HPV is een cluster van virussen die de huid aantasten. Deze omvat delen van de baarmoederhals, keel en genitale gebieden. Het wordt voornamelijk overgedragen door intiem seksueel contact met de huid, waarbij vaginale, anale en orale geslachtsgemeenschap een rol spelen. Het is inderdaad een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen: alle geslachten en leeftijden worden eraan blootgesteld als men seksueel actief blijft. In deze blog gaan we er dieper op in, leggen we uit hoe je weet of je HPV hebt en of dit virus aanwezig is, waarom regelmatige screening zo cruciaal is en welke proactieve stappen je kunt nemen om je gezondheid te beschermen.

Er zijn veel HPV-stammen, sommige onschuldig en andere gevaarlijk. Variëteiten van het virus met een laag risico kunnen de ontwikkeling van genitale wratten bevorderen, die meestal als goedaardig en niet kankerverwekkend worden beschouwd. De hoogrisicovarianten van het virus veroorzaken cellulaire veranderingen die kunnen evolueren tot verschillende kankers, vooral baarmoederhalskanker bij vrouwen. Ze worden ook in verband gebracht met orofaryngeale kanker – keelkanker, anale kanker, peniskanker en vaginale kanker.

De andere uitdaging die HPV met zich meebrengt, is dat het niet altijd symptomen vertoont, waardoor mensen het virus uiteindelijk in hun lichaam kunnen hebben en het gemakkelijk op anderen kunnen overdragen zonder dat iemand het weet. Een manier om hierop voorbereid te zijn, is door een HPV test kopen om het virus vroegtijdig op te sporen. Dankzij het immuunsysteem genezen de meeste infecties veroorzaakt door HPV vanzelf, maar voor mensen met een hoog risico op complicaties zijn vaccins, regelmatige screenings en follow-ups in ziekenhuizen essentieel om de mogelijke gevolgen van het virus voor de gezondheid te beheersen.

Hoe vaak komt HPV voor?

HPV komt veel voor en behoort tot de meest voorkomende SOA’s ter wereld. Vrijwel alle volwassenen die seksueel actief zijn of zullen worden, zullen ooit in hun leven besmet raken met HPV. Daarom weten veel van de geïnfecteerden het misschien niet, omdat het virus meestal geen symptomen veroorzaakt en spontaan verdwijnt zonder noemenswaardige ziekte te veroorzaken.

De infectie komt het meest voor bij jongvolwassenen, vooral tussen de late tienerjaren en de vroege twintiger jaren. Iedereen die seksueel actief is, is kwetsbaar. HPV wordt overgedragen via intiem contact. Dit omvat niet alleen vaginale en anale coïtus, maar ook orale seks. Daarom verspreidt het zich onbewust.

De meeste infecties met HPV veroorzaken geen ernstige gezondheidscomplicaties, terwijl sommige virusstammen tot ernstigere gezondheidsproblemen kunnen leiden. Van de hoogrisicotypes van HPV is al bekend dat ze baarmoederhalskanker, keelkanker en anale kanker veroorzaken. Andere stammen kunnen echter genitale wratten veroorzaken, die meestal onschuldig maar ongemakkelijk zijn.

Omdat HPV veel voorkomt en meestal asymptomatisch is, is het belangrijk om je te laten vaccineren en je regelmatig te laten controleren door een arts om complicaties die kunnen ontstaan door dit virus te voorkomen. Een zeer waakzaam persoon met informatie is de manier om met HPV om te gaan en de gezondheid op orde te houden.

Hoe weet je zeker dat je HPV hebt?

HPV is een van die stiekeme vijanden omdat het soms asymptomatisch kan zijn. In tegenstelling tot sommige andere soa’s is HPV niet altijd symptomatisch. Hoe weet je dan of je HPV hebt?

Er zijn geen symptomen

De meeste mensen die HPV oplopen hebben geen tekenen en symptomen, en dus wordt een infectie niet vermoed zonder medische test. In veel gevallen zal het lichaam het virus binnen twee jaar bestrijden; een geïnfecteerd persoon kan het virus echter nog steeds doorgeven aan seksuele partners terwijl de infectie nog actief is.

Zichtbare symptomen: Genitale wratten

Sommige HPV-types veroorzaken genitale wratten, die eruitzien als kleine bultjes of klontjes, terwijl andere relatief plat tot verheven zijn en op bloemkool lijken. Wratten zijn onschuldig, maar kunnen ongemak, jeuk of irritatie veroorzaken.

Gezondheidsrisico’s op lange termijn

De hoog-risico HPV-stammen produceren geen zichtbare wratten, maar veroorzaken veranderingen in de cellen die leiden tot kanker. Het is bekend dat deze stammen het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken, maar ook anale, penis- en vaginale kanker. Het is al vele jaren bekend dat het enkele jaren, zelfs decennia duurt voordat dergelijke kankers verschijnen, dus detectie door middel van screening is belangrijk.

Medische test

De meeste mensen die besmet zijn met HPV zijn asymptomatisch, dus de enige manier om zeker te weten of je het hebt of niet is een medische test. Voor vrouwen bestaan de gebruikelijke tests meestal uit een uitstrijkje of test en een HPV-test. Er is geen algemeen aanbevolen HPV screeningstest voor mannen, hoewel genitale wratten en andere zichtbare symptomen verder medisch onderzoek kunnen stimuleren.
De vraag hoe weet je of je HPV hebt, benadrukt de grote noodzaak van regelmatige screenings en preventieve gezondheidszorg.

De rol van regelmatig screenen bij het opsporen van HPV

Gevallen van het optreden van het virus zijn erg verborgen zonder enige tekenen; daarom is een goede medische screening nodig om HPV op te sporen. Daarom is een goede medische screening nodig om HPV op te sporen. De opsporing van het virus helpt de patiënt om er iets aan te doen voordat er verdere complicaties optreden.

Uitstrijkje

Het uitstrijkje, of Pap-test, bestaat uit microscopisch onderzoek van cellen uit de baarmoederhals die lichtjes zijn weggeschraapt om veranderingen op te sporen. De veranderingen zijn onder andere precancereus of kankerachtig. Dergelijke veranderingen zijn vaak het gevolg van hoogrisicotypes van het humaan papillomavirus. Deze abnormale cellen kunnen vroeg worden opgespoord en gecontroleerd en behandeld om de ontwikkeling van baarmoederhalskanker te voorkomen.

Een Pap-uitstrijkje wordt aanbevolen voor vrouwen ouder dan 21 jaar, terwijl screening afhankelijk is van leeftijd, gezondheidsgeschiedenis en het resultaat van eerder uitgevoerde tests.

HPV-test

Deze test zoekt specifiek naar de aanwezigheid van die hoog-risico HPV-types die hoogstwaarschijnlijk baarmoederhalskanker veroorzaken. De test wordt in de meeste gevallen gelijktijdig met een uitstrijkje uitgevoerd bij vrouwen ouder dan 30 jaar. Als het uitstrijkje abnormaal was, wordt ook een vervolgonderzoek naar de aanwezigheid van hoog-risico HPV aanbevolen.
Waarneembare verschijnselen zijn onder andere genitale wratten en daarom kan een arts iemand met HPV diagnosticeren door lichamelijk onderzoek. Dit zou helpen om het bestaan van HPV-types met een laag risico vast te stellen, terwijl er geen techniek is waarmee een arts het type hoog-risico HPV kan identificeren dat verder getest moet worden.

Colposcopie en biopsie

Een afwijking op een Pap-uitstrijkje of HPV-test kan een verwijzing voor colposcopie vereisen. Dit is een procedure waarbij een vergrootglas wordt gebruikt om de baarmoederhals beter te onderzoeken. Als je je zorgen maakt, kan er een biopsie worden uitgevoerd om een klein weefselmonster weg te nemen voor verdere analyse.

Anaal en keelonderzoek

Hoewel veel vrouwen regelmatig een uitstrijkje laten maken, lopen ook vrouwen die anale of orale seks hebben het risico om allerlei soorten HPV-gerelateerde kankers in die gebieden te ontwikkelen. Sommige artsen schrijven een anaal uitstrijkje voor aan vrouwen die in een hogere risicogroep vallen, waaronder vaak MSM’s en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
De vraag hoe je weet dat je HPV hebt, kan alleen echt beantwoord worden door regelmatige, actieve medische screenings.

Waarom regelmatig screenen belangrijk is

Waarom is regelmatige screening zo belangrijk? De reden hiervoor heeft te maken met de gevolgen die volgen wanneer onbehandelde HPV leidt tot ernstigere gevolgen, opnieuw geholpen door vroegtijdige opsporing.

Baarmoederhalskanker voorkomen

HPV veroorzaakt bijna alle vormen van baarmoederhalskanker, hoewel de tijd tussen de verwerving van een oncogeen HPV en de ontwikkeling van baarmoederhalskanker 10-20 jaar is. Cellen kunnen dus worden opgespoord en behandeld voordat ze carcinomen worden, wat nog eens onderstreept dat screening een belangrijk onderdeel van preventie is.

Detectie van hoog-risico HPV

Routineonderzoeken stellen medische professionals in staat om het bestaan van hoog-risicotypes van HPV te identificeren voordat ze mogelijk grotere gezondheidsproblemen veroorzaken. Vroege detectie kan de progressie van kanker in de baarmoederhals, anus, penis, vagina en orofarynx voorkomen.

Behandeling van genitale wratten

Vervolgbezoeken zijn ook nodig als laag-risico HPV genitale wratten veroorzaakt. Ook al zijn genitale wratten niet kankerverwekkend, ze zijn ongemakkelijk voor patiënten, ze verspreiden zich tussen seksuele partners en het meest verontrustende is dat ze na behandeling terug kunnen komen.

Gemoedsrust

Screening geeft ook gemoedsrust. Je voelt je minder angstig als je weet of je een HPV-infectie hebt of niet en het moedigt je aan om jezelf gezond te houden, of je nu onschuldig bent, blootgesteld bent of symptomen hebt. Het geeft iemand meer macht, ongeacht of hij het virus heeft of niet.
Er is een enorme behoefte aan periodieke screenings, vooral als je bedenkt hoe moeilijk het zou zijn om deze vraag te beantwoorden Hoe weet je of je HPV hebt?

Risicofactoren en preventie voor HPV

HPV is een veelvoorkomend virus; daarom komt het veel voor binnen de seksueel actieve bevolking. Er zijn tal van risicofactoren die de kans op het oplopen van de infectie aanzienlijk verhogen, hoewel de meeste verband houden met seksuele activiteit en gezondheid in het algemeen. De belangrijkste risicofactor houdt verband met het hebben van meerdere partners, in die zin dat de kans op contact met dit specifieke virus toeneemt. De andere risicofactor die ook de mogelijkheid van overdracht in gevaar brengt, is onbeschermde seksuele gemeenschap, wat vaginale, anale of orale seks kan zijn.

Daarnaast zal een lage immuniteit het moeilijker maken voor het lichaam om infectieziekten zoals het HPV-virus te bestrijden. Een zwakke immuniteit komt normaal gesproken voor bij mensen die besmet zijn met chronische ziekten. Het risico op baarmoederhalskanker veroorzaakt door de hardnekkige vormen van HPV-infecties is hoog bij personen die dergelijke infecties hebben. Daarnaast is roken een belangrijke risicofactor voor HPV-kanker vanwege de verzwakking van de menselijke immuniteit en het veroorzaken van schade aan cellen in het lichaam.

HPV kan voornamelijk worden voorkomen door blootstelling aan het virus te vermijden en de immuniteit te verhogen. Het nemen van het HPV-vaccin helpt je te beschermen tegen besmetting met de hoog- en laagrisicostammen van het virus. Het gebruik van condooms tijdens seksuele contacten vermindert ook de kans op besmetting, maar kan geen volledige bescherming bieden omdat de meeste gebieden waar het virus binnendringt niet door het condoom worden bedekt. Daarnaast zijn het aantal deelnemers aan seksuele relaties en periodieke gezondheidscontroles enkele andere belangrijke preventiemaatregelen om het risico op gezondheidsproblemen veroorzaakt door HPV te beperken.

Behandeling voor HPV

Zodra de diagnose HPV positief is, moet men zich bewust zijn van het volgende: de beschikbare behandelingen.

Nog geen genezing voor het virus zelf

HPV is met de huidige wetenschap nog niet te genezen, maar dat wil niet zeggen dat je eraan dood zou gaan, want in veel gevallen kan je immuunsysteem de virussen opruimen. De behandeling richt zich eerder op het verminderen van de symptomen en het voorkomen van complicaties dan op het elimineren van het virus zelf.

Genitale wratten kunnen worden verwijderd

Genitale wratten kunnen worden verwijderd omdat ze goed te behandelen zijn.
Behandelingen voor genitale wratten kunnen bestaan uit lokale medicijnen, bevriezing of chirurgische verwijdering. Omdat behandeling het lichaam niet van het virus kan genezen, kunnen wratten na behandeling weer verschijnen.

Controle en behandeling van afwijkende cellen

Hoog-risico HPV kan leiden tot abnormale cellen op de baarmoederhals of elders. Een arts kan een patiënt opdragen om die cellen enkele maanden in de gaten te houden, om zo te bepalen of de cellen vanzelf weer normaal worden. Soms wordt abnormaal weefsel behandeld via een procedure die bekend staat als LEEP of cryotherapie door abnormaal weefsel te verwijderen.

Behandeling van kanker

Als er sprake is van kanker, hangt dit af van het type kanker en het stadium. De behandelingen kunnen chirurgische ingrepen, bestralingstherapie of chemotherapie omvatten.

De rol van voorlichting en bewustmaking

De belasting van de gezondheidszorg door het virus kan tot een minimum worden beperkt als het bewustzijn met betrekking tot het virus wordt vergroot en screening veelvuldig plaatsvindt. Deze verantwoordelijkheid omvat verschillende rollen, van volksgezondheidscampagnes tot voorlichting op scholen. Voorlichting of bewustmaking over de preventie van het virus en het belang van screenings, inclusief het mechanisme van vaccinaties met het HPV-vaccin, moet de taak zijn van al deze instanties.

Volksgezondheidsinitiatieven

Om volksgezondheidsinitiatieven over vaccinaties en screenings voor HPV te creëren, hebben overheden en organisaties wereldwijd deze geïnitieerd. Dit zijn enkele maatregelen om het aantal gevallen van kanker veroorzaakt door het virus te verminderen.

Individuen motiveren

Educatie geeft mensen de kracht om weloverwogen keuzes te maken op het gebied van gezondheid. Begrijpen hoe je door het virus kunt worden beïnvloed en wat screenings doen, zal mensen motiveren om proactieve maatregelen te nemen voor preventie en de langetermijneffecten van het virus.

Conclusie

Hoe weet je of je HPV hebt is een vraag die belangrijk is bij het onthullen van de complicaties van dit veelvoorkomende virus. Omdat er meestal geen tekenen en symptomen van het virus zijn totdat er ernstige gezondheidsproblemen optreden, is de enige zekere manier om een vroege diagnose van de infectie te krijgen regelmatige screening. Van uitstrijkjes tot HPV-tests en zelfs een SOA test kopen, screenings stellen mensen in staat om hun gezondheid in eigen handen te nemen en hun risico’s op het ontwikkelen van kanker te minimaliseren.

Met de juiste informatie, vaccinatie en regelmatige screenings kun je dergelijke potentieel bedreigende virussen het hoofd bieden en voorkomen dat ze individuen en hun seksuele partners overkomen. Het beste in de strijd tegen gezondheidsproblemen die aan dit virus worden toegeschreven, zijn regelmatige screenings.

+ berichten