Chlamydia test algemeen

Chlamydia is een soa die in Nederland en in andere delen van de wereld veel voorkomt. Een van de redenen daarvan is dat de soa in veel gevallen weinig of geen symptomen veroorzaakt. Mensen die de soa dus hebben, merken er dan weinig van en zullen de soa  sneller onbewust overdragen op andere personen.

Het is altijd slim om jezelf goed te informeren over soa’s. Daarmee maak je het voor jezelf makkelijker om geen soa op te lopen. In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen. En vertellen wij wat voor manier betrouwbaar is om een chlamydia test af te nemen.

Hoe ontstaat chlamydia?

De bacterie waar het bij chlamydia om gaat is de bacterie ‘Chlamydia trachomatis’. Deze bacterie nestelt zich in het slijmvlies van de penis, vagina of anus. Bij seksueel contact, kan deze bacterie dus worden overgedragen van de ene persoon op de andere persoon.

Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Chlamydia zorgt niet vaak voor symptomen. Het wordt ook wel ‘de stille soa’ genoemd. Juist omdat je er dus vaak niets van merkt. En dat klinkt misschien prettig. Maar het maakt het ook juist gevaarlijk! Want omdat je er niks van merkt, loop je er ook (onbewust) lang mee door en kun je anderen ermee besmetten. Als je wel last hebt van symptomen, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je pijn of een branderig gevoel hebt bij het plassen. We hebben een informatiepagina gemaakt over de symptomen van chlamydia.

Wanneer moet ik mijzelf laten testen met een chlamydia test?

Als je onveilige seks hebt gehad, kan het altijd zijn dat je daar chlamydia aan over hebt gehouden. Jezelf testen op chlamydia is dus altijd slim om te doen! Wellicht heb je van je (ex-)partner gehoord dat hij/zij chlamydia heeft. Dan is het zeker raadzaam om jezelf te laten testen op chlamydia. Maar het kan ook zijn dat je geen aanwijzingen hebt gekregen van ex-partners en dat je ook geen symptomen ervaart. Dan nog blijft het slim om jezelf voor de zekerheid te testen. De énige manier waarop je dat betrouwbaar kunt testen is door middel van een SOA test waarvan jouw uitslag door een medisch laboratorium wordt gediagnosticeerd. Je bestelt hem vandaag, hebt hem morgen in huis, stuurt de afname in de meegeleverde medische retour envelop en gemiddeld 2 dagen later kun je de uitslag op onze website raadplegen met jouw testcode onder de pagina uitslagen. 

chlamydia test

Chlamydia Test

Ga voor zekerheid en test op Chlamydia. Morgen in huis!

bestel nu

Testen op chlamydia voor mannen

Ben je een man? Dan dien je wat urine op te vangen en dat naar ons lab toe te sturen. Dat gaat volledig pijnloos en gemakkelijk. De testmaterialen die je daarvoor nodig hebt, zitten allemaal in dit product. Verder lees je in de meegeleverde handleiding precies hoe je de test bij jezelf afneemt. 

Testen op chlamydia voor vrouwen

Als vrouw test je jezelf op chlamydia door het maken van een ‘uitstrijkje’. De meegeleverde handleiding legt jou precies uit hoe je dit uitstrijkje dient te doen. Het maken van een uitstrijkje is over het algemeen niet pijnlijk vanwege de kleine uitstrijk. Ook deze manier van testen zorgt voor een zeer betrouwbare uitslag omdat de bacterie op deze manier het beste kan worden gemeten.

Ik test mezelf, en wat dan?

Nadat je jezelf hebt getest, stuur je in de meegeleverde retourenvelop jouw testmateriaal naar ons toe. Wat je zelf houdt is een unieke en anonieme code. Met die code kun je na 3/4 dagen jouw testresultaten op onze website opvragen. Hoe je dat doet, lees je allemaal in de meegeleverde handleiding.

Hoe verminder ik de kans op het krijgen van chlamydia?

Door een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Want je chlamydia wordt bij het hebben van onveilige seks overgedragen van de ene persoon op de andere persoon.

Als je seksueel actief bent, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waarmee je kunt voorkomen dat je chlamydia krijgt:

  • Zorg dat je in een monogame relatie bent en dat jullie jezelf hebben laten testen op chlamydia of op een andere soa
  • Zit je niet in een monogame relatie? Gebruik dan condooms. Daarmee voorkom je ook dat je chlamydia kunt krijgen

Hoe verspreid de SOA Chlamydia zich?

Je kunt chlamydia krijgen door vaginale, anale of orale sex te hebben met iemand die besmet is met chlamydia. Als vrouw zijnde kun je, als je zelf chlamydia hebt, de ziekte doorgeven aan je baby tijdens de bevalling.

Is chlamydia te genezen?

Ja, chlamydia is te behandelen en ook te genezen. Je kunt in Nederland eenvoudig een behandeling ontvangen waarmee je snel verlost bent van deze soa. Nadat je een behandeling hebt gekregen, kun je op een later moment in je leven nogmaals chlamydia krijgen. Het is dus niet zo dat je er na een behandeling direct immuun voor bent!

Kan ik chlamydia krijgen van orale seks?

Ja, chlamydia kan zich ook verspreiden via orale seks. Als je als man chlamydia hebt in je geslachtsdeel, dan kun je dat als ontvanger overbrengen op de keel van je sekspartner. Want chlamydia kan zich ook nestelen in de keel. Hiervoor bestaan er ook speciale tests waarmee je kunt testen of je chlamydia hebt in je keel.

Gevaren chlamydia

Chlamydia kan gevaarlijk zijn als je er te lang mee rondloopt zonder dat je jezelf ervoor laat behandelen. We hebben een speciale pagina op deze website waarop je kunt lezen welke gevaren chlamydia kan veroorzaken. Lees deze pagina eens door. Als je weet hoe gevaarlijk chlamydia kan zijn, weet je dat het ook verstandig is om jezelf eens in de zoveel tijd te laten testen!

Vertel ik mijn (ex-)partner over mijn besmetting met chlamydia?

Stel dat je chlamydia hebt, dan is het verstandig dat je je huidige partner direct daarover informeert. Ook kun je eventueel je ex-partners informeren! Als je denkt dat zij (door jou) ook kans hebben om chlamydia te hebben, dan is het wel zo goed als je hun daarover inlicht. Zij kunnen zich dan laten testen.

+ berichten