Hepatitis B incubatietijd

Voor de seksueel overdraagbare aandoening Hepatitis B is de incubatieperiode gemiddeld 4 weken tot 6 maanden. In de meeste gevallen is het 2 tot 3 maanden. Het verschil in de incubatietijd is toe te schrijven aan de variatie van de hoeveelheid virus in het ‘inoculum’ ofwel de substantie waarmee de infectie heeft plaatsgevonden. Ook de besmettingsweg en ook de immuniteit van de ‘gastheer’ van de ziekte spelen hierin een belangrijke rol.

Voorkomen is beter dan genezen

Hepatitis B is te voorkomen door middel van een gratis vaccinatie. Over het algemeen is het gebruik van een preservatief (zoals een condoom) bevorderlijk bij de preventie van Hepatitis B maar kan geen absolutie protectie bieden tegen Hepatitis B. Het is immers zo dat Hepatitis B ook op andere wijze overgedragen kan worden aan iemand anders. Alléén een vaccinatie kan je immuniteit geven. De bescherming die een vaccinatie biedt is je gehele leven lang actief. Deze vaccinaties zijn geheel kosteloos bij de Gemeentelijke Gezondheid Dienst voor mannen die seksuele gemeenschap hebben met andere mannen. De vaccinatie is opgedeeld in drie verschillende injecties verspreid over de periode van een half jaar.

Aanvullende manieren om een Hepatitis B infectie te voorkomen kunnen met hygiëne te maken hebben. Zorg ervoor dat je attent bent en maatregelen neemt bij een risico op infectie of een verspreiding van Hepatitis B. Hierbij zijn de volgende aanwijzingen behulpzaam:

 • Doe handschoenen aan tijdens het opruimen van andermans verband, tampons en beddengoed
 • Doe een preservatief om iedere keer bij geslachtsgemeenschap
 • Bedek alle open wondjes
 • Reinig bloedvlekken met een bleekmiddel.
 • Gebruik niet een scheermes, tandenborstels, of oorbellen en dergelijke van een ander;
 • Deel geen kauwgom of voorgekauwd voedsel bij baby’s;
 • Zorg ervoor dat naalden worden gesteriliseerd (bij tattooages, piercings of drugsgebruik)

Meldingsplicht

In Nederland gelden er regels wanneer er sprake is van een infectie van de ziekte Hepatitis B. Wanneer je inderdaad Hepatitis B hebt opgelopen dan zijn je arts, evenals het laboratorium waar de ziekte geconstateerd is, verplicht bij wet om daarvan een melding te maken bij de Gemeentelijke Gezondheid Dienst bij de afdeling voor Infectieziekten. Daarna zal er een verpleegkundige de casus behandelen en zal je worden uitgenodigd voor een behandelplan. Daarbij komen de volgende onderwerp ter sprake:

 • Controleren en behandelen van hepatitis B-infectie door een behandelaar
 • preventie van overdracht van hepatitis B op anderen
 • het informeren van sekspartners
 • het vaccineren van huisgenoten en partners

Behandeling van Hepatitis B

Het is mogelijk dat de acute variant van Hepatitis B door het lichaam zelf wordt genezen waardoor er dus geen medische behandeling noodzakelijk is. Dit vindt doorgaans plaats binnen een termijn van een half jaar met enige variatie op basis van de overige lichamelijke gezondheid van de patiënt. In de meeste gevallen verdwijnt de ziekte dus na een half jaar, en dit wordt ook wel de acute periode genoemd. Er is geen medicatie beschikbaar die kan voorkomen dat een acute Hepatitis B een chronische variant van Hepatitis B wordt. Het is van zeer groot belang om tijdens de acute fase van de seksueel overdraagbare aandoening Hepatitis B dus op de gezondheid van de levensstijl te letten. Daarbij raadt men aan veel rust te nemen. Het gebruik van alcoholconsumptie wordt ten zeerste afgeraden gelet op de belasting van de lever die aanvullende door alcoholafbraak zal worden belast. Ook voedingsmiddelen die slecht zijn worden afgeraden, hierbij moet men denken aan vetrijke maaltijden en ook koffie is af te raden gedurende de acute fase.

Een controle die regelmatig wordt uitgevoerd is van groot belang bij een persoon die een chronische vorm van hepatitis B heeft ontwikkeld. Mede gelet op het risico van acuut leverfalen, of levercirrose en leverkanker dienen tijdig ontdekt te worden om zo nodig in te kunnen grijpen met een medische behandeling.

Medicatie gedurende de chronische variant van hepatitis B

Bij chronische hepatitis B wordt medicatie verstrekt in tegenstelling tot de acute variant.

De behandeling van de ziekte gaat op basis van medicatie die het afweersysteem kunnen versterken en medicatie die het virus van Hepatitis B langdurig kunnen onderdrukken. De behandelduur is redelijk lang namelijk één jaar of langer indien nodig. Een tijdige behandeling van de infectie van Hepatitis B kan voorkomen dat er uiteindelijk levercirrose of leverkanker ontwikkeld wordt.

+ berichten