Hiv en de mogelijke gevaren en risico’s
Als we het hebben over de gevaren en risico’s van hiv, dan hebben we het automatisch ook over de gevaren en risico’s van aids. Want iemand met hiv krijgt, zonder gedegen behandeling, na een X aantal jaar aids doordat het hiv-virus het lichaam te veel heeft aangetast. En juist dat aantasten van het lichaam en het aantasten van het immuunsysteem zorgt ervoor dat hiv/aids heel erg gevaarlijk kan zijn. Zo gevaarlijk zelfs, dat je er dood aan kan gaan.
Van HIV naar AIDS
Hiv en aids worden vaak door elkaar heen gebruikt. Hiv is het virus waar iemand door besmet raakt. Dit virus tast het immuunsysteem aan waardoor dat verzwakt. De eerste jaren voelt iemand daar vaak niet veel van, omdat het immuunsysteem van een gezond iemand erg sterk is. Maar na een aantal jaar zijn er zoveel immuuncellen gedood dat het immuunsysteem dusdanig verzwakt is dat het lichaam ziek wordt van zaken waar het normaal gezien niet ziek van zou moeten worden. Als het zo ver is, dan spreken we van ‘aids’.
Gevaren zonder behandeling
Als je je helemaal niet laat behandelen na een hiv-besmetting, dan is de kans groot dat je aan hiv dood zal gaan. Zonder medicijnen sterf je binnen twee tot tien jaar aan aids. Een behandeling is dus cruciaal als je door hiv besmet bent geraakt. En een vroege opsporing van een hiv-besmetting is daarbij van groot belang.
In Nederland meer dan 100 sterfgevallen per jaar
In Nederland hebben wij een gezondheidszorg waar ze in arme landen jaloers op kunnen zijn. Helaas zorgt dat er in ons land niet voor dat er niemand meer aan hiv/aids dood gaat. Elk jaar gaan er in Nederland meer dan 100 mensen dood aan hiv/aids.
Veel van deze doden waren te voorkomen geweest als er eerder met een behandeling werd begonnen.
Gevaar op besmetting met hiv/aids
In Nederland zijn er op het moment zo’n 22.900 mensen met hiv. Het grootste gedeelte daarvan (zo’n 83 procent) wordt voor hiv behandelt. Iemand die zich in Nederland laat behandelen, heeft dezelfde overlevingskansen als iemand zonder hiv. En al helemaal mooi: iemand die zich laat behandelen voor hiv kan het virus niet opnieuw overbrengen op iemand anders.
Maar er is dus nog steeds een vrij grote groep mensen in Nederland die hiv heeft en zich daarvoor niet laat behandelen. Ontzettend gevaarlijk voor henzelf, maar ook voor anderen. Want die groep kan hiv verder verspreiden onder andere mensen.
In Nederland weten zo’n 2.600 mensen niet dat ze hiv hebben. Dat is ook de groep die het hiv-virus ongemerkt doorgeven aan anderen. Iemand die weet dat die hiv heeft, zal (hopelijk) zorgen dat die niet anderen ermee besmet.
Snellere veroudering door hiv
Iemand die hiv heeft, krijgt relatief gezien vaker te maken met andere ‘kwalen’. Jongeren/homoseksuelen met hiv hebben bijvoorbeeld vaker last van een soa. Maar er zijn meer klachten waar hiv-positieven mee te maken kunnen krijgen.
Mensen met hiv krijgen relatief gezien vaker te maken met ‘ouderdomsklachten’ dan andere leeftijdsgenoten. Dat komt omdat mensen met hiv sneller schijnen te verouderen. Deze veroudering veroorzaakt MOGELIJK allerlei vervelende zaken, zoals kanker of hart- en vaatziekten. Of deze zaken onder hiv-positieven echt veroorzaakt wordt door hiv, of anders omdat de groep hiv-positieven er een andere levensstijl op na houden als mensen zonder hiv, is zonder verder onderzoek niet uit te sluiten. Daarnaast kan het ook nog eens niet zozeer door de hiv zelf als wel door de hiv-medicatie kunnen komen dat mensen sneller verouderen. Kortom: er is nog meer onderzoek nodig om uitsluitsel te kunnen geven. Wel is duidelijk dat hiv, ondanks de beschikbaarheid van medicatie, alsnog voor nare complicaties kan zorgen.