Syfilis incubatietijd

Wat is de kans om syfilis op te lopen als je seksuele gemeenschap hebt met een persoon die besmet is met syfilis zonder voorbehoedsmiddelen te gebruiken? Deze kans om de seksueel overdraagbare aandoening genaamd Syfilis op te lopen in dat geval is ongeveer 30%. Er wordt geen onderscheid gemaakt in waarschijnlijkheid tussen mannen en vrouw voor de besmettingskans.

Hoe kun je merken of je syfilis opgelopen hebt?

De bacterie die syfilis veroorzaakt komt het lichaam binnen en dan kun je een wond krijgen op de plek waar de huid en slijmvliezen in aanraking gekomen zijn met de bacterie. Deze wond zal in het geheel niet zeer doen. Wat kenmerkend is voor deze wond die wordt geassocieerd met syfilis is dat deze een tamelijk harde rand heeft. Deze wond is eveneens besmettelijk en heeft ongeveer 3 tot 6 weken nodig om vanzelf spontaan te verdwijnen.
Het is mogelijk dat in deze periode symptomen merkbaar kunnen worden. Met name uitslag op het gehele bovenlichaam, maar wat zeer kenmerkend is zijn de voetzolen en handpalmen waar deze uitslag ontstaat. Deze jeukt overigens niet. Het is ook mogelijk dat er op de hoofdhuid kale plekken zullen ontstaan. Ook worden er wel wratten geconstateerd, kleurloos of grijs in de genitale zones. Ook voelt men zich over het algemeen grieperig en kan er koorts optreden in combinatie met pijn aan de spieren en de gewrichten.

Is Syfilis een veel voorkomende SOA in Nederland?

Syfilis komt relatief weinig voor tegenwoordig. Toch is de ziekte nog steeds aanwezig in Nederland. Met name onder de risicogroepen; mannen die met andere mannen seksuele gemeenschap hebben en de andere risicogroep prostituees.

Hoe kan ik mij laten controleren op syfilis?

Een test op syfilis is er een op basis van bloedonderzoek. Hierbij is het pas mogelijk om na vier weken nadat er onbeschermde seks geweest is te controleren. Voor die tijd is de bacterie nog niet of nauwelijks aantoonbaar. Heb je ondertussen al wonden die overeenkomen met de beschrijvingen van de syfilis wonden? Laat je dan zo snel mogelijk onderzoeken door je huisarts of een dermatoloog. Uiteraard kun je ook via onze syfilis test controleren of je syfilis hebt opgelopen.

Nadat syfilis opgelopen is duurt het ongeveer twee tot twaalf weken voordat er de eerste klachten merkbaar worden.

Alleen via een bloedonderzoek is het dus mogelijk om vast te stellen of syfilis aanwezig is in het lichaam. Wanneer je onbeschermde seksuele gemeenschap hebt gehad dan is er een mogelijkheid dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen. Dat zou ook syfilis kunnen zijn. Om te valideren of dit inderdaad het geval is moet er een bloedmonster worden afgenomen welke zal worden onderzocht in een laboratorium. Een bloedmonster en eventueel een uitstrijkje van het vocht van een vermoedelijk syfilis zweertje kunnen dienen als lichaamsmateriaal. Na drie maanden na je laatste seksuele gemeenschap kan er pas met absolute zekerheid worden geconstateerd of je al dan niet syfilis hebt opgelopen, dit heeft te maken met de incubatietijd van de ziekte.

Syfilis test

Onze syfilis test is bedoeld om te controleren op de Seksueel Overdraagbare Aandoening Syfilis. Makkelijk te gebruiken en voorzien van een eenvoudige handleiding. Syfilis is een SOA. En de oorzaak van het oplopen van deze aandoening is de bacterie met de gelijksoortige naam. Het is een SOA die betrekkelijk makkelijk kan worden overdragen. Syfilis kwam vroeger meer voor dan tegenwoordig. Net als bij veel andere geslachtsziektes kent Syfilis de eigenschap dat als je drager bent je in het begin er vrijwel niets van hoeft te merken. Hoe kun je Syfilis eigenlijk herkennen en vooral de belangrijke vraag hoe kom je er weer vanaf? Twijfel je over welke SOA je zou kunnen hebben opgelopen? Wees dan verstandig door te testen op meerdere geslachtsziektes met het SOA testpakket compleet.

+ berichten