De volksgezondheid maakt zich al duizenden jaren zorgen over syfilis, vanwege de gevaarlijke complicaties die deze infectie op de lange termijn kan veroorzaken, van neurologische schade tot hartproblemen. Inzicht in de demografie van syfilisinfecties zal leiden tot preventie- en behandelingsmethoden voor de meest voorkomende leeftijdsgroepen.
De wereldwijde toename van syfilis is gemeld onder zeer diverse bevolkingsgroepen. Hoewel de snelheid van infecties varieert met verschillende leeftijden, variëren de percentages in verschillende demografische groepen, voornamelijk vanwege seksueel gedrag, verschillen in toegang tot gezondheidszorg en andere sociaaleconomische factoren. In dit artikel wordt een uitgebreid overzicht van de verspreiding van syfilis door verschillende leeftijdsgroepen en factoren die de verandering beïnvloeden besproken, samen met wat er kan worden gedaan om de ziekten in specifieke populaties te verminderen.

Historische achtergrond van de syfilisepidemie

Voordat we in detail beschrijven hoe syfilis verschillende leeftijdsgroepen treft, is het belangrijk om te weten dat tegenwoordig een Syfilis test thuis eenvoudig beschikbaar is, waardoor vroege detectie mogelijk is. Historisch gezien is het ook van belang om de oorsprong van deze ziekte te achterhalen. Syfilis dook op als een wereldwijde epidemie aan het einde van de 15e eeuw en kreeg al snel de status van het belangrijkste gezondheidsprobleem. In die tijd was er nog niets bekend over een effectieve behandeling, en over het algemeen had syfilis desastreuze gevolgen.
Hoewel syfilis goed te behandelen is, is het nog steeds een probleem voor de volksgezondheid. De reden voor deze bezorgdheid is dat veel geïnfecteerde mensen niet symptomatisch worden en dus laat gediagnosticeerd worden, waardoor verdere overdracht waarschijnlijk wordt.

Syfilis-infectiecijfers in verschillende leeftijdsgroepen

De prevalentie van syfilis verschilt aanzienlijk per leeftijdsgroep. Sommige leeftijdsgroepen hebben bijvoorbeeld een hoger risico om de ziekte op te lopen dan andere. Hieronder bespreken we hoe vaak syfilis voorkomt in verschillende leeftijdsgroepen aan de hand van factoren die deze trends verklaren.

Tieners en jongvolwassenen (15-24 jaar)

In vergelijking met andere leeftijdsgroepen hebben tieners en jongvolwassenen een veel grotere kans om syfilis te ontwikkelen. Deze leeftijdsgroep heeft vaak de hoogste niveaus van syfilisinfectie, als gevolg van verschillende oorzaken.

Onvoldoende seksuele voorlichting

In de meeste delen van de wereld is de seksuele voorlichting onvolledig. Veel jongeren zijn niet goed geïnformeerd over de gevaren van soa’s, waaronder syfilis, of over hoe ze die kunnen voorkomen. Daarom hebben veel jongeren vaker onbeschermde seks en dragen ze vaker soa’s over.

Stigma en angst voor counseling

Het stigma op soa’s, vooral onder jongeren, weerhoudt velen ervan zich te laten testen en op het juiste moment behandeling te zoeken. Zo verspreidt syfilis zich geruisloos in die leeftijdsgroep.

Verhoogde seksuele activiteit

Het risico op besmetting met syfilis is groter bij tieners en jongvolwassenen, die op het hoogtepunt van hun seksuele exploratie en activiteit zijn. In die periode vertonen ze meestal risicovol seksueel gedrag, zoals meerdere partners en inconsequent gebruik van condooms, waardoor ze worden blootgesteld aan verschillende infecties, waaronder syfilis en andere soa’s.

Toegang tot gezondheidszorg

Veel tieners en jongvolwassenen – vooral onverzekerd of onderverzekerd – hebben beperkte toegang tot reguliere gezondheidszorg, waaronder soa-testen en -behandeling. Daarom is de kans groter dat deze infecties te laat worden gediagnosticeerd en in een hoger tempo worden overgedragen.

Volwassenen (25-44 jaar)

De tweede groep die het meest getroffen wordt door syfilis bestaat uit volwassenen. Ook hier verschillen de onderliggende risicofactoren deels van de tieners en jongvolwassenen.

Kennis en screening

Volwassenen zijn zich vaker dan andere leeftijdsgroepen bewust van seksueel overdraagbare aandoeningen. Meer bewustzijn leidt echter niet tot frequente screening of verstandig seksueel gedrag. De meeste volwassenen in dit cohort hebben niet het gevoel dat ze risico lopen. Mensen in langdurige relaties zullen bijvoorbeeld geen stappen ondernemen om vast te stellen of ze wel of niet geïnfecteerd zijn, hoewel syfilis lange tijd asymptomatisch kan blijven.

Stoffengebruik en risicogedrag

De hoge relatie tussen middelenmisbruik en gevaarlijk seksueel gedrag bij volwassenen kan worden teruggevoerd op drugsverslaafden, die een grotere kans hebben om besmet te raken met ziekten, zoals syfilis of andere soa’s. Dit komt door slechte beslissingen en gebrek aan bescherming tijdens geslachtsgemeenschap. Syfilis symptomen kunnen variëren van zweren op de geslachtsdelen tot ernstige complicaties als de ziekte onbehandeld blijft, waardoor het van cruciaal belang is om vroegtijdige signalen te herkennen en behandeling te zoeken.

Seksuele praktijken met een hoog risico

De meeste volwassenen in deze leeftijdsgroep blijven betrokken bij syfilis-risicogedrag. Meerdere seksuele partners en onbeschermde seks. Het gebruik van datingapps heeft ongedwongen seksuele activiteit vergemakkelijkt.

Sociale en economische factoren

De sociaaleconomische status kan het aantal syfilisgevallen bij volwassenen sterk beïnvloeden. Arme sociaaleconomische groepen krijgen vaak weinig toegang tot gezondheidsdiensten. Ook ontbreekt het hen aan voldoende financiële middelen om van regelmatige soa-screening een prioriteit te maken. Dit wordt op zijn beurt een barrière die bijdraagt aan vertraagde diagnoses en hoge transmissiecijfers binnen hun respectieve gemeenschappen.

Volwassenen van middelbare leeftijd (45-64 jaar)

Hoewel syfilis in deze leeftijdsgroep minder vaak voorkomt dan bij tieners. De ziekte komt echter nog steeds voor bij mensen in deze leeftijdsgroep.

Drugsgebruik

Sommigen zijn van middelbare leeftijd en gebruiken dezelfde drugs als jongere volwassenen. Zulke mensen gaan waarschijnlijk riskant seksueel gedrag vertonen. Volgens onderzoek is drugsmisbruik gecorreleerd met syfilis en verhoogt het het risico, vooral in stedelijke gebieden.

Chronische aandoeningen en immunocompromissie

Sommige volwassenen van middelbare leeftijd hebben een verzwakt of chronisch ziek immuunsysteem, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor infecties zoals syfilis. Mensen met een verzwakt immuunsysteem door ziektes zoals HIV zijn extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van syfilis.

Gebrek aan regelmatig testen

Deze leeftijdsgroep is minder geneigd om zich regelmatig te laten testen op syfilis, vooral als ze zichzelf niet als risicodrager beschouwen. Als gevolg daarvan kunnen dergelijke infecties onopgemerkt blijven en een verhoogd besmettingspercentage veroorzaken als deze personen onbeschermde seks hebben met nieuwe partners.

Herintrede in de wereld van afspraakjes

Hoewel volwassenen van middelbare leeftijd na een echtscheiding of het einde van een lange relatie weer afspraakjes maken, zijn ze niet zo goed op de hoogte van veilige seksuele praktijken als jongere volwassenen. Vaak beschouwen mensen in deze leeftijdsgroep zichzelf niet als kwetsbaar voor soa’s en gebruiken ze daarom regelmatig geen bescherming.

Oudere volwassenen (65+ jaar)

Het aantal syfilisinfecties bij ouderen kan niet zo hoog zijn als bij tieners. Ze zijn de afgelopen jaren toegenomen. Deze tendens wordt door meerdere oorzaken beïnvloed.

Gebrek aan onderwijs

Oudere volwassenen zijn zich er niet van bewust dat ze een risico lopen op syfilis en andere soa. De meeste van deze mensen zien soa’s alleen als het probleem van hun jonge generatie en laten zich daarom niet vaak testen of behandelen voor soa’s. Het gebrek aan goede voorlichting over seksuele gezondheid, gericht op deze oudere populatie, zorgt ook voor deze uitdaging.

Voorzieningen voor ouderen en verpleeghuizen

In verpleeghuizen en instellingen voor begeleid wonen is seksuele activiteit een van de factoren die bijdragen aan de toename van syfilisinfecties onder ouderen. Deze instellingen bieden mogelijkheden voor seksuele relaties tussen bewoners, maar er wordt weinig aandacht besteed aan veilige seksuele praktijken in de instelling.

Verhoogde levensverwachting en seksuele activiteit

Omdat de leeftijd van de eerste seksuele gemeenschap toeneemt met de stijgende levensverwachting, blijven oudere volwassenen langer seksueel actief. Een groot deel van de oudere volwassenen die een nieuwe relatie aangaan, is vaak minder voorzichtig met het gebruik van bescherming, vooral omdat ze geen risico lopen op zwangerschap.

Toegang tot gezondheidszorg

Oudere volwassenen hebben gemakkelijker toegang tot gezondheidsdiensten dan hun jongere tegenhangers, maar ze laten zich nooit systematisch screenen op syfilis en andere soa’s. Dit wordt toegeschreven aan de houding die ouderen aannemen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Dit wordt toegeschreven aan de houding die veel zorgverleners aannemen ten opzichte van hun oudere patiënten. Oudere patiënten hebben de neiging minder aandacht te besteden aan het testen op soa’s wanneer een patiënt geen symptomen heeft.

Wereldwijde verschillen in de prevalentie van syfilis per leeftijdsgroep

De prevalentie van syfilis varieert ook aanzienlijk met de leeftijd in verschillende regio’s in de wereld. Een belangrijk aspect van syfilis dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de Syfilis incubatietijd, de periode tussen de blootstelling aan de bacterie en het optreden van de eerste symptomen. Deze incubatietijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gezondheidstoestand van de persoon. Al deze trends worden beïnvloed door de toegankelijkheid van de gezondheidszorg, de houding ten opzichte van seksuele gezondheid in de cultuur en seksuele voorlichting.

Rijke landen

Er is een grotere prevalentie van syfilis onder jongere volwassenen en MSM in de rijke landen, vooral in de leeftijdsgroepen van 20 tot 30 jaar. Dit lijkt in tegenspraak met de veronderstelling dat de toegang tot gezondheidszorg en soa-tests beter zou zijn. Culturele factoren en risicogedrag blijven echter bepalend voor de infectiecijfers onder specifieke groepen.

Landen met een laag en gemiddeld inkomen

Dit is altijd het geval in landen met lage en middeninkomens, waar de syfiliscijfers voor alle leeftijden aanzienlijk hoog zijn, met het hoogst geregistreerde cijfer voor vrouwen in de reproductieve leeftijd. Een aantal factoren, zoals beperkte toegang tot gezondheidszorg en seksuele voorlichting en economische factoren, worden toegeschreven aan het hoge aantal gevallen van syfilis in dergelijke regio’s, vooral onder jonge vrouwen en zwangere moeders, wat bijdraagt aan een verhoogd aantal gevallen van congenitale syfilis.

Landen met opkomende epidemieën

De incidentie van syfilis in deze gebieden is de laatste jaren toegenomen, vooral bij jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd. In het algemeen worden nieuwe uitbraken van deze aard vaak in verband gebracht met snelle verstedelijking en een verandering in seksueel gedrag, evenals bijna onbestaande preventieve gezondheidszorg. Volksgezondheidsinterventies zijn erop gericht de bevolking te sensibiliseren en de test- en behandelingsdiensten in dergelijke gebieden uit te breiden.

Conclusie

Concluderend is het cruciaal om te weten hoe vaak syfilis voorkomt in verschillende leeftijdsgroepen. Onder tieners en jongvolwassenen wordt de reden voor de toename van syfilis toegeschreven aan toenemende seksuele activiteit, een gebrek aan onderwijs en beperkte toegang tot gezondheidszorg. Andere factoren die leiden tot hoe vaak komt syfilis voor bij volwassenen van middelbare leeftijd zijn onder andere het opnieuw beginnen met daten. Syfilis komt veel voor bij oudere volwassenen vanwege de toegenomen seksuele activiteit, het gebrek aan bewustzijn en de inconsistente soa-screening onder hen.

De populariteit van syfilis in deze verschillende populaties vraagt om specifieke interventies, zoals volledige seksuele voorlichting voor de jeugd en publieke bewustwordingsprogramma’s voor oudere volwassenen. Een van de effectieve manieren om syfilis vroegtijdig op te sporen, is door een SOA test online te doen. Dit biedt mensen de mogelijkheid om anoniem en discreet hun gezondheid te controleren, wat vooral handig is voor mensen die minder toegang hebben tot traditionele zorg.

De bepalende factoren voor het beheersen van syfilis en de verspreiding ervan zijn duidelijk aangetoond door meer testen, veilige seksuele culturen, en specifiek aangepaste toegang tot gezondheidszorg. We kunnen proberen de prevalentie te verminderen en de seksuele gezondheid voor iedereen te verbeteren door ons te richten op de specifieke risicofactoren die bijdragen aan de frequentie van syfilis in elke leeftijdsgroep.

Senior kernfaculteit van Walden University bij ResearchGate | + berichten

Vaardig in non-profitorganisaties, anesthesie, spoedeisende geneeskunde, SOA-specialist en curriculumontwikkeling. Sterke onderwijsprofessional met een doctor in de wijsbegeerte (Ph.D.) gericht op ziekten en verpleegkunde met de nadruk op verpleegkundeonderwijs.