Gonorroe algemeen
Gonorroe is een van de meest voorkomende geslachtsziektes in Nederland. Gonorroe heeft een meer bekende naam in de volksmond als zijnde de druiper. Deze wordt veroorzaakt door een specifieke bacterie. De naam van deze bacterie is voluit Neisseria Gonorrohoeae. Deze bacterie gaat in de slijmvliezen van de genitaliën zitten, maar deze bacterie heeft ook als kenmerk dat deze in bijvoorbeeld de keel en ogen terecht kan komen. Bij onbeschermde seksuele contacten kan deze geslachtsziekte, evenals alle anderen, worden overgedragen op een ander. Niet enkel door reguliere seks, de penetratie van geslachtsorganen, maar ook door direct contact van de slijmvliezen kan dit worden overgebracht. Vergeet ook niet dat indirecte besmetting mogelijk kan zijn! Denk daarbij aan de vingers of seksspeeltjes die als overdragend medium kunnen fungeren. Uiteraard voorkom je het oplopen van deze ziekte door het veilig te doen door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken.
Wat is de incubatietijd van gonorroe?
Wanneer je je laatste onbeschermde seksuele contact gehad hebt wacht dan ten minste tien dagen na de daad. Gonorroe zal na ongeveer dit termijn te diagnosticeren zijn omdat de bacterie dan in voldoende mate aanwezig is om gemeten te kunnen worden. Wij adviseren met klem om je echter niet enkel en alleen op gonorroe te laten testen maar op ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen omdat veel geslachtsziektes dezelfde eigenschappen kunnen vertonen. Kies daarom voor meer zeker door een SOA testpakket compleet te nemen zodat je op meerdere SOA’s kunt controleren.
De grootste vergissingen over de gonorroe test
- Als je ooit gonorroe gehad hebt en je hebt je laten behandelen dat je dan daarna immuun geworden bent om nog eens gonorroe op te lopen. Dit is onjuist! Je hebt juist een vergroot risico het nogmaals op te lopen
- Als je enkel de urine test dan is daarmee de SOA wel of niet aangetoond. Ook dit is onjuist! Gonorroe kan namelijk infectie veroorzaken daar waar het contact plaatsvindt. Test daarom op meerdere plekken zoals keel of rectum als de interactie daar plaatsgevonden heeft
- Als je gonorroe hebt kun je makkelijker andere SOA’s oplopen; dit is niet correct
- Als de uitslag van de test aangeeft dat je niet besmet bent is je partner het ook niet. Dit is niet juist! Het kan zijn dat de een het wel heeft en de ander niet omdat besmetting niet altijd gegarandeerd hoeft plaats te vinden. Test je dus beide!
Als je niets aan gonorroe doet
Een geslachtsziekte die niet wordt behandeld heeft altijd risico’s. En in sommige gevallen kunnen de consequenties zeer ernstig zijn. De gevolgen van het niet behandelen van Gonorroe kunnen aanzienlijk zijn omdat de bacteriële infectie dan de tijd heeft om zich te vermeerderen in het lichaam en om naar andere delen van het lichaam te verspreiden. Er kan ook per geslacht nog een onderscheid worden gemaakt in potentiële gevolgen van een langdurige infectie van Gonorroe. Vrouwen lopen namelijk risico om een ontsteking te krijgen in de eileider. Dit kan als consequentie hebben dat de vrouw op den duur onvruchtbaar wordt. Ook lopen vrouwen een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze gevolgen moeten absoluut worden voorkomen want een behandeling die te laat wordt uitgevoerd kan aangericht kwaad in hierin niet ongedaan maken.
Wat betreft de heren willen we attenderen op de risico’s voor een ontsteking van de bijbal of zelfs de prostaat. Ook dit is een zeer onwenselijke situatie en kan gepaard gaan met veel pijn en een langdurig herstel.
Wij raden iedereen dan ook aan bij enige twijfel over besmetting zo spoedig mogelijk een test uit te voeren zodat er na een eventuele diagnose zo snel mogelijk overgegaan kan worden op behandeling.