Tussen drie tot tien weken beginnen er dermatologische afwijkingen te ontstaan. Problemen met de huid worden zichtbaar doordat de bacterie via het bloed door het lichaam zal verspreiden. De meest kenmerkende afwijkingen die zichtbaar zijn aan de huid zijn bruine bulten op voetzalen en in handpalmen. Grijze bultjes rondom de geslachtsorganen zijn ook kenmerkend (ook wel condylomata lata) en typerend zijn eveneens kale plekken bovenop het hoofd. De huidafwijkingen verschillen van persoon tot persoon en kunnen soms zeer vergelijkbaar zijn met die van andere aandoeningen. Om deze reden voor Syfilis ook wel “De Grote Imitator” genoemd omdat de symptomen zoveel overeenkomsten hebben met andere ziektes. Dat is risicovol omdat er daardoor niet snel een diagnose van de ziekte wordt gesteld. Ook deze huidafwijkingen zullen na verloop van tijd verdwijnen. Maar ook in dit stadium is de ziekte nog altijd aanwezig in het lichaam.
  3. In het geval dat er nog geen behandeling plaatsgevonden heeft in het eerste of tweede stadium dan zijn de risico’s groot! Twee tot dertig jaar later nog kan er zeer ernstige schade optreden aan de organen van het lichaam waaronder aan het hart, de hersenen, het ruggenmerg en botten.

Behandeling van Syfilis

Net als veel andere seksueel overdraagbare aandoeningen is de behandeling te vinden in de toepassing van antibiotica. Vanwege de ernst van de ziekte wordt Syfilis vaak bestreden met een antibioticum in de vorm van injecties. Nadat de behandeling is verricht wordt een controle uitgevoerd op een monster van het bloed om te verifiëren of de bacterie inderdaad verdwenen is. Alleen wanneer de bacterie in het geheel afwezig is ben je niet langer besmettelijk voor derden. Onthoud, syfilis is en ernstige ziekte! Het is daarom van groot belang om partners te waarschuwen bij een mogelijke besmetting. In het geval van het eerste stadium van Syfilis dien je de partners te informeren van in ieder geval de afgelopen 90 dagen. Dit is ongeacht het al dan niet gebruikt hebben van een preservatief. Is de ziekte in het tweede stadium dan raden we aan in ieder geval partners van het afgelopen half jaar in te lichten. Bevind de ziekte zich in het derde stadium dan is het geadviseerd om personen waarmee seksueel contact is geweest te informeren van de afgelopen 1 tot 2 jaar.

Syfilis test

Onze syfilis test is bedoeld om te controleren op de Seksueel Overdraagbare Aandoening Syfilis. Makkelijk te gebruiken en voorzien van een eenvoudige handleiding. Syfilis is een SOA. En de oorzaak van het oplopen van deze aandoening is de bacterie met de gelijksoortige naam. Het is een SOA die betrekkelijk makkelijk kan worden overdragen. Syfilis kwam vroeger meer voor dan tegenwoordig. Net als bij veel andere geslachtsziektes kent Syfilis de eigenschap dat als je drager bent je in het begin er vrijwel niets van hoeft te merken. Hoe kun je Syfilis eigenlijk herkennen en vooral de belangrijke vraag hoe kom je er weer vanaf? Twijfel je over welke SOA je zou kunnen hebben opgelopen? Wees dan verstandig door te testen op meerdere geslachtsziektes met het SOA testpakket compleet.

 

+ berichten