Trichomonas: gevolgen, gevaren en risico’s

In dit artikel worden de gevolgen, de gevaren en de risico’s die te maken hebben met een trichomanas besmetting beschreven.

Een gevaar voor zowel mannen als voor vrouwen

Voor mannen kan deze soa een gevaar vormen, maar nog meer voor vrouwen. Bij mannen komt het namelijk nog best wel eens voor dat de soa ‘spontaan’ verdwijnt. Deze spontane genezing vindt vaak enkele weken na besmetting plaats. En als de soa spontaan verdwijnt, verdwijnen ook spontaan de bijkomende gevaren en risico’s.

Bij vrouwen verdwijnt deze soa dus niet spontaan, en kan deze zonder behandeling jaren blijven zitten, met alle mogelijke gevolgen, gevaren en risico’s van dien.

Dit artikel beschrijft waarom deze soa een gevaar vormt. En ook hoe dit gevaar zo veel mogelijk beperkt kan worden.

Zelden ernstige complicaties

Allereerst het goede nieuws: mocht je trichomanas hebben opgelopen, dan moet het een geruststelling zijn dat deze soa zelden tot ernstige complicaties leidt. WEL blijft het natuurlijk belangrijk dat je jezelf zo snel mogelijk laat behandelen.

Verhoogd risico overdracht van hiv

Deze soa zorgt voor een verhoogd risico op de overdracht van hiv. Hoe dat komt? Dat komt door de trichomonas parasiet waarmee je te maken hebt als je deze soa hebt opgelopen. Deze parasiet beschadigt het slijmvlies van je vagina of urineweg. Door deze beschadiging ben je meer vatbaarder om de chlamydia bacterie, de gonorroe bacterie en zelfs het hiv virus op te lopen. Op die manier zorgt dus een relatief onschuldige soa ervoor dat je kans maakt om een veel gevaarlijkere soa te krijgen.

Problemen tijdens de zwangerschap

Het komt wel eens voor dat deze soa zorgt voor problemen tijdens de bevalling. Zo kunnen de vliezen te vroeg beken, het kind kan te vroeg geboren worden (vroeggeboorte) en het kind kan geboren worden met een te laag gewicht (geboortegewicht).

Ontstekingen bij vrouwen: ontstoken vagina

Trichomonas kan bij vrouwen zorgen voor een ontstoken vagina. Ook kan er sprake zijn van geïrriteerde, rode huid.

Ontstoken plasbuis (mannen)

Het komt zelden maar het kan zijn dat mannen last krijgen van ‘urethritis’. Dat is een ander woord voor plasbuisontsteking. Zo’n ontsteking kan zorgen voor een afscheiding uit de plasbuis. Ook zorgt zo’n ontsteking voor pijn bij het plassen.

Wanneer is het gevaar van Trichomonas geweken?

Het gevaar is direct na behandeling weg. Een trichomonas-infectie wordt vaak behandeld met antibiotica. Na zo’n behandeling, ben je als het goed is ook direct van deze soa af.

Je huisarts kan goed aangeven waar je tijdens je behandeling op moet letten. Het is onder andere van belang dat je tijdens en in een periode na de behandeling oppast met wie je (onveilig) seks hebt. Je kunt deze soa immers aan iemand anders hebben doorgegeven. Als je dus na je behandeling direct weer seks hebt met die persoon, kun je de soa opnieuw krijgen. Je wordt van een behandeling voor trichomonas niet immuun voor de ziekte dus moet altijd blijven oppassen.

Hoe vaak komt deze soa voor?

Deze soa komt wereldwijd best vaak voor: het is wereldwijd gezien de meest voorkomende soa die niet door een virus veroorzaakt wordt. in Nederland is de soa een stuk schaarser: hier komt trichomonas niet heel veel voor.

Over het algemeen: niet-gevaarlijk

We kunnen concluderen dat deze soa over het algemeen als niet-gevaarlijk bestempeld kan worden. Zoals in dit artikel beschreven, kan het wel nare gevolgen hebben, maar vergeleken met andere soa’s valt het gevaar mee.

Toch blijft het met elke soa oppassen geblazen, vooral als je weet dat je met een soa als dit extra veel kans maakt op het krijgen van andere soa’s zoals hiv. Een besmetting met hiv is een heel stuk ernstiger!

+ berichten