Herpes is meestal een virale infectie veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV), die pijnlijke uitbraken veroorzaakt. Vroegtijdige diagnose bij vrouwen is essentieel om de aandoening effectief te behandelen en overdracht te voorkomen. Hoe ziet herpes er bij vrouwen uit en wat zijn de veranderingen? Basiskennis van de visuele symptomen van herpes in de verschillende stadia is een krachtig hulpmiddel voor vrouwen die willen weten wanneer een uitbraak mogelijk is, zodat er vroegtijdig maatregelen kunnen worden genomen. In het begin zijn er vaak milde symptomen, zoals tintelingen en jeuk, gevolgd door de ontwikkeling van pijnlijke blaasjes of zweertjes die na verloop van tijd verdwijnen; toch zijn er aanwijzingen dat de symptomen kunnen variëren en zelfs dat herpes verward kan worden met andere ziekten.

Daarom gaan we in deze blog in op elke afzonderlijke fase van de herpesuitbraak, vanaf de eerste waarschuwingssignalen tot aan het uiteindelijke genezingsproces, zodat vrouwen kunnen begrijpen hoe het virus in hen werkt en hoe het in de loop van de periode verandert. Als vrouwen die kennis eenmaal hebben, kunnen ze zich krachtiger en zelfverzekerder voelen om veel beter met herpes om te gaan. Daarnaast kan het verstandig zijn om een Herpes test kopen om meer inzicht te krijgen in hun gezondheidssituatie. En als ze dat eenmaal weten, kunnen ze verstandige beslissingen nemen voor hun gezondheid.

Hoe ziet herpes er bij vrouwen uit?

Herpesinfecties kunnen er verschillend uitzien en sommige zijn erger dan andere. Er zijn echter kenmerkende symptomen waaraan een vrouw kan zien of ze inderdaad een uitbraak heeft of niet. Het virus veroorzaakt meestal zweertjes of blaasjes op de huid of het slijmvlies. Deze kunnen variëren van klein tot groot en verschijnen op verschillende momenten van een uitbraak. Herpes is een wijdverspreid en grotendeels verkeerd gediagnosticeerd virus dat vaak voorkomt bij vrouwen, en soms weten ze niet eens dat ze eraan lijden. De oorzaak kan andere, talrijke huidirritaties zijn. Dus, hoe ziet herpes er bij vrouwen uit en hoe kun je het in verschillende stadia opmerken?

Vroege tekenen van herpes bij vrouwen

De eerste fase van een herpesaanval wordt eigenlijk de prodroomfase genoemd, wanneer het virus begint op te treden, maar er nog geen echte zweren zijn ontstaan. Op dit moment kunnen vrouwen de meest minieme en bijna onmerkbare veranderingen in hun lichaam ervaren, die van een paar uur tot wel een dag of twee kunnen duren. Enkele veel voorkomende vroege symptomen zijn

  • Tintelingen, jeuk of een branderig gevoel in het geïnfecteerde gebied. Dit kan voorkomen in de mond, genitale gebieden, enz.
  • Plaatselijke pijn of ongemak. Het kan zelfs aanvoelen als irritatie of uitslag.
  • Zwelling of gevoeligheid van lymfeklieren of het omliggende weefsel. Dit komt vaak voor aan beide kanten van de lies bij herpes genitalis.

Dergelijke symptomen zijn een waarschuwingssignaal dat een uitbraak snel nadert, dus vrouwen hebben nog tijd om te beginnen met antivirale behandelingen of andere voorzorgsmaatregelen te nemen om de ernst van de aanval te verminderen.

Eerste stadium: het begin van blaren

In het prodromale stadium krijgen vrouwen meestal last van kleine, pijnlijke zweertjes of blaasjes op het geïnfecteerde gebied. Dit zijn eigenlijk misschien wel de meest voorkomende aandoeningen waardoor een infectie die herpes veroorzaakt kan worden geïdentificeerd. Hoe ziet herpes er bij vrouwen in dit stadium uit?
De blaasjes zijn meestal met vloeistof gevuld en kunnen paarsgewijs of als enkele laesies voorkomen. Ze verschijnen meestal rond de volgende lichaamsdelen, afhankelijk van of het een orale of genitale infectie is:

  • Orale Herpes (HSV-1): De blaasjes vormen zich vaak rond de lippen, mond of neus. Soms verschijnen ze ook in de mond en hebben ze zich gevestigd op het tandvlees of de tong.
  • Genitale Herpes (HSV-2): Zweertjes van genitale herpes kunnen voorkomen bij de vulva, vaginale opening of billen bij vrouwen. De zweren kunnen zeer pijnlijk aanvoelen en zo pijnlijk zijn dat ze de dagelijkse activiteiten hinderen. Vrouwen kunnen tijdens de uitbraak ook griepachtige symptomen hebben zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn of vermoeidheid.

Fase twee: de zweervorming, het openbarsten van de blaren

Als de blaasjes volgroeid zijn, beginnen ze open te barsten en uit te barsten en komen ze in het tweede stadium van uitbarsting. In dit stadium beginnen ze vocht te lekken en maken ze plaats voor kleine zweertjes die erachter opengaan. Dit kan erg pijnlijk zijn, vooral op plekken waar het menselijk lichaam gevoelig is, zoals in het genitale gebied. Dit is wanneer vrouwen het meest besmettelijk zijn, omdat het virus zich gemakkelijk verspreidt door huid-op-huidcontact.
Hoe zien herpeszweren er bij vrouwen uit in de zweerfase? De zweren zien er meestal

  • Zien er rood en rauw uit, lijkend op natte, open zweren.
  • Gaan meestal gepaard met irritatie en erytheem van de omliggende huid.
  • Gaan gepaard met een branderig gevoel, steken en, als ze zich in de buurt van de vagina bevinden, met pijn bij het plassen.

Deze fase kan behoorlijk pijnlijk en erg opzichtig zijn voor de vrouwen, waarbij de zweertjes niet alleen extreem pijnlijk zijn maar ook erg opzichtig om mee te maken hebben, wat zowel het gevoel van eigenwaarde als de emotionele vooruitzichten van de patiënt aantast. Het dragen van strakke kleding of het ondernemen van lichamelijke activiteiten kan ongemakkelijk worden voor een vrouw met een genitale uitbraak.

Derde stadium: Korstvorming en genezing

In deze genezingsfase, nadat herpes zweertjes scheuren, geneest het lichaam door korstvorming. Dit is een belangrijke herstelstap bij het genezen van herpes; het lichaam probeert over het algemeen het weefsel dat beschadigd is te herstellen en sluit dan de wonden. In dit stadium zullen de zweren

  • Geelachtige of bruine korstjes vormen, net als een snijwond of schaafwond die aan het genezen is.
  • Kleiner worden en minder pijnlijk worden naarmate ze uitdrogen.
  • Afbladderen als de huid eronder geneest.

Dit is een belangrijk aspect, want ook al kunnen de korstjes een teken van herstel zijn, het virus kan nog steeds gemakkelijk worden verspreid door direct contact, dus vrouwen moeten heel voorzichtig zijn en voorzorgsmaatregelen nemen tegen seksuele activiteit en ook tegen dingen die ze kunnen delen, zoals handdoeken, tijdens deze periode.

Fase vier: Herstel en latentie

Volledig herstel is de laatste fase van een herpesuitbraak, omdat de korsten volledig genezen zijn en de huid weer normaal is. Vrouwen kunnen ook een lichte verkleuring of littekenvorming hebben op de plekken waar de zweertjes zaten, maar dit verdwijnt meestal na enige tijd.

Zodra de uitbraak genezen is, trekt het virus zich terug in de zenuwcellen en blijft daar soms weken, soms maanden, soms jaren sluimeren. Het goede nieuws is dat het virus het lichaam nooit verlaat; het kan op elk moment reactiveren en herhaalde uitbraken veroorzaken. Triggers zijn onder andere stress, ziekte, hormonale verschuivingen zoals menstruatie en vermoeidheid.

Terugkerende herpesinfecties bij vrouwen: De Wat-te-Verwachten Gids

Terwijl de eerste herpesinfectie meestal het ernstigst is, zijn de daaropvolgende infecties meestal minder heftig en van kortere duur. Na verloop van tijd bouwt de immuniteit tegen het virus zich op en nemen de symptomen af. Er is vaak een voorspelbaar patroon bij terugkerende uitbraken dat lijkt op een eerste infectie, maar ze zijn meestal minder ernstig met minder en kleinere blaasjes.
Hoe ziet herpes eruit bij vrouwen met terugkerende uitbraken? De laesies kunnen:

  • Minder in aantal en kleiner in omvang in vergelijking met de eerste uitbraak.
  • Zich op dezelfde plaatsen bevinden als bij de eerste uitbraak.
  • Minder pijnlijk zijn, maar wel gepaard gaan met tintelingen of jeuk.

Herhalingen variëren sterk in ernst van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben er meerdere per jaar, terwijl anderen jarenlang helemaal geen symptomen hebben.

Herpes bij verschillende huidskleuren en -leuren

Herpes ziet er verschillend uit bij vrouwen met verschillende huidtinten en -types. Op een lichtere huid zien de blaasjes en zweertjes er felrood of roze uit en zijn ze dus goed zichtbaar. Vrouwen met een donkere huidskleur zullen waarschijnlijk merken dat de zweertjes meer gehyperpigmenteerd worden, wat betekent dat ze bruiner lijken dan de oorspronkelijke huid.

Ook vrouwen met een gevoelige huid hebben waarschijnlijk meer last van irritatie of ongemak tijdens uitbraken, vooral als er al sprake is van eczeem of contactdermatitis. Het zijn deze variaties die ervoor kunnen zorgen dat vrouwen zelfs hun symptomen beter kennen dan anders het geval zou zijn.

Hoe uitbraken te beheersen bij vrouwen met herpes

Het onder controle houden van uitbraken is een andere fundamentele beheersoptie voor herpes, omdat het het ongemak dat gepaard gaat met de infectie kan verminderen en een situatie kan creëren waarin het virus zich verspreidt. Als een vrouw weet hoe herpes er bij haar uitziet en de fasen van een uitbraak kan herkennen, kan ze de infectie onder controle houden. Hieronder volgen enkele tips om met uitbraken om te gaan.

  • Medicijnen: Deze kunnen worden genomen om de duur en de ernst van een uitbraak te verminderen. Vrouwen kunnen deze medicijnen innemen bij de eerste tekenen van symptomen of dagelijks als onderdrukkende therapie om frequente uitbraken te voorkomen.
  • Topische behandelingen: Crèmes of voorgeschreven zalven kunnen de geïrriteerde huid kalmeren en het genezingsproces van zweren versnellen.
  • Goede hygiëne: Het schoonmaken en drogen van het gebied zal waarschijnlijk secundaire infecties voorkomen en het ongemak als gevolg van de effecten verminderen. Het niet dragen van strakke kleding of irriterende middelen zoals agressieve zeep minimaliseert ook het ongemak.
  • Pijnbestrijding: Er zijn medicijnen die een vrouw kan gebruiken om de pijn en zwelling rond een uitbraak onder controle te houden.
  • Vermijden van uitlokkende factoren: Als een bepaalde uitlokkende factor uitbraken veroorzaakt bij een vrouw, kunnen vrouwen maatregelen nemen om deze te vermijden.

Herpes bij vrouwen: Psychologische en emotionele gevolgen

Naast de lichamelijke gevolgen heeft herpes ook enorme psychologische en mentale gevolgen voor vrouwen. Velen van hen schamen zich, worden angstig of depressief door het stigma dat geassocieerd wordt met seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is nuttig om te onthouden dat herpes heel veel voorkomt en dat veel vrouwen ondanks hun diagnose een heel gezond en normaal leven leiden.

Dit kunnen steungroepen, counseling of een open gesprek met een vertrouwde zorgverlener zijn. Dit zal vrouwen dus door de emotionele onrust van herpes heen helpen. Weten hoe herpes er bij vrouwen uitziet en de feiten over het virus kennen, stelt vrouwen in staat om de juiste keuzes te maken met betrekking tot hun gezondheid en relaties.

Misvattingen over herpes bij vrouwen uit de wereld helpen

Misschien is een van de redenen waarom herpes zo onbegrepen is, dat het bij vrouwen niet echt duidelijk is. Over het algemeen gaan mensen er standaard van uit dat mensen met herpes duidelijk laesies of zweren hebben; dit kan echter een misvatting zijn, omdat veel vrouwen met herpes misschien niet eens dergelijke laesies hebben of ze in een milde vorm ervaren die mild genoeg is om volledig over het hoofd te worden gezien. In feite dragen veel vrouwen dit virus bij zich zonder het te weten, omdat de symptomen kunnen worden verward met een simpele huiduitslag of een ingegroeide haar.

Een andere mythe is dat herpes alleen wordt overgedragen tijdens een actieve uitbraak. Hoewel het risico op overdracht tijdens een actieve uitbraak toeneemt, kan er nog steeds een zekere mate van virusuitscheiding plaatsvinden, dus mensen met herpes kunnen het virus ook verspreiden als er geen actieve symptomen zijn. Open communicatie is dus belangrijk, net als consistente beschermingsmethoden zoals het gebruik van condooms, zelfs als er geen symptomen zijn.

Veel vrouwen zijn ook bang dat de diagnose herpes hun leven zal veranderen of op een andere manier hun vermogen om een relatie te behouden aanzienlijk zal aantasten. Maar de juiste behandeling, in combinatie met de nodige aanpassingen in de levensstijl, zorgt ervoor dat vrouwen met herpes een gezond en normaal leven kunnen leiden. Antivirale medicijnen helpen uitbraken en het risico op overdracht onder controle te houden en open gesprekken met partners helpen wederzijds begrip te kweken en stigma’s te minimaliseren.

Conclusie:

Herpesinfectie is levenslang, hoewel de activiteiten van de ziekte onder controle kunnen worden gehouden met een goed begrip en beheer. Een SOA test thuis kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van het virus en is een belangrijke stap in het herkennen van verschillende stadia van de infectie. Het begrijpen van hoe herpes er bij vrouwen uitziet, is van vitaal belang om uitbraken tijdig te herkennen, de symptomen verstandig aan te pakken en verdere overdracht te voorkomen. Door voorlichting over het virus en openhartige gesprekken met partners en zorgverleners kunnen vrouwen een onbelemmerd leven leiden, zelfs met een herpesdiagnose.

Senior kernfaculteit van Walden University bij ResearchGate | + berichten

Vaardig in non-profitorganisaties, anesthesie, spoedeisende geneeskunde, SOA-specialist en curriculumontwikkeling. Sterke onderwijsprofessional met een doctor in de wijsbegeerte (Ph.D.) gericht op ziekten en verpleegkunde met de nadruk op verpleegkundeonderwijs.