Syfilis incubatietijd
Syfilis is een bacteriële infectie. Hoewel de soorten bacteriën die elke soa veroorzaken verschillen, zijn ze toch de oorzaak van syfilis. Syfilis kan echter gemakkelijk worden voorkomen met condooms. Bovendien, als je syfilis hebt of symptomen hebt ervaren, moet je je laten behandelen. Je arts zal je aanraden om je wel of niet te laten testen op syfilis. Als je weet wat je van de test kunt verwachten, kan dat je geruststellen.
Hoe groot is de kans om syfilis te krijgen als je geslachtsgemeenschap hebt met iemand die besmet is met syfilis zonder voorbehoedsmiddelen te gebruiken? De kans om de seksueel overdraagbare aandoening syfilis te krijgen is in dat geval ongeveer 30%. Voor de kans op besmetting wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.
Symptomen van syfilis:
- Het verwijst naar letsels of afwijkingen aan de syfilis tong, veroorzaakt door de ziekte. Het verschijnt vaak als zweertjes of vlekken, wat typische zweertje syfilis symptomen zijn.
- Het wordt beschreven als onwillekeurige spierbewegingen of syfilisstoten die mogelijk verband houden met syfilis eikel in een laat stadium die het zenuwstelsel aantast.
- Het wordt gebruikt om aan te geven dat syfilis dodelijk kan zijn en zonder behandeling kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en de dood.
Wat is syfilis en wat is de incubatietijd van syfilis?
Syfilis is een infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën en die vaak wordt verspreid via seksueel contact. De incubatietijd van syfilis kan variëren van 10 tot 90 dagen, met een gemiddelde incubatietijd van 21 dagen. Bovendien kan syfilis worden onderverdeeld in vier verschillende stadia:
- Primair 710 (CDC-diagnosecode)
In dit stadium is er sprake van een chancre (pijnlijke syfilis). Er verschijnt één enkele syfilis zweer, wat een kenmerkend symptoom is voor syfilis zweer herkennen. Meerdere zweren komen echter vaak voor.
- Secundair 720
In dit stadium is de patiënt besmettelijk en kan hij last krijgen van huiduitslag en slijmvliesletsels.
- Vroeg niet-primair, niet-secundair (NPNS) 730 (voorheen Vroeg Latent)
In dit stadium is de patiënt besmettelijk, maar zijn er geen symptomen. Tertiaire syfilis kan worden behandeld met de juiste medicatie.
- Syfilis laat 755 (voorheen laat latent 745)
In dit stadium is de patiënt NIET besmettelijk. Maar de symptomen zijn moeilijk te identificeren op het moment van een medische consultatie.
De meest voorkomende symptomen van syfilis bij mannen en vrouwen
Hieronder vind je een lijst met symptomen van syfilis bij zowel mannen als vrouwen:
Syfilis symptomen man
- Syfilis huiduitslag die kan verschijnen als roodbruine vlekken, vaak op de romp, armen of benen.
- Tedere, gezwollen lymfeklieren in de lies, oksels of nek.
- Onverklaarbare koorts of griepachtige symptomen.
- Aanhoudende keelpijn zonder duidelijke oorzaak.
- Algemene spierpijn of gewrichtspijn.
- Aanhoudende vermoeidheid of gebrek aan energie.
- Pijnlijke of pijnloze zweren of zweertjes op de genitaliën, anus of syfilis mond.
- Verlies van haarplekken, vooral in de latere stadia.
- Frequente of ernstige hoofdpijn.
- Onverklaarbaar gewichtsverlies of veranderingen in de eetlust.
Syfilis symptomen vrouw
- Pijnlijke of pijnloze zweren op de geslachtsorganen, vulva, vagina of mond.
- Gevoelige, gezwollen lymfeklieren in de lies, oksels of nek.
- Onverklaarbare koorts of griepachtige symptomen.
- Aanhoudende keelpijn zonder duidelijke oorzaak.
- Algemene spierpijn of gewrichtspijn.
- Aanhoudende vermoeidheid of gebrek aan energie.
- Roodbruine syfilisuitslag, vaak voorkomend op de romp, armen of benen.
- Verlies van haarplekken in latere stadia.
- Frequente of ernstige hoofdpijn.
- Afscheiding die qua kleur of consistentie kan verschillen.
De symptomen van syfilis zijn mogelijk niet zo zichtbaar. Daarom moet men goed opletten en syfiliszweren herkennen om de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt.
Hoe weet u of u syfilis heeft opgelopen?
De bacteriën die syfilis veroorzaken komen het lichaam binnen, en dan kun je een wondje krijgen waarbij de huid en slijmvliezen in contact komen met de bacteriën. Deze wond doet helemaal geen pijn. Kenmerkend voor deze wond die geassocieerd wordt met syfilis is dat deze een vrij harde rand heeft. Ook deze wond is besmettelijk en heeft ongeveer 3 tot 6 weken nodig om spontaan te verdwijnen.
Het is mogelijk dat in deze periode de klachten merkbaar worden. Er is vooral sprake van uitslag over het gehele bovenlichaam, maar wat zeer kenmerkend is zijn de voetzolen en handpalmen, waar deze uitslag ontstaat. Dit jeukt overigens niet. Ook is het mogelijk dat er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Wratten worden soms ook aangetroffen, kleurloos of grijs, in de geslachtsdelen. Ook voelt men zich doorgaans grieperig en kan koorts optreden in combinatie met pijn in de spieren en gewrichten.
Is Syfilis een veel voorkomende SOA in Nederland?
Syfilis is tegenwoordig relatief zeldzaam. De ziekte komt echter nog steeds voor in Nederland. Met name onder de risicogroepen; mannen die geslachtsgemeenschap hebben met andere mannen en prostituees uit andere risicogroepen.
Hoe kan ik gecontroleerd worden op syfilis?
Een test voor syfilis is gebaseerd op bloedonderzoek. Controle is pas vier weken na onbeschermde seks mogelijk. Voor die tijd waren de bacteriën niet of nauwelijks detecteerbaar. Heeft u al wonden die overeenkomen met de beschrijvingen van syfiliswonden? Laat u dan zo snel mogelijk onderzoeken door uw huisarts of dermatoloog. Uiteraard kunt u ook met onze syfilis test controleren of u syfilis heeft opgelopen.
Na het oplopen van syfilis duurt het ongeveer twee tot twaalf weken voordat de eerste symptomen merkbaar worden.
Alleen een bloedonderzoek kan bepalen of syfilis in het lichaam aanwezig is. Als u onbeschermde geslachtsgemeenschap heeft gehad, bestaat de mogelijkheid dat u een seksueel overdraagbare aandoening heeft opgelopen. Dit kan ook syfilis zijn. Om te valideren of dit inderdaad het geval is, moet er een bloedmonster worden afgenomen, dat in een laboratorium wordt onderzocht. Als lichaamsmateriaal kan een bloedmonster en eventueel een uitstrijkje van het vocht van een vermoedelijke syfiliswond dienen. Kan pas drie maanden na uw laatste geslachtsgemeenschap met absolute zekerheid worden vastgesteld of u wel of niet syfilis heeft opgelopen? Dit heeft te maken met de incubatietijd van de ziekte.
Syfilis-test
Onze syfilistest is bedoeld om te controleren op de seksueel overdraagbare ziekte syfilis. Het is gemakkelijk te gebruiken en wordt geleverd met een eenvoudige handleiding. Syfilis is een SOA. En de oorzaak van het oplopen van deze ziekte is de gelijknamige bacterie. Het is een SOA die relatief gemakkelijk kan worden overgedragen. Syfilis kwam vroeger vaker voor dan nu. Net als veel andere seksueel overdraagbare aandoeningen heeft Syfilis de eigenschap dat je, als je drager bent, er in eerste instantie nauwelijks iets van merkt. Hoe kun je syfilis eigenlijk herkennen, en vooral de belangrijke vraag: hoe kom je ervan af? Weet u niet zeker welke SOA u mogelijk heeft opgelopen? Wees dan verstandig door te testen op meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen met het SOA test kopen pakket compleet.
Veelgestelde vragen
Wat is syfilis?
Syfilis is een bacteriële infectie. Het wordt meestal verspreid door seksueel contact.
Hoe krijg je syfilis?
Je kunt het krijgen door direct contact met een syfiliszweer tijdens seks.
Hoe ziet syfilis eruit?
Syfilis begint met een pijnloze zweer. Het evolueert vervolgens naar huiduitslag en laesies.
Wat zijn de symptomen van syfilis?
De symptomen van syfilis zijn als volgt:
- Zweren
- Huiduitslag
- Griepachtige symptomen
Wanneer testen op syfilis?
U kunt testen op syfilis als u symptomen heeft of blootstelling vermoedt.
Hoe vaak komt syfilis voor?
Syfilis komt relatief vaak voor, vooral in bepaalde populaties in de VS.
Hoe besmettelijk is syfilis?
Syfilis is zeer besmettelijk tijdens de primaire en secundaire fase.
Hoe krijg je syfilis symptomen
Symptomen van syfilis verschijnen meestal 10 dagen tot 3 maanden na blootstelling.