Deze ziekte is zeer besmettelijk en ernstig voor de volksgezondheid omdat ze ernstige complicaties voor de gezondheid kan veroorzaken. De ziekte komt voor door seksueel contact of door direct contact met syfilitische zweren, en de ziekte kan ook worden doorgegeven van een besmette moeder op haar kind of via gedeelde naalden. Weten hoe je syfilis-symptomen krijgt en wanneer je aan deze informatie denkt, is essentieel om je gezondheid te behouden en te voorkomen dat de infectie zich in de toekomst verspreidt. De symptomen van syfilis variëren in de vier verschillende stadia. Tijdige herkenning is daarom essentieel voor vroegtijdig ingrijpen en effectieve behandeling.

Deze pagina bespreekt de verschillende stadia van syfilisinfectie, hoe het kan gebeuren, tekenen waar je op moet letten en wat je moet doen als je vermoedt dat je geïnfecteerd zou kunnen zijn.

Wat is syfilis?

Syfilis is een infectie die van de ene persoon op de andere kan worden overgedragen door direct contact met een syfilitische zweer. De zweertjes, chancres genoemd, kunnen verschijnen op de genitaliën, anus, lippen of mond. Soms is het moeilijk om dit zonder medisch onderzoek vast te stellen omdat syfilis zich in verschillende stadia met verschillende symptomen voordoet. Om deze reden kan het nuttig zijn om een Syfilis test thuis te doen, zodat je snel en discreet kunt ontdekken of je besmet bent en op tijd met de juiste behandeling kunt beginnen.

Hoe krijg je syfilis?

De belangrijkste manier om syfilis over te dragen is direct contact met een pijnlijke plek. Hieronder staan een aantal typische routes waarlangs de ziekte zich verspreidt.

Blootstelling aan een syfilitische laesie

Syfilitische laesies worden ook wel pijnloze chancres genoemd. Ze kunnen bijna overal in het lichaam voorkomen, hoewel ze meestal te zien zijn in de genitaliën of rond de mond. De laesies zijn zeer besmettelijk, dus iemand kan de ziekte oplopen door direct huidcontact met de aandoening.

Naalden delen

Het delen van naalden met een syfilispatiënt is een andere manier waarop syfilis wordt verspreid. Dit gebeurt meestal bij intraveneuze gebruikers.

Geslachtsgemeenschap

De bacterie dringt het lichaam binnen via slijmvliezen of lichte snij- en schaafwonden van de huid. Enkele manieren waarop syfilis wordt overgedragen zijn vaginaal en oraal gedrag. De kans dat iemand syfilis krijgt, neemt toe als hij of zij onbeschermde gemeenschap heeft met een geïnfecteerde persoon.

Prenatale overdracht

Syfilis kan ook worden overgedragen van een besmette moeder op een baby tijdens de bevalling. Het uit zich meestal in ernstige gezondheidsproblemen voor het kind, zelfs doodgeboorte, vroeggeboorte of misvorming.

Syfilisstadia en gerelateerde symptomen

Syfilis doorloopt verschillende stadia en vertoont in elk stadium symptomen die enigszins van elkaar verschillen. Deze symptomen moeten worden herkend om ervoor te zorgen dat de persoon onmiddellijk medische behandeling krijgt. Dit zijn de stadia van syfilis:

Primair stadium

In de meeste gevallen ontwikkelen mensen het primaire stadium van syfilis na 10 tot 90 dagen na het oplopen van het basisstadium van Treponema pallidum, waarbij 21 dagen de gemiddelde incubatietijd is. Hier infecteren de bacteriebladeren dierlijke weefsels en vermenigvuldigen ze zich in geïnfecteerde gebieden.

Een chancre is een pijnloze zweer of zweer die verschijnt op de plaats van binnendringen. Zoals de mond, genitaliën of rectum zijn de meest typische symptomen in het primaire stadium. Omdat deze laesies meestal hard, bolvormig en pijnloos zijn, negeren mensen ze vaak, vooral wanneer ze zich ontwikkelen op minder voor de hand liggende plaatsen zoals de anus of vagina. Chancres kunnen voorkomen in de mondholte, het perianale gebied of op de uitwendige genitaliën van de vrouw of man. De primaire chancre is pijnloos en verdwijnt vanzelf binnen drie tot zes weken zonder behandeling. Dit betekent echter niet dat de ziekte is uitgeroeid. De bacteriële organismen vermenigvuldigen zich en gaan verder naar het volgende stadium in het lichaam.

Secundair stadium

Syfilis gaat meestal weken tot maanden na het verschijnen van de eerste chancre over naar het secundaire stadium als er geen behandeling wordt gegeven. In dit stadium beginnen de kiemen zich door het lichaam te verspreiden, waarbij verschillende orgaansystemen betrokken zijn, met een verscheidenheid aan symptomen die gemakkelijk kunnen leiden tot de verkeerde conclusie en een verkeerde diagnose als andere ziekten.

In het tweede stadium kan syfilis ook de huid, slijmvliezen en lymfeklieren aantasten. Syfilis in het tweede stadium wordt gekenmerkt door zijn verscheidenheid in het veroorzaken van universele en vaak aspecifieke manifestaties. Veel patiënten die lijden aan secundaire syfilis hebben last van griepachtige symptomen zoals koorts, keelpijn uitputting en gezwollen lymfeklieren samen met spierpijn. Sommige mensen hebben last van haaruitval of dunner wordend haar, vooral bij de wenkbrauwen en op de hoofdhuid.

De brede huiduitslag is het meest voorkomende symptoom van secundaire syfilis en kan overal op het lichaam verschijnen, maar is het meest kenmerkend voor de handpalmen en voetzolen. Deze huiduitslag kan gepaard gaan met kleine, vlakke of verhoogde letsels. Die kan ruw en roodbruin zijn. Het kan minder opvallend zijn omdat de uitslag vaak niet jeukt.

Tertiair stadium

Het ernstigste stadium van syfilis staat bekend als het tertiaire stadium en kan vele jaren of zelfs tientallen jaren na de oorspronkelijke infectie plaatsvinden als er geen behandeling wordt toegediend. Alle andere systemen van het lichaam, waaronder het hart en de hersenen, de zenuwen en de ogen, kunnen op dit moment fatale schade oplopen. Hoewel niet elke syfilispatiënt dit punt bereikt zonder behandeling, lopen degenen die dat wel doen het risico op ernstige gevolgen.
Tertiaire syfilis symptomen kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten en zijn vaak ernstig. De langdurige gevolgen van de bacteriële infectie en de schade die het toebrengt aan weefsels en organen zijn verbonden met deze symptomen.

  • Syfilis veroorzaakt aneurysma’s of aortitis in de vorm van ontsteking van de aorta en kan ontsteking veroorzaken samen met ischemische vaatziekte van het hart en de nabijgelegen vaten. Mensen lopen de kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, waaronder hartfalen of een beroerte als gevolg van een van deze aandoeningen.
  • Patiënten die lijden aan deze vorm van syfilis hebben naast de daaropvolgende laesies, grote zachtgekookte tumoren die gummas worden genoemd. Behalve in de huid kunnen deze laesies zich ook in de lever, botten, spieren en andere organen bevinden. Als gummas in kritieke organen zoals het hart of de hersenen voorkomen, kunnen ze uiteindelijk de weefsels op die plaatsen beschadigen.

Hoe krijg je syfilis-symptomen? Risicofactoren identificeren

Syfilis symptomen kunnen in verschillende stadia van de infectie voorkomen, en het risico om syfilis te krijgen wordt verhoogd door bepaalde risicofactoren. Als je deze risicofactoren kent en de symptomen herkent, kun je weloverwogen keuzes maken met betrekking tot je seksuele gezondheid. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren en regelmatig te laten testen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Geen tests en medische zorg kunnen krijgen

Omdat ongediagnosticeerde syfilis zijn fases stilletjes kan doorlopen en uiteindelijk grote gezondheidsproblemen kan veroorzaken in het tertiaire stadium, is het bijzonder gevaarlijk. Om de verspreiding van syfilis tegen te gaan, moet de toegang tot gezondheidszorg worden uitgebreid, waaronder gratis of goedkope soa-screenings. Maar een belangrijk obstakel voor de vroege diagnose en behandeling van syfilis is het gebrek aan toegang tot routinematige soa-testen en goedkope gezondheidszorg. Mensen die niet vaak toegang hebben tot gezondheidszorg kunnen het virus onbedoeld bij zich dragen en verspreiden.

Verslaving aan alcohol en drugs

Drugs en alcohol worden vaak in verband gebracht met riskanter seksueel gedrag, zoals onbeschermde geslachtsgemeenschap en het aantal partners. Deze verzwakken de kans op condoomgebruik of andere veilige sekspraktijken. Van andere is aangetoond dat ze de immuunrespons verzwakken, waardoor iemand nog vatbaarder wordt voor een syfilisinfectie. Gebruikers van intraveneuze drugs lopen ook een groter risico op de verspreiding van syfilis.

Meerdere seksuele partners

Deelname aan meerdere seksuele partners verhoogt het risico om syfilis op te lopen. Je loopt kans op besmetting als je vaak van partner wisselt of seksueel contact hebt met iemand van wie je de infectie niet kent. Hoe meer partners je hebt, hoe groter de kans dat je een besmet persoon tegenkomt.

Syfilisstatus van partner onbekend

Syfilis Incubatietijd verwijst naar de periode tussen het moment van besmetting en het optreden van de eerste symptomen. Iemand kan besmet raken met syfilis door deel te nemen aan seksuele activiteit met een seksuele partner wiens status voor syfilis of andere soa’s onbekend is. De geïnfecteerde mensen, voornamelijk in de primaire en secundaire stadia van syfilis, vertonen meestal geen symptomen en zijn zich er niet van bewust dat ze besmet zijn met de ziekte.

Tijdens de syfilis incubatietijd kunnen mensen de ziekte al doorgeven zonder dat ze het zelf weten. Er is een grotere kans op overdracht als seks wordt bedreven zonder enige kennis van de soa-geschiedenis van de seksuele partner. Het risico om besmet te raken kan worden verkleind door open communicatie over de soa-status en wederzijdse tests.

Wat moet je nu doen? Stappen die je moet nemen als je Syfilis-symptomen vermoedt

  • Als je vermoedt dat je besmet bent geraakt, is snel handelen het belangrijkste, omdat je daarmee de ontwikkeling van de ziekte voorkomt en dus zorgt voor een gezondere conditie, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. De eerste reactie is daarom een bezoek brengen aan je huisarts voor een testprocedure. Een bloedtest op syfilis is zeer gevoelig en stelt je in staat om de veroorzakende bacterie onmiddellijk op te sporen.
  • Als je positief test, moet je alle seksuele partners die je onlangs hebt gehad op de hoogte brengen, zodat ze zich kunnen laten controleren en, indien nodig, kunnen worden behandeld voor de infectie om verdere overdracht te voorkomen.
  • Zodra de diagnose is gesteld, zal je arts je een antibioticakuur geven, meestal penicilline, die werkt om syfilis te genezen.
  • Nadat je de behandeling voor syfilis hebt gehad, moet je vervolgtesten ondergaan om te controleren of alle sporen van de infectie inderdaad zijn genezen. Test jezelf ook regelmatig door gebruik te maken van veilige seks met condooms en door minder sekspartners te hebben.

Conclusie

Begrijpen hoe je syfilis-symptomen krijgt en weten wat je moet doen na besmetting is belangrijk om gevaarlijke complicaties te voorkomen. De meest voorkomende manier om syfilis te krijgen is door direct seksueel contact met een syfilitische zweer, en de symptomen variëren in verschillende stadia.

Herkenning van de bovenstaande symptomen en snelle medische hulp zijn daarom essentieel om de infectie effectief te behandelen. Preventieve maatregelen zoals veilig vrijen en regelmatige soa-screening, zoals een SOA test thuis, helpen ook voorkomen dat je syfilis oploopt. Vergeet niet dat syfilis behandelbaar is als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, en proactieve maatregelen zoals het doen van een SOA test thuis beschermen je gezondheid en voorkomen de verspreiding ervan.

Senior kernfaculteit van Walden University bij ResearchGate | + berichten

Vaardig in non-profitorganisaties, anesthesie, spoedeisende geneeskunde, SOA-specialist en curriculumontwikkeling. Sterke onderwijsprofessional met een doctor in de wijsbegeerte (Ph.D.) gericht op ziekten en verpleegkunde met de nadruk op verpleegkundeonderwijs.