Let op! Voor HIV test los: Zowel Soazelftester.nl als SOAids Nederland raden aan om te testen op meerdere geslachtsziektes om de symptomen sterk overeen kunnen komen. Ga dus voor zekerheid en kies het Startpakket Compleet.
Vermoed of vrees je dat je hiv hebt opgelopen na onveilige geslachtsgemeenschap? Misschien ben je getipt of herken je veel van de symptomen. Je kunt ook op veilig spelen door jezelf preventief te testen op de seksueel overdraagbare aandoening hiv. In alle gevallen doe je er verstandig aan om dit product aan te schaffen. Deze hiv-test is uiterst betrouwbaar, volledig pijnloos en de test duurt niet langer dan 5 minuten. Met de bijgeleverde testkit kun je eenvoudig zelf materiaal verzamelen om te testen op hiv 1 & 2. Vervolgens kun je het hiv test netherlands geheel kosteloos retourneren in de bijgeleverde medische retourenvelop. Dit wordt dan gecontroleerd in ons ISO-gecertificeerde laboratorium. Binnen 2-3 werkdagen kun je dan je testresultaten volledig anoniem online bekijken via deze website.
Wat zit er bij de HIV test?
Je ontvangt een blanco brievenbus doosje thuis. Dit pakket is uiteraard onherkenbaar zodat er van de buitenkant niet zichtbaar is dat er een HIV test in de verpakking zit. In dit pakket zit het volgende:
- Een testkit waarmee je eenvoudig jezelf test op HIV
- Een heldere handleiding met illustraties
- Een opvangbuisje en drie vingerprikkertjes
- Een blauwe retourenvelop voor medisch materiaal waarin je je materiaal kosteloos naar ons laboratorium stuurt
Wanneer kan ik mijzelf testen op HIV?
Test jezelf niet eerder dan 4 weken na het meest recente moment van onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het resultaat van een HIV SOA-test is betrouwbaar vanaf vier weken na de daad en dat heeft te maken met de vensterperiode, ook wel de incubatietijd genoemd. Dit is de periode die verstrijkt nadat een infectie heeft plaatsgevonden totdat het daadwerkelijk meetbaar is in het lichaam. Je kunt het dus al in die eerste vier weken hebben zonder dat je het kunt meten. Houd dus rekening met de genoemde vier weken, anders kan het resultaat niet betrouwbaar zijn.
Bovendien is het voor iedereen van 13 tot 64 jaar noodzakelijk om zich minstens één keer te laten testen op hiv als onderdeel van de dagelijkse gezondheidszorg. Mensen met grote risicofactoren moeten ook overwegen om zich vaker te laten testen. Hieronder staan enkele redenen waarom je je minstens één keer per jaar zou moeten laten testen:
- Je bent een man die seks heeft met een andere man.
- Anale of vaginale seks hebt gehad met iemand die al besmet is met hiv.
- Meerdere sekspartners gehad sinds je laatste test.
- Naalden, spuiten of andere drugsinjectieapparatuur (bijvoorbeeld kooktoestellen) hebt gedeeld.
- Seks hebt geruild met iemand anders voor drugs of geld.
- Gediagnosticeerd of behandeld bent voor een andere ziekte, zoals een seksueel overdraagbare aandoening (soa), hepatitis of tuberculose (tbc).
Als je seks hebt gehad met iemand die deze aandoeningen heeft gehad, of je kent zijn seksuele geschiedenis niet, dan is het belangrijk om je te laten testen.
Voor man en vrouw hetzelfde
Bij sommige testen verschilt de manier waarop je test, maar bij testen op hiv wanneer is dat niet het geval. Er wordt namelijk een minimale hoeveelheid bloed afgenomen met een pijnloze, kleine prik. Daarom is deze hiv-test geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Deze test bevat alle instrumenten die je nodig hebt om een afname uit te voeren. Met behulp van een eenvoudige en pijnloze vingerprik kun je het materiaal in een buisje doen dat vervolgens goed kan worden afgesloten. Dit materiaal wordt dan uiteindelijk in ons laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van hiv. Dit is meetbaar in het bloed.
Testresultaten van HIV
De resultaten van de hiv-test hangen af van het type test dat je wilt doen en waar je je laat testen.
- Een snelle antistoftest wordt gedaan met bloed uit een vingerprik of met speeksel en de resultaten zijn binnen 30 minuten klaar. Bovendien omvat dit ook hiv-zelftests die thuis of op een andere privélocatie worden uitgevoerd.
- De snelle antigen/antilichaamtest, uitgevoerd met bloed uit een vingertril, duurt meestal 30 minuten of minder.
- Bij een NAT, of antigeen/antilichaam laboratoriumtest, kan het enkele dagen duren voordat je de testresultaten ontvangt. Dit kan ook een post-in test zijn.
Soorten hiv-tests en hun testintervallen
Er zijn drie soorten hiv-testen, waaronder nucleïnezuurtesten (NAT), antigeen/antilichaamtesten en antilichaamtesten. Al deze testen hebben verschillende venstertijden:
- Nucleïnezuurtest (NAT): 10 tot 33 dagen na blootstelling.
- Antigeen/Antistoftest: 18 tot 45 dagen na blootstelling.
- Antilichaamtest: 23 tot 90 dagen na blootstelling.
Het is belangrijk om je zorgverlener te vragen naar de periode waarin je een test kunt doen en of je een vervolgtest nodig hebt om de resultaten te bevestigen. Als je van plan bent om thuis een zelftest te doen, kun je alle informatie halen uit het materiaal dat in de verpakking van de test zit.
Wanneer heb ik uitslag van mijn HIV test?
Binnen 2-3 werkdagen nadat het afname materiaal bij ons laboratorium is aangekomen kun je zelfstandig en anoniem de uitslag online raadplegen. Je kunt in een beveiligde omgeving inloggen waar je je uitslag kan zien. Uiteraard worden deze gegevens conform het Privacy beleid erna op correcte wijze weer gewist zodat jouw gegevens niet bewaard blijven.
Hoe betrouwbaar is deze HIV test?
Er is geen betrouwbaardere wijze om te testen op HIV dan met deze test. Alle testen worden namelijk in een CCL geaccrediteerd laboratorium onderzocht. In ditzelfde laboratorium worden ook dezelfde testen onderzocht die door huisartsen en de GGD worden opgestuurd. Je kunt er dus rekenen dat deze test de meest betrouwbare is in zijn soort.
Wat als ik positief getest blijk te zijn op HIV?
De behandeling voor hiv moet worden uitgevoerd met medische professionaliteit. Elke seksueel overdraagbare aandoening die je hebt opgelopen, moet zorgvuldig worden beoordeeld en behandeld en hiervoor kun je naar je huisarts of een hiv-consulent gaan. We raden je aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer er een positief resultaat wordt gevonden.
Waarom is een hiv/aidstest het beste voor jou?
Vraag je je af of je je moet laten screenen op hiv in een kliniek of dat je de test zelf moet doen? En welke thuistest het beste bij je past? Of waar je een hiv-test kunt kopen? De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om de juiste keuze te maken:
- Hoe belangrijk is het dat niemand anders op de hoogte is van je deelname aan het examen of van de resultaten?
- In hoeverre is nauwkeurigheid belangrijk?
- Zou je, indien nodig, openstaan voor een vervolgonderzoek?
- Binnen welk tijdsbestek wilt u uw resultaten?
- Welke methode zou u verkiezen om uw resultaten te krijgen?
Bovendien is elke test beter dan geen test als je risico loopt op hiv. Onderzoek heeft aangetoond dat mannen die seks hebben met mannen en die zelftesten per post ontvingen, vaker werden gescreend op hiv. De tests van deze mannen vingen dus meer hiv-besmettingen op. De mannen die hiv-positief testten, deelden de informatie ook met anderen die ze kenden om het bewustzijn te verspreiden en hen te begeleiden bij het maken van noodzakelijke gezondheidskeuzes.
Veelgestelde vragen
Wanneer is een hiv-test 100 betrouwbaar?
Ja! De hiv-tests zijn meer dan 99,97% nauwkeurig. De test werkt voor alle soorten en subtypes hiv.
Wanneer testen op hiv?
Om op hiv te testen is de vensterperiode 31 dagen (interkwartielbereik 26 tot 37 dagen). Het helpt om aan te geven dat de helft van alle infecties gemakkelijk kan worden gedetecteerd tussen 26 en 37 dagen na blootstelling. Bovendien zouden individuen die met 99% van de HIV-besmettingen besmet zijn, binnen 57 dagen na blootstelling opgespoord kunnen worden.
Hoe werkt een hiv-test?
Antigeen-antistoftest: een antistoftest die door een laboratorium wordt uitgevoerd op bloed uit een ader van een persoon kan 18 tot 45 dagen na blootstelling een hiv-infectie aantonen. Een antigeentest die wordt uitgevoerd met bloed uit een vingerprik kan er langer over doen om hiv op te sporen. Meestal duurt het 18 tot 90 dagen na blootstelling.
Kan hiv worden opgespoord met een normale bloedtest?
Ja ! Een bloedtest is een van de meest betrouwbare manieren om hiv op te sporen.
Hoe lang duurt de uitslag van de hiv-test?
Het resultaat van een hiv-test is meestal dezelfde dag of binnen een paar dagen beschikbaar.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.