Het hepatitis B-virus is een zeer virulent virus dat de lever aantast en inderdaad leveraandoeningen kan veroorzaken. Het is een van de belangrijkste gezondheidsproblemen en leidt vaak tot levercirrose en kanker. Preventie van deze ziekte kan worden bereikt door vaccinatie, de persoon moet het proces van vaccinatie kennen, samen met de vereiste voor voortdurende controle. Veel landen hebben hepatitis B-vaccinatie opgenomen in hun nationale vaccinatieprogramma. Het hepatitis B-vaccin is echter meestal duur om te produceren; daarom is een hepatitis B-injectie in de meeste regio’s, vooral in ontwikkelingslanden, vrij ontoegankelijk.

In dit artikel zullen we ons richten op relevante factoren zoals de kosten van onderzoek, de complexiteit van de productie en de wereldwijde vraag om te bepalen waarom hepatitis B-injecties uiteindelijk zo duur zijn.

De waarde van het hepatitis B-vaccin

Voordat we uitleggen waarom het vaccin zo duur is, moeten we eerst iets zeggen over de noodzaak van hepatitis B-vaccins. Hepatitis B is een grote bedreiging geworden voor de gezondheidszorg in het algemeen. Meestal leidt het tot levercirrose, leverkanker, leveraandoeningen en vroegtijdige sterfte. Het hepatitis B-vaccin biedt tot 98% tot 100% immuniteit tegen infectie, waardoor het vaccin een zeer effectief wapen is om ziekten te voorkomen.

Dit geldt voor pasgeborenen, gezondheidswerkers, personen met een hoog infectierisico zoals drugsspuiters en volwassenen in endemische gebieden. Het vaccin is in veel ontwikkelde landen opgenomen in immunisatieprogramma’s voor kinderen. De kosten zouden echter een beperking kunnen vormen en de dekking zou kunnen afnemen in ontwikkelingslanden, waar de last van hepatitis B vaak hoger is. Een Hepatitis B test thuis kan in dergelijke gevallen een handige oplossing zijn om mensen sneller en eenvoudiger toegang te geven tot hun testresultaten, vooral in gebieden waar medische voorzieningen beperkt zijn.

Prijsbegrip: Een veelzijdig probleem

De kosten van hepatitis B-vaccins zijn eerder een optelsom van verschillende factoren dan één specifieke reden. Hieronder vallen de kosten van onderzoek en ontwikkeling, de complexiteit die gepaard gaat met de productie, logistieke kwesties in de toeleveringsketen, regelgevingskosten en de marktvraag. Elk van deze factoren bespreken we hieronder in meer detail.

Kosten van onderzoek en ontwikkeling

Tijdens de ontwikkeling van vaccins, waaronder het hepatitis B-vaccin, wordt jarenlang uitgebreid onderzoek gedaan en worden uitgebreide klinische tests uitgevoerd, gevolgd door goedkeuring door de regelgevende instanties. In dit proces wordt niet alleen gekeken naar de effectiviteit, maar ook naar hoe goed het vaccin kan helpen om hepatitis B symptomen te voorkomen. Vaccins komen tot stand na een lang en duur traject van preklinische testen tot meerdere fasen van klinische testen op mensen om de veiligheid en werkzaamheid van vaccins vast te stellen.

Preklinisch onderzoek

Dit is de eerste fase waarin onderzoekers kandidaat-vaccins identificeren. Ze onderzoeken de structuur van het virus en de mechanismen waarmee het de mens infecteert. Ze doen ook onderzoek naar de reactiemechanismen van het immuunsysteem van de mens. Op basis van dat onderzoek bedenken ze een formule voor het vaccin. Een dergelijk proces vergt meerdere jaren van werken in laboratoria en het uitvoeren van experimenten.

Klinische proeven

Het vaccin wordt getest op menselijke vrijwilligers na voorafgaand preklinisch onderzoek. De klinische tests vinden plaats in drie fasen.

Fase I

Gebruikt een kleine groep normale vrijwilligers om de veiligheid en de immuunrespons te evalueren.

Fase II

Omvat meer deelnemers om de veiligheid, dosering en reactie van het immuunsysteem verder te evalueren.

Fase III

Hierbij zijn honderden mensen betrokken om de effectiviteit van het vaccin te controleren en eventuele negatieve effecten op te sporen. Het is de duurste en meest arbeidsintensieve fase in de ontwikkeling van een vaccin.
Elke fase vereist een nauwgezette voorbereiding, uitgebreide tests en enorme sommen geld. Het kan oplopen tot miljoenen voor klinische tests. Bovendien doorstaan niet alle vaccins de test, waardoor bedrijven vaak geld uitgeven aan onderzoek dat nooit een bruikbaar product oplevert.

Reglementaire goedkeuringen

Na klinische tests moet het vaccin toestemming hebben van de regelgevende instanties voordat de fabrikanten het kunnen vrijgeven. Ingediende gegevens van proeven, productiemethoden en kwaliteitscontrolemaatregelen worden onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek door regelgevende instanties zoals de FDA in de Verenigde Staten en de EMA in Europa. Dit verhoogt de kosten voor de ontwikkeling van vaccins.

Complexiteit van de productie

De productie van vaccins is een zeer technisch proces dat geavanceerde technologie, geschoolde arbeidskrachten en kritische normen voor kwaliteitscontrole vereist. De productie van het hepatitis B-vaccin is een recombinant vaccinproduct en daardoor zeer complex.

Kwaliteitscontrole

Het vaccin wordt onderworpen aan controles van zeer hoge kwaliteit. Sterilisatie-, veiligheids-, werkzaamheids- en zuiverheidstesten moeten worden uitgevoerd op elke batch van het vaccin. Dit zou ertoe leiden dat hele partijen worden afgekeurd als er kwaliteitsafwijkingen zijn, waardoor de kosten voor de productie van vaccins zouden stijgen.

Recombinante technologie

Het hepatitis B-vaccin wordt bereid met behulp van recombinant-DNA-technologie. In deze technologie wordt het gen dat codeert voor het hepatitis B-oppervlakteantigeen in gist- of zoogdiercellen gesplitst. Deze cellen brengen het antigeen tot expressie dat gezuiverd wordt en nu klaar is voor gebruik bij de bereiding van het vaccin. Hoewel deze technologie zeer effectief is, is het niet goedkoop vanwege de gespecialiseerde apparatuur die nodig is en de hoge processen die erbij komen kijken.

Koude keten logistiek

Vaccins zijn biologische producten die speciale bewaarcondities nodig hebben om hun effectiviteit te garanderen. De meeste vaccins, inclusief hepatitis B, vereisen lage temperaturen voor opslag omdat de meeste vaccins snel degraderen als ze worden blootgesteld aan hogere temperaturen. Het onderhouden van een koude keten van productie tot distributie en opslag vereist speciale apparatuur en infrastructuur, wat kosten met zich meebrengt.

Intellectueel eigendom en licenties

Net als de biotechbedrijven die hepatitis B-vaccins maken en produceren, geven patenten die in het bezit zijn van de bedrijven hen het niet-exclusieve recht op de productie en verkoop van hun producten voor een beperkte periode. Het waarschijnlijke resultaat zou zijn dat de fabrikant geen concurrentie op de markt heeft, waardoor ze de prijzen van het geleverde vaccin kunnen verhogen.

Bedrijven kunnen hun vaccintechnologie in licentie geven aan andere fabrikanten, maar ze brengen dan meestal royalty’s of licentiekosten in rekening, waardoor de kosten voor de koper stijgen. Bovendien is een generieke versie van een vaccin minder gemakkelijk te maken dan een generiek farmaceutisch product. De productie van een vaccin vereist verschillende complexe processen die moeilijk na te maken zijn.

Wereldwijde vraag en uitdagingen voor de toeleveringsketen

De vraag naar hepatitis B-vaccins verschilt per regio en bevolkingsgroep. Terwijl de vaccins in landen met een betere economie ruim beschikbaar zijn, worden ze opgenomen in routinematige immunisatieschema’s, binnen bepaalde leeftijdsgroepen en doelpopulaties, terwijl in landen met een laag inkomen, waar hepatitis B vaker voorkomt, de toegang tot de vaccins grotendeels gebaseerd is op de kosten.

Zeer beperkte productiecapaciteit

Hepatitis B-vaccins zijn zeer gevoelig voor het milieu en er zijn maar weinig fabrikanten die voldoende hepatitis B-vaccins op grote schaal produceren. Hierdoor is de toeleveringsketen vooral aansprakelijk tijdens periodes van hoge vaccinatiecampagnes en een uitbraak.

Eerlijke verdeling

Veel organisaties doen hun best om ervoor te zorgen dat landen met lage inkomens toegang krijgen tot betaalbare vaccins. Toch is een hepatitis B-vaccin in sommige landen vaak duur, vooral door beperkte financiering.

Wereldwijde toeleveringsketen van vaccins

Het is relatief complex omdat het wereldwijde toeleveringssysteem van vaccins kwetsbaar is voor verstoringen als gevolg van politieke instabiliteit, natuurrampen en pandemieën. Vertragingen in de levertijd en meer transportkosten voor de consument zijn de gevolgen van verstoringen.

Markttoegang en regelgevingsbarrières

Naast de kosten van zeer duur onderzoek, ontwikkeling en productie, kan goedkeuring door de regelgevende instanties een factor zijn die de prijs van vaccins beïnvloedt. De regelgeving voor vaccins verschilt per land, dus een bedrijf moet voldoen aan de voorgeschreven regels van het land voordat zijn product op de markt komt.

Heterogeniteit in regelgeving

De goedkeuring van vaccins kan van land tot land verschillen. Het kan fabrikanten tijd en geld kosten om dit op te lossen. Bedrijven moeten in sommige landen opnieuw klinische tests uitvoeren of zelfs nog meer documentatie indienen om aan de lokale regelgeving te voldoen.

Kosten van markttoegang

Het betreden van nieuwe markten kost fabrikanten van vaccins veel geld. Afgezien van naleving van de regelgeving maken bedrijven meestal kosten in verband met marketing en het opzetten en onderhouden van netwerken binnen de lokale gezondheidsinfrastructuur. Mogelijk moeten ze ook partnerschappen aangaan met lokale gezondheidsorganisaties. Deze kosten zijn vaak hoger en worden doorberekend in de kosten van het vaccin.

Prijscontroles

Verschillende landen hanteren prijscontroles voor vaccins en andere medicijnen om ze toegankelijker te maken voor burgers. Fabrikanten van de medicijnen willen niet op markten komen waar de prijzen te laag zijn om de productiekosten te dekken, ook al betalen consumenten er minder voor.

Overheid en internationale steun

Overheids- en internationale steunprogramma’s kunnen de kosten van hepatitis B-vaccins enigszins drukken. Veel landen met een hoog inkomen verstrekken dit vaccin gratis, als onderdeel van het nationale immunisatieprogramma. In landen met een laag inkomen helpen organisaties zoals de WHO om de kosten van het vaccin aanzienlijk te verlagen.
Er zijn veel internationale donoren bij betrokken, waaronder zowel regeringen als particuliere stichtingen. Deze fondsen worden dus gebruikt om vaccins aan te schaffen, de immunisatie-infrastructuur te ondersteunen en inspanningen te leveren om de vaccinatiegraad te verhogen.

Maar hoewel er veel inspanningen zijn verricht, blijven de vaccins tegen hepatitis B in veel delen van de wereld duur. De hepatitis B incubatietijd kan bovendien variëren, wat betekent dat tijdige vaccinatie cruciaal is. Hoewel de verlaging van de financiële lasten voor een groot deel afhankelijk is van internationale organisaties en donoren, moet de financiering op lange termijn worden gehandhaafd en moet politieke betrokkenheid worden verzekerd om vaccins voor iedereen beschikbaar te maken.

De rol van publieke perceptie en bewustwording

De perceptie en het bewustzijn van het publiek is een andere bepalende factor voor de kosten van hepatitis B-vaccins. In sommige landen is men zich onvoldoende bewust van de noodzaak van dit vaccin, waardoor de vraag afneemt. De fabrikanten hebben te lijden onder slechte schaalvoordelen, waardoor de kosten vrij hoog zijn.

Overheid en gezondheidsinstanties kunnen mensen ervan bewust maken dat hepatitis B-vaccinatie dringend nodig is. Volksgezondheidcampagnes om mensen voor te lichten over de voordelen van vaccinatie kunnen de vraag doen toenemen en vervolgens de massaproductie van vaccins stimuleren. Massaproductie op grotere schaal zou ook de kosten kunnen drukken.

In bepaalde populaties kan aarzeling over vaccinatie de acceptatie van het hepatitis B-vaccin ondermijnen. Bijgevolg ondervinden fabrikanten bij weinig vaccinaties vaak moeilijkheden om stabiele productievolumes te handhaven, wat leidt tot hoge prijzen.

Regionale prijsverschillen

Een andere reden waarom hepatitis B-vaccins zo duur worden gevonden, is vanwege regionale prijsverschillen. Bovendien rekenen de fabrikanten van vaccins meestal verschillende prijzen voor een vaccin op de ene markt en op een andere markt voor hetzelfde product.

Gestaffelde prijsmodellen

Veel farmaceutische bedrijven hanteren een gedifferentieerde prijs, die meestal hoger is in landen met hoge inkomens en tegen lagere prijzen in landen met lage en middeninkomens. Dit is een prijsstrategie om vaccins betaalbaar te maken in landen die zich niet dezelfde koopkracht kunnen veroorloven. In de praktijk zijn de verschillen echter niet onaanzienlijk, en zelfs bij gedifferentieerde prijzen is het minder waarschijnlijk dat vaccins betaalbaar blijven voor sommige bevolkingsgroepen.

Kruissubsidiëring

Fabrikanten mogen de prijs van vaccins in ontwikkelde landen verhogen om lagere prijzen voor lage-inkomenslanden te kruissubsidiëren. Hoewel deze praktijk bijdraagt aan het verkrijgen van vaccins in de meest onderbelichte delen van de wereld, houdt het ook de overtuiging in stand dat vaccins te duur zijn in landen met een hoog inkomen.

Conclusie

Maar hoewel er veel inspanningen zijn verricht, blijven de vaccins tegen hepatitis B in veel delen van de wereld duur. De hepatitis B incubatietijd kan bovendien variëren, wat betekent dat tijdige vaccinatie cruciaal is. Voor mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid, is het ook belangrijk om een SOA test te bestellen om zeker te zijn van de diagnose en tijdig in te grijpen waar nodig. Hoewel de verlaging van de financiële lasten voor een groot deel afhankelijk is van internationale organisaties en donoren, moet de financiering op lange termijn worden gehandhaafd en moet politieke betrokkenheid worden verzekerd om vaccins voor iedereen beschikbaar te maken.

Andere factoren zijn de rol van intellectuele eigendomsrechten en beperkte concurrentie doordat bedrijven patenten op het vaccin hebben. De internationale vraag kan ook regionale prijsfactoren hebben, dus economieën en lage-inkomenslanden zijn extra factoren die de complexiteit vergroten. Internationale inspanningen door organisaties zoals de WHO helpen de kosten van dit proces te minimaliseren, maar er zijn meer investeringen en meer wereldwijde samenwerking nodig om dit momentum vast te houden.

+ berichten