Veel voorkomende HIV symptomen

In dit artikel hebben we een aantal symptomen onder elkaar gezet die vaak gekoppeld worden aan een besmetting met hiv.

Het is niet de bedoeling om jou met dit artikel op wat voor manier dan ook medisch advies te geven. Herken je een of meerdere symptomen? Dan is jezelf laten testen met een hiv test altijd een goed idee. Je weet dan snel genoeg of je wel of niet hiv hebt. Maar ook als je geen van de symptomen herkent, is een gesprek met een huisarts of een soatest een goed idee. Want je bent waarschijnlijk niet voor niets op deze pagina terechtgekomen.

Hiv is een nare soa die het lichaam heel zwak kan maken. Een zwak lichaam toont veel kwaaltjes. Daarom hebben we niet geprobeerd om zo veel mogelijk symptomen in dit artikel te beschrijven, maar eerder de belangrijkste beschreven.

Bekende vroege hiv symptomen

Ongeveer vier weken nadat iemand met hiv geïnfecteerd is geraakt, vindt er een piek plaats in het aantal in het lichaam aanwezige hiv-virussen. Deze piek zorgt ervoor dat iemand zich behoorlijk beroerd kan voelen. Dit noemen we ook wel de ‘conversiegriep’ of een ‘acute hiv-infectie’. Iemand voelt zich dan flink ziek en er zijn een aantal symptomen die dan zichtbaar worden. Zoals:

– Hoofdpijn

– Afvallen (gewichtsverlies)

– Misselijkheid (soms ook braken/diarree)

– Spier- en gewrichtspijn

– Hoge koorts

– Huiduitslag

– Transpireren (‘s nachts)

Deze ‘conversiegriep’, die dus te herkennen is aan bovenstaande symptomen, komt bij 80/90 procent van de door hiv geïnfecteerde mensen voor. Doordat deze symptomen er zijn, is het voor mensen mogelijk om snel aan de bel te trekken. Zij komen vaak vrij snel na de infectie erachter dat ze door hiv geïnfecteerd zijn. En juist dat is bij hiv belangrijk! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter het voor je is! Jarenlang onopgemerkt rondlopen met hiv kan de levensduur/levenskwaliteit behoorlijk verminderen.

Bekende latere hiv symptomen

Aan hiv gerelateerde symptomen kunnen ook pas jaren later de kop opsteken. Maar dan zijn deze wel van een hele andere orde vergeleken met de symptomen waar iemand mee te maken heeft tijdens de ‘conversiegriep’.

Dat heeft te maken met de manier waarop hiv het lichaam aantast.  Hiv valt immuuncellen in het lichaam aan. Deze immuuncellen worden ook wel ‘T-helpercellen’ genoemd. Deze cellen zijn superbelangrijk voor het lichaam. Ze houden het lichaam gezond.

Een mens heeft ontzettend veel immuuncellen. Dat hiv deze cellen kapot maakt, valt dus in eerste instantie ook helemaal niet op. Maar als je al 7 jaar met hiv rondloopt, dan zijn er inmiddels dusdanig veel van die immuuncellen gedood, dat het wél begint op te vallen. Deze situatie noemen we ‘aids’.

Mensen hebben dan zo’n verzwakt immuunsysteem dat het lichaam ziek kan worden van zaken waar het normaliter helemaal niet ziek van wordt. Een aantal voorbeelden van dat soort ziektes:

– Zeer snel ziek worden

– Longontsteking (pneumocystis carinii)

– Chronische diarree (darminfectie)

– Kanker als gevolg van een herpesinfectie (karposisarcoom)

– Schimmelinfectie (op tong/vagina)

Hiv symptomen niet altijd meteen voelbaar

Hiv staat bekend om zijn gevaarlijke karakter. Het is algemeen bekend dat hiv dodelijk kan zijn.

Of er wel of niet symptomen voelbaar zijn, kan per mens verschillen. En ook de hevigheid van die symptomen varieert. Dat laatste hangt onder andere af van genetische factoren en van de gezondheid waarin het lichaam verkeert.

Het kan zijn dat de symptomen gerelateerd aan hiv pas na 10 jaar tot uiting komen. Het hiv-virus is binnen die 10 jaar ‘klinisch passief’ geweest, zoals we dat noemen en heeft niet gezorgd voor klachten.

Testen op een soa is dus altijd belangrijk, ook als er geen directe aanleiding voor is. Een periodieke soatest zorgt ervoor dat je zeker weet dat je geen soa hebt.

+ berichten