Trichomonas incubatietijd

Ben je bang dat je een soa hebt? Heb je onveilig seks gehad? Wil je jezelf testen met een soa? Dan is het logisch dat je denkt: ik test mezelf zo snel mogelijk! Maar dat gaat helaas niet.

Je kunt jezelf niet een dag na het hebben van onveilige seks betrouwbaar testen op een soa als trichomanas. En dat heeft alles te maken met de zogeheten ‘incubatietijd’. In dit artikel leggen we je uit met wat voor incubatietijd je rekening moet houden als je jezelf wilt testen op de soa trichomanas.

Wat is ‘incubatietijd’?

Allereerst beginnen we met de betekenis van de term ‘incubatietijd’. Want wat wil dat zeggen? De uitleg is simpel: je hebt een bepaald aantal dagen dat je moet wachten NADAT je onveilig seks gehad hebt voordat je jezelf veilig kunt (laten) testen op een soa. Veel soa’s hebben een verschillende incubatietijd en daarom is het van belang dat je rekening houdt met de incubatietijd van de soa waarvoor jij je wilt testen.

De incubatietijd van trichomonas

Incubatietijd trichomonas = 21 dagen

Dat bekent dus het volgende: als je onveilige seks gehad hebt, moet je 21 dagen wachten met testen. Als je EERDER test dan die 21 dagen, kan het zijn dat je test onbetrouwbaar is. Het kan dan dus zo zijn dat de uitslag van de test was dat je niet besmet bent met een soa, maar dat je eigenlijk wel rondloopt met die soa. Een vervelende situatie, want op die manier kun je ook weer andere mensen besmetten zonder dat je er zelf iets vanaf weet.

Wil je niet wachten met testen?

Als je niet kunt wachten met testen tot de incubatietijd verstreken is, dan kun je er ook voor kiezen om jezelf twee keer te laten testen: een keer tijdens de incubatietijd en een keer voor de zekerheid na de incubatietijd.

Het voordeel hiervan: als je al het vermoeden had dat je een soa hebt opgelopen, kun je jezelf eerder testen. Mocht de test uitwijzen dat je trichomonas of een andere soa hebt, dan kun je al direct beginnen met een behandeling.

Het nadeel: je moet jezelf twee keer laten testen en daardoor heb je twee keer gedoe en twee keer de kosten.

Incubatietijd en onveilige seks

De incubatietijd houdt rekening met de laatste keer dat jij seks gehad hebt. Je telt dan de dagen af tot die keer seks en na een X aantal dagen, kun jij je veilig laten testen. Maar buiten dat om, is het natuurlijk altijd raadzaam om jezelf ook periodiek te laten testen. Bijvoorbeeld om de X aantal maanden. Op die manier weet je dat je het hele jaar door soavrij bent.

Hoe komen wij bij deze incubatietijd?

Op deze website houden wij een bepaalde incubatietijd aan voor deze soa. Het kan zijn dat je, als je verder rond gaat zoeken op het internet, je andere incubatietijden tegen gaan komen. Soms zie je ook een richting, bijvoorbeeld 1-3 weken.

Het gaat om twee zaken die meespelen:

  • de soa moet goed aantoonbaar zijn met een test
  • iemand met een soa moet zo spoedig mogelijk behandeld worden

Soa moet aantoonbaar zijn

Als je besmet bent geraakt met een soa, dan zal dat niet direct na een uur al te zien zijn op de test. Daarvoor moet de soa zich verder ontwikkelen. De soa moet groeien. En als deze groot genoeg is, is deze te zien op de test. Daarom moet je een aantal dagen wachten met testen.

Soa spoedig behandelen

Iedereen met een soa kan anderen besmetten. Daarom is het goed als iemand met een soa zo spoedig mogelijk geholpen wordt om van de soa af te komen. Hoe eerder deze behandeld is, hoe beter!

Tegenstrijdige belangen: betrouwbaarheid vs. spoed

En vandaar de tegenstrijdige belangen! Want je moet dus en wachten en zo spoedig mogelijk behandelen! Wij hebben voor de soa trichomanas een incubatietijd aangehouden van 21 dagen. Mocht je je dus voor deze soa willen laten testen, wacht dan 21 dagen!

+ berichten