Herpes is een van de virale infecties en mensen maken zich er zorgen over om hun gezondheid te beschermen. Helaas weten sommige mensen nog steeds niet hoe het begint of wat de eerste symptomen ervan zijn. Mensen kunnen in verwarring zijn over wat ze moeten doen en waar ze op moeten letten als ze het gevoel hebben dat ze besmet zijn met herpes. Als jij je ook afvraagt hoe je weet of je herpes hebt? In deze blog krijg je alle antwoorden over symptomen, diagnose en behandeling van herpes. Sommigen vertonen echter geen symptomen die kunnen helpen bij het diagnosticeren van de ziekte. Als je ooit ongewone symptomen hebt ervaren of blootstelling vermoedt, laat je dan testen op de ziekte door een zorgprofessional. Vroegtijdige opsporing zal de ontwikkeling van de ziekte voorkomen en ook het beheer van de ziekte bevorderen om de uitbraak te beperken en zelfs de overdracht te verminderen.

Hoe weet je of je herpes hebt? De symptomen herkennen

Herpes is een ander woord. Het kan gepaard gaan met symptomen of het kan stil en symptoomloos zijn. In dergelijke gevallen herkent men niet of men de infectie heeft. Daarom is het verstandig om een Herpes test thuis te doen. De vroege symptomen van de infectie zorgen ervoor dat de infectie zich niet verspreidt en dat de behandeling snel kan beginnen als er een geval is.

Primaire herpes infectie symptomen

De eerste ooit, bekend als een primaire infectie is meestal ernstiger. De symptomen treden op vanaf 2 tot 12 dagen na blootstelling aan het virus, hoewel soms pas na enkele weken of zelfs maanden een uitbraak optreedt. De primaire infectie kan gepaard gaan met enkele van de volgende symptomen:

  • Griepachtige symptomen: Deze treden op met de gevoelens van koorts, vermoeidheid, lichaamspijn en gezwollen lymfeklieren die vaak voorkomen tijdens de eerste uitbraak. Deze kunnen gemakkelijk verward worden met griep of andere virale infecties en worden in eerste instantie niet geassocieerd met herpes.
  • Pijnlijke blaasjes: Het eerste en meest indicatieve teken van herpes is dat er zich pijnlijke blaasjes of zweertjes vormen op het aangetaste deel. Pijnlijke plekken bij orale herpes bevinden zich meestal op of rond de mond, terwijl pijnlijke plekken bij genitale herpes in de genitale of anale regio voorkomen.
  • Tintelend of brandend gevoel: Dit is het eerste gevoel voor veel patiënten wanneer de blaasjes nog moeten komen voordat ze uitbarsten als voorlopers van het begin van herpes. Naarmate het prodroomstadium vordert, geeft het een signaal af dat het virus aan het activeren is.
  • Pijnlijk urineren: Bij geïnfecteerde mensen zal genitale herpes urine branden of pijn doen als gevolg van zweertjes in en of rond de genitale regio.
  • Jeuk en ongemak: De jeuk of een onverklaarbaar ongemak wordt heel erg ervaren in het getroffen gebied voordat er een zweer verschijnt.

Heractivatie van herpesinfectie

Na de eerste uitbraak gaat het virus in latentie en blijft het latent aanwezig in de zenuwcellen. Herpes staat echter bekend om zijn terugkerende uitbraken, vooral in tijden van stress, ziekte of verminderde immuunfunctie. Terugkerende infecties zijn vaak iets minder ernstig dan de primaire infectie met minder laesies en minder ernstige symptomen.

  • Minder pijnlijke en ondiepere zweren: Deze zweren die het gevolg zijn van herhaalde uitbarstingen zijn meestal minder pijnlijk en het duurt minder dagen om te genezen.
  • Prodromale fase: Bij veel patiënten ervaren ze vóór het verschijnen van een zweer ook een tintelend of branderig gevoel in het getroffen deel.
  • Kortere duur: Recidieven zijn over het algemeen niet aanhoudend, hebben de neiging spontaan op te lossen, vaak binnen een week of twee, zelfs zonder behandeling.

Asymptomatische herpesinfecties

Een andere reden voor de prevalentie van herpes is dat de meeste mensen die besmet zijn met dit virus helemaal geen symptomen vertonen. Dit staat bekend als asymptomatische herpes. In dergelijke gevallen kunnen mensen het virus onbewust overdragen op hun seksuele partners, zelfs als ze geen zichtbare zweren of symptomen hebben.

Daarom is het dringend noodzakelijk om een test te doen, vooral als er sprake is van ongeremde geslachtsgemeenschap of contact met een met herpes besmet persoon en zo’n voorval heeft plaatsgevonden zonder dat er symptomen zichtbaar waren.

Diagnose Herpes: Hoe weet je het zeker?

Als je jezelf ooit vragen stelt als: Hoe weet je of je herpes hebt en je vermoedt dat je besmet bent, is de volgende stap het stellen van de juiste diagnose. Er zijn verschillende manieren waarop de diagnose herpes kan worden gesteld, bijvoorbeeld door lichamelijk onderzoek, laboratoriumtests en bloedonderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Als er al zweertjes of blaasjes zijn ontstaan, kan herpes gemakkelijk worden vastgesteld door een zorgverlener door middel van een eenvoudig lichamelijk onderzoek. Je zorgverlener zal dan het aangetaste gebied van dichterbij bekijken en aanvullende informatie vragen over je symptomen en geschiedenis van seksuele activiteit, evenals de frequentie van de uitbraken.
Maar lichamelijk onderzoek alleen is soms niet betrouwbaar, omdat dit alleen gebeurt als de zweren weg zijn. Herpeszweren kunnen binnen enkele weken genezen en het kan zijn dat je meer tests moet doen omdat je tussen een uitbraak in zit.

Viruskweek

Bij een virale kweektest wordt er vocht afgenomen van een actieve herpeszweer. Dat monster wordt dan naar het lab gestuurd voor analyse om te controleren op de aanwezigheid van het herpes simplex virus. Virale kweektesten zijn zeer betrouwbaar als ze worden uitgevoerd tijdens de actieve fase van een uitbraak, maar veel minder betrouwbaar als de zweren zijn gaan genezen.

Polymerase Kettingreactie Test

Een PCR-test is een complexere techniek die wordt gebruikt om vast te stellen of er sprake is van herpes. Het zal vaststellen of er DNA voor herpes aanwezig is in het monster genomen uit bloed, vloeistof van een blaar of ruggenmergvloeistof. Deze test is extreem gevoelig en kan je vertellen of je positief test voor HSV-1 of HSV-2 of beide.

Bloedtests

Bloedtesten zijn de beste manier om de diagnose herpes te stellen bij asymptomatische mensen die geen zweren hebben of geen symptomen vertonen. Deze tests detecteren het bestaan van antilichamen die in het lichaam zijn ontwikkeld als gevolg van blootstelling aan het herpesvirus. Bloedtesten kunnen bepalen of je geïnfecteerd bent met HSV-1 of HSV-2 en zijn ook een goede manier om asymptomatische herpes vast te stellen.

Dingen die je moet doen als je herpes hebt

Hoewel de diagnose van herpes overweldigend kan zijn, is herpes een behandelbare aandoening. Hoewel het virus niet geneest, kun je sommige andere problemen die ermee gepaard gaan wel behandelen. Hier zijn de stappen die je kunt nemen om de symptomen van herpes onder controle te houden, uitbraken te verminderen en overdracht op anderen te voorkomen.

Antivirale therapie

Enkele van de allereerste medicijnen die na de diagnose worden toegediend, zijn antivirale therapie. Er worden verschillende soorten antivirale middelen gegeven waarvan is bewezen dat ze de intensiteit en het aantal dagen van herpesaanvallen verminderen en ook de kans op overdracht van het virus verkleinen.
Er zijn twee basistypen voor de behandeling van herpes:

  • Episodische therapie: Deze omvatten de anti-herpetische medicatietherapie bij aanvang of tijdens de prodroomfase om de duur en ernst van de symptomen te verminderen.
  • Suppressieve therapie: Bij frequente aanvallen zal hij dagelijks een antiviraal middel voorschrijven dat het terugkerende uitbreken en ook het risico op overdracht vermindert.

Een arts zal op basis van je symptomen en uitbraakfrequentie bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

Symptomen beheersen tijdens uitbraak

Naast antivirale medicatie zijn er verschillende manieren om de symptomen tijdens een herpesuitbraak te beheersen en genezing te bevorderen:

  • Was het gebied om het te reinigen en te drogen: Je wilt dat gebied schoonmaken met milde zeep, bij voorkeur antimicrobieel, en water om infectie te voorkomen, de genezing van zweren te bevorderen en littekenvorming te voorkomen.
  • Vermijd het aanraken van pijnlijke plekken: Vermijd wrijven over de zweertjes omdat het virus zich dan waarschijnlijk verspreidt naar andere lichaamsdelen. Als ze zijn aangeraakt, moeten ze onmiddellijk worden gewassen.
  • Draag losse kleding: Strakke kleding kan irritatie veroorzaken in het gebied en ook verergering van de symptomen uitlokken.

Omgaan met stress en triggers

De etiologie van herpes omvat onder andere stress en ziekte. De controle en het beheer van herpes, eerst, identificeert en vermijdt alle predisponerende oorzaken. Stressverminderende oefeningen zoals yoga en meditatie verbeteren de mogelijkheid om uitbarstingen te voorkomen, naast regelmatig bewegen.

Communiceren met seksuele partner

Herpes is een seksueel overdraagbare aandoening, dus je moet open zijn met je sekspartners over de status. Het gesprek kan intimiderend genoeg zijn, maar het moet wel gebeuren voor het geval het virus zich verspreidt. Praten over veilige sekstechnieken, waaronder het gebruik van condooms en gebitsbeschermers, kan het risico op overdracht ook minimaliseren.

Bescherm jezelf en anderen

Hoewel het virus het meest besmettelijk is bij een uitbraak, kan het herpesvirus ook worden overgedragen als er geen symptomen zichtbaar zijn. Als je herpes hebt, moet je anderen beschermen tegen overdracht door contact te vermijden of een condoom of dental dam te gebruiken bij seksuele activiteit en door antivirale medicijnen te nemen om de kans op overdracht te verkleinen. Als je uitbraken hebt of in een monogame relatie zit, kan je arts beginnen met een onderdrukkende therapie om het risico op overdracht nog verder te verkleinen.

Zoek een steungroep

Het voelt alsof je er alleen voor staat door herpes, maar je zult merken dat je er helemaal niet alleen voor staat omdat er talloze online en persoonlijke steungroepen bestaan waar mensen ervaringen delen, elkaar adviseren en mensen met herpes omarmen. Daarom kan een steungroep je ook helpen om met de diagnose om te gaan en in contact te komen met andere mensen die begrijpen wat er met je gebeurt.

Herpes in de loop van de tijd

Herpes is iets dat je voor de rest van je leven zult hebben, maar het kan onder controle worden gehouden. In de ervaring van mensen komen uitbraken minder vaak voor en zijn ze minder hevig. Door het advies van je arts op te volgen, medicatie volgens voorschrift te starten en te continueren en veranderingen in je levensstijl aan te brengen, kan herpes minder impact op je leven hebben.

Emotioneel effect van een herpes diagnose

Als je de diagnose herpes krijgt, kun je je schamen, angstig, gefrustreerd en zelfs beschaamd voelen. Mensen maken zich zorgen over hoe het hun relaties zal veranderen en hoe het hun gevoel van eigenwaarde zal beïnvloeden. Het is heel belangrijk om deze emoties te uiten door te praten met een hulpverlener of therapeut en hulp te zoeken als je daar behoefte aan hebt, via één of meerdere steungroepen.

Het vergroten van het bewustzijn over herpes en het verspreiden van deze informatie onder het publiek zal ook bijdragen aan het verminderen van het stigma rond het virus. Herpes is een van de meest voorkomende problemen en veel mensen leven een gezond, compleet leven met hun ziekte.

Conclusie

Hoe weet je nu of je herpes hebt? Het komt erop neer dat je je symptomen kent, met een medisch deskundige praat en je laat testen als je vermoedt dat je herpes hebt. In veel gevallen kan het handig zijn om een SOA test kopen, zodat je zekerheid krijgt over je gezondheid. Natuurlijk kan herpes een uitdagende aandoening zijn om mee te leven, maar het is er zeker een die verre van onoverkomelijk is. Met de juiste informatie, het juiste behandelplan en het juiste ondersteuningssysteem, kun je voorkomen dat herpes jou beheerst – je kunt het in plaats daarvan beheersen.

Onthoud dat het geen kwaad kan om met een zorgverlener te praten als je symptomen hebt of een infectie vermoedt. Een vroege diagnose en behandeling zullen zeker de frequentie en ernst van uitbraken verminderen, je gezondheid beschermen en je zekerheid geven omdat je dit virus aan anderen kunt doorgeven. Laat je informeren, zoek steun en begin je gezondheid terug te nemen, want kennis is echt macht als je met herpes omgaat.

Senior kernfaculteit van Walden University bij ResearchGate | + berichten

Vaardig in non-profitorganisaties, anesthesie, spoedeisende geneeskunde, SOA-specialist en curriculumontwikkeling. Sterke onderwijsprofessional met een doctor in de wijsbegeerte (Ph.D.) gericht op ziekten en verpleegkunde met de nadruk op verpleegkundeonderwijs.