Syfilis symptomen
Nadat syfilis opgelopen is duurt het ongeveer twee tot twaalf weken voordat er de eerste klachten merkbaar worden. Dan zullen er zweertje syfilis symptomen opspelen op de huid van circa een centimeter groot en zijn betrekkelijk hard en in de meeste gevallen doen deze niet per se veel zeer. De mond, anus en vulva daar worden ze vaak niet eens opgemerkt. Op de huid kunnen vlekken ontstaan. Vervolgens verstrijken er twee a drie weken en dan zijn de vlekjes en zweertjes ‘verdwenen’. Maar vergis je niet; de ziekte zelf is dan niet verdwenen!
- Zweren in, op of rondom de genitale zones of mond
- Vlekken zichtbaar over de gehele huid met name handpalmen en voetzolen
- Hoofdpijn, vermoeidheid, griep
- Kale plekken, haaruitval bij de hoofdhuid
- Slechter zien, oogbolontsteking of andere oogklachten
- Na jaren syfilis zelfs beschadigingen aan het hart, hersenen, ruggenmerg en botten
Deze kenmerken worden vaak aangezien voor andere aandoeningen. Om die reden wordt Syfilis ook wel ‘De Grote Imitator’ genoemd. Het is erg belangrijk om Syfilis vast te kunnen stellen. Daarom beschrijven we hier waaraan de ziekte wel kunt vaststellen en welke verschillende stadia de ziekte kent.
Wat zijn de syfilis symptomen?
Het is belangrijk om te vermelden dat syfilis in drie afzonderlijke stadia verloopt. Voor elke stap of fase zijn er zeer zichtbare of volledig onzichtbare kenmerken. In de vroege stadia zijn er soms helemaal geen symptomen.
Het eerste stadium
Nadat 2 tot 12 weken zijn verstreken, zijn de eerste symptomen syfilis zweren die zich op en rond het slijmvlies kunnen ontwikkelen en tot een centimeter groot kunnen zijn. Deze zweren zijn rood en voelen vrij hard aan. Ze doen echter niet of nauwelijks pijn. De zweren zijn heel duidelijk zichtbaar op de penis. Het is ook mogelijk dat de zweertjes verborgen zitten in bijvoorbeeld de vulva of het rectum en dat je daar niets van merkt. De infectie kan ook op andere plaatsen op de huid voorkomen, zelfs op bijvoorbeeld de vingers. Dit gebeurt vooral als er bijvoorbeeld kleine wondjes op de vingers zitten. De lymfeklieren die zich in de buurt van de infectiewondjes bevinden, zullen opzwellen. Je kunt dit merken wanneer de klieren in bijvoorbeeld de lies opzwellen en onderhuidse knobbels zichtbaar en voelbaar worden. De zweren verdwijnen vanzelf binnen 90 dagen, maar de ziekte zelf blijft sluimeren in het lichaam en je kunt anderen besmetten.
Het tweede stadium
Als er tussen de drie en acht weken zijn verstreken na het eerste optreden van een wond, begint het tweede stadium. Wanneer het tweede stadium is bereikt, zijn de zweren die zich in het eerste stadium ontwikkelden vaak weer verdwenen. De syfilis keel symptomen die men in dit tweede stadium zal ervaren, bestaan voornamelijk uit koorts, spierpijn/gewrichtspijn, veel hoofdpijn en keelpijn, die vaak gepaard gaat met vermoeidheid. Over het hele lichaam kunnen vlekken verschijnen, ook al zijn ze soms heel licht. Deze vlekken zijn vaak duidelijk zichtbaar op de voetzolen en handpalmen. De vlekken veroorzaken geen jeukend gevoel. Een bekend kenmerk van syfilis in het tweede stadium van de ziekte zijn kale plekken, dus haaruitval, vooral in het haar op het hoofd. De ogen kunnen ook ontstoken raken, waardoor je slechter gaat zien. Er verschijnen grijze wratten op de penis, vulva of rectum. Als de ziekte in de zojuist beschreven fase niet effectief wordt behandeld, begint de sluimerende periode. In deze fase is de ziekte nog lange tijd in het lichaam aanwezig. Je hebt dan geen zichtbare of voelbare symptomen meer, maar je draagt de ziekte (de bacterie) nog wel in je lichaam en bent dus ook besmettelijk voor anderen. Anderen kunnen dus syfilis-symptomen van jou krijgen. Het derde stadium is de sluimerende periode, en zonder behandeling kan het ervoor zorgen dat je verschillende ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelt van twee tot dertig jaar. Ontstekingen in bijna het hele lichaam waarbij alle organen geïnfecteerd en beschadigd kunnen raken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor je botten, maar ook voor de huid. Je kunt zelfs hersenvliesontsteking krijgen als gevolg van syfilis en verward of zelfs verlamd raken.
Latente syfilis
Als je de symptomen van syfilis niet behandelt, zal de infectie of, je zou kunnen zeggen, de ziekte overgaan van het secundaire stadium naar het latente stadium. Dit stadium wordt vaak het verborgen stadium genoemd omdat je geen symptomen hebt. Daarom is het noodzakelijk om de symptomen te behandelen, want dit laatste stadium kan jaren duren en zonder behandeling kan de ziekte in de toekomst tot grote gezondheidsproblemen leiden.
Tertiaire syfilis
Na het latente stadium krijgt 30% tot 40% van de mensen met syfilis die geen behandeling krijgen, ernstige complicaties die bekend staan als tertiaire syfilis. Een andere naam voor dit stadium is late syfilis. De ziekte kan schade veroorzaken aan de volgende lichaamsdelen:
- Hersenen.
- Zenuwen.
- ogen
- Hart.
- Bloedvaten.
- Lever.
- Botten en gewrichten.
Als de infectie onbehandeld blijft, kunnen deze problemen zich vele jaren na het begin voordoen.
Waar kun je syfilis-symptomen krijgen?
Syfilis staat erom bekend dat het het hele lichaam aantast. Een zweerachtige zweer is echter de eerste indicatie van syfilis. Deze ontstaat waar de micro-organismen van de seks in contact komen met je huid. De kans is groter dat je syfiliszweren (chancres) op de volgende plekken ziet:
Syfilis symptomen vrouw en mensen die bij de geboorte als vrouw zijn toegewezen (AFAB)
- Op de vulva (uitwendige geslachtsorganen).
- In of rond de vagina.
- Rond de anus of in het rectum.
- Op de lippen of syfilisverschijnselen in de mond.
Syfilis symptomen man en mensen die bij de geboorte als man zijn aangewezen (AMAB)
- Op penis of scrotum.
- Onder de voorhuid van de penis.
- Rond de anus of in het rectum.
- Op de lippen of in de mond.
Symptomen van syfilis voorkomen
Er zijn bepaalde maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je syfilis krijgt en het aan iemand anders doorgeeft.
Doe
- Probeer een condoom te gebruiken als je vaginale of anale seks hebt.
- Als je orale seks hebt, probeer dan een condoom te gebruiken om de penis af te dekken of een latex of plastic pleintje (dam) om de vagina af te dekken.
- Als jij of je partner syfilis hebben, zorg er dan voor dat de behandeling is afgerond.
Niet doen
- Vermijd het delen van seksspeeltjes (was de seksspeeltjes en bedek ze met een nieuw condoom voordat iemand anders ze gebruikt).
- Als je drugs injecteert, vermijd dan het delen van naalden.
Wanneer moet iemand naar de dokter?
Als jij of je kind symptomen van syfilis vertonen, is het tijd om je huisarts te bellen. Deze symptomen kunnen zijn: ongewone afscheiding, een pijnlijke plek of uitslag, vooral in de liesstreek. Je kunt je ook laten testen op syfilis als je met deze aandoeningen te maken hebt:
- Seksueel contact hebt gehad met iemand die de ziekte zou kunnen hebben.
- Een andere seksueel overdraagbare aandoening hebt, zoals hiv.
- Zwanger bent.
- Regelmatig seks hebt met meer dan één partner.
- Onbeschermde seks hebt gehad, dat wil zeggen seks zonder condoom.
Veelgestelde vragen
Wat zijn syfilis symptomen?
De meest voorkomende symptomen van syfilis zijn witte of grijze wratachtige gezwellen, meestal op je penis, vagina of rond je anus.
Zijn de symptomen van syfilis te genezen?
Ja, de symptomen van syfilis zijn te genezen. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt behandeld met de juiste antibiotica.
Hoe krijg je syfilis symptomen?
De syfilisverschijnselen worden vaak verspreid via seksueel contact.
Hoe voelen syfilis-symptomen aan?
Er zijn veel syfilis-symptomen. Hieronder staan er enkele opgesomd:
- Milde koorts & vermoeidheid
- Keelpijn
- Haaruitval & gewichtsverlies
- Gezwollen klieren
- Hoofdpijn en spierpijn