Herpes is een virusinfectie die veel mensen over de hele wereld treft en dus veel stress en angst in een relatie kan veroorzaken. Als jij of je partner herpes heeft, is het heel belangrijk om te weten wat je moet doen tegen herpes en om elkaar te beschermen. Het virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich normaal gesproken door direct lichamelijk contact, vooral tijdens een uitbraak, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan de overdracht geminimaliseerd worden.

Leren wat te doen tegen herpes, inclusief het ondergaan van een Herpes test, houdt in dat je veilige gewoonten aanneemt, bijvoorbeeld bescherming gebruiken tijdens seksuele activiteit, antivirale medicijnen nemen en een open communicatie met je partner onderhouden. Zo voorkom je niet alleen de verspreiding van het virus, maar creëer je ook vertrouwen en veiligheid binnen de relatie. In deze blog nemen we je mee in de effectieve en praktische methoden om ervoor te zorgen dat je liefdesrelatie niet in gevaar komt door herpes, hoe je met herpes-symptomen omgaat en hoe je een gezonde relatie kunt onderhouden terwijl je met het virus leeft. Met deze kennis van risico’s en proactieve stappen vooraf, verklein je het risico op overdracht en zorg je tegelijkertijd voor een ondersteunende en liefdevolle relatie.

Een open communicatie met je partner onderhouden

Communicatie: Om te beginnen is communicatie de makkelijkste eerste stap om te leren wat je moet doen tegen herpes om je partner te beschermen. Praten over het hebben van herpes is ongemakkelijk, maar er kan geen vertrouwen worden opgebouwd tussen geliefden tenzij ze open en eerlijk met elkaar zijn in het beslissen over seksueel en lichamelijk contact. Hier lees je hoe je kunt communiceren:

  • Timing: Kies een rustige, privéplek waar jullie allebei gegarandeerd niet gestoord worden. Vertel het je partner niet tijdens momenten die woede opwekken of vlak voor de seks.
  • Blijf bij het goede deel: Vertel je partner dat herpes een beheersbare aandoening is en dat je voorzorgsmaatregelen neemt om hen te beschermen; herpes kan dus niet jullie relatie of toekomst bepalen.
  • Onderwijs jezelf: Informeer jezelf over herpes & hoe de symptomen zijn en welke behandelingen er zijn. Dit zal je in staat stellen om met vertrouwen op je partner te reageren en onnodige angst weg te nemen.
  • Open communicatie: Het is de weg waarlangs een veilige, ondersteunende relatie kan worden opgebouwd waarin beide individuen elkaar in staat kunnen stellen om beslissingen te nemen die het beste bij hen passen.

Condooms en gebitsbeschermers

Een belangrijke stap in de bescherming van je partner tegen herpes is het regelmatig gebruiken van condooms en dental dammen tijdens seksuele activiteiten. Hoewel deze barrières het risico op het krijgen van herpes misschien niet helemaal wegnemen, verminderen ze het zeker wel.

  • Condooms: Fysieke barrières van mannelijke en vrouwelijke condooms kunnen beschermen tegen herpes door vaginale, anale en orale seks, hoewel herpes ook elders op het lichaam kan worden overgedragen door huidcontact.
  • Gebitsbeschermers: Latex of polyurethaan vellen die met name worden gebruikt tijdens orale seks en die een barrière vormen tussen de mond en de genitaliën die de preventie van HSV-1 en HSV-2 ondersteunt.

Waarschijnlijk is een van de beste manieren om de overdracht van een herpesinfectie te minimaliseren het juiste, consequente gebruik van condooms en dental dams. Maar ook al verlagen deze preventieve middelen het risico aanzienlijk, ze bieden geen volledige bescherming tegen herpesinfecties, omdat er zweren kunnen ontstaan op huidplekken die niet door deze beschermingsmiddelen zijn afgeschermd.

Antiviraal geneesmiddel voor herpes

De belangrijkste strategieën voor het beheersen van de aandoening zijn het innemen van antivirale geneesmiddelen en het verkleinen van de kans dat je het virus doorgeeft aan je partner. Het onderdrukt het virus, wat vaak de erupties en asymptomatische virusuitscheiding vermindert wanneer het virus aanwezig is op de huid zonder tekenen van erupties.

  • Dagelijkse onderdrukkende therapie: Een patiënt die voortdurend last heeft van herpesuitbarstingen kan dagelijks een antivirale behandeling krijgen om het risico op het doorgeven van de ziekte aan de partner te verkleinen. Volgens onderzoek kan een dagelijkse onderdrukkende behandeling het risico op overdracht tot 50% verminderen.
  • Behandeling van uitbraken: Als iemand last heeft van terugkerende uitbraken, omvat de behandeling ook het voorschrijven van antivirale geneesmiddelen om de genezing te versnellen en de symptomen te verminderen.
  • Medicatie: De medicatie wordt volgens de instructies ingenomen; dit helpt de overdracht van het virus van je partner te voorkomen en zal mogelijk de symptomen verminderen.

Triggers identificeren en vermijden

Als je weet wat je moet doen tegen herpes, moet je weten welke andere mogelijke triggers een uitbraak kunnen uitlokken en die vermijden. Enkele veel voorkomende triggers zijn:

  • Stress: fysiek of emotioneel, maakt iemands immuunsysteem zwakker en dus kwetsbaarder voor het krijgen van een uitbraak. Gezonde manieren om met stress om te gaan helpen voorkomen dat er te vaak herpes uitbreekt, zoals ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging, therapie, enz.
  • Ziekte: Een virale of bacteriële infectie zoals griep kan herpeszweren veroorzaken. Over het algemeen helpt het om een sterk immuunsysteem te houden door ervoor te zorgen dat je goed gevoed bent, voldoende slaapt en regelmatig oefeningen doet om uitbraken te voorkomen.
  • Menstruatie: Vrouwen hebben ook de neiging om uitbraken te krijgen tijdens hun menstruatiecyclus. Er wordt ook aangenomen dat er dan sprake is van een hormonale onbalans die het immuunsysteem kan verzwakken en het dus niet gemakkelijk maakt om het herpesvirus te onderdrukken.
  • Blootstelling aan de zon: Als je HSV-1 hebt, verhoogt dit de kans op het ontwikkelen van een koortslip wanneer je jezelf blootstelt aan te veel zon. Zonnebrandcrème en lippenbalsem met SPF en UV-bescherming kunnen herhaling verminderen.

Het vermijden van bekende triggers kan het aantal herhalingen verminderen, waardoor de overdracht naar je seksuele partner afneemt.

Seksueel contact vermijden tijdens uitbraken

Waarschijnlijk het meest essentiële advies aan koppels die net weten dat ze herpes hebben is om zich te onthouden van seksuele activiteit tijdens uitbraken. Bovendien is herpes zeer besmettelijk als er zweertjes of blaasjes aanwezig zijn. Ook al gebruik je antivirale medicijnen, het virus is op deze momenten zeer actief en vergroot de kans op overdracht enorm.

  • Symptomen van een uitbraak: Er kan een soort waarschuwingssignaal voorafgaan aan de zichtbare zweertjes, zoals jeuk, tintelingen of ongemak in het getroffen gebied. Als je deze symptomen voelt, vermijd dan elk seksueel contact tot de uitbraak volledig genezen is.
  • Genezingstijd: De genezingstijd is voor iedereen anders, maar meestal is de genezing tussen de 7 en 10 dagen voorbij. Iemand moet zich onthouden van seksuele activiteiten totdat alle zweertjes volledig genezen zijn en de huid bijna normaal is.

Vermijd contact met de geslachtsorganen tijdens een actieve uitbraak en vermijd zo de kans op overdracht van het virus op je seksuele partner.

Het belang van routinematige SOA-tests

Als jij of je partner herpes hebben, is het allerbelangrijkste dat je je regelmatig laat controleren op seksueel overdraagbare aandoeningen. Door te testen kan een koppel hun seksuele status kennen en een aantal andere infecties vermijden die het leven met herpes erger kunnen maken.

  • Testen op herpes: Testen op herpes worden niet vaak uitgevoerd op routine SOA-panels, dus je moet er misschien specifiek om vragen. Bloedtesten kunnen detecteren of je bent blootgesteld aan het herpesvirus, zelfs als je geen symptomen vertoont.
  • Verschillende SOA’s: Hoewel herpes van nature een hoop ongemak met zich meebrengt, ontdekken de meesten dat ze niet alleen vatbaarder zijn voor SOA’s, maar ook andere kunnen oplopen door herpes. In dit verband zijn regelmatige tests op HIV, gonorroe, chlamydia en syfilis ook aan te raden. Het onderhouden van een gezond lichaam zorgt ervoor dat beide partners in topvorm zijn, waardoor herpes beter kan worden aangepakt.

Testen en bewustzijn over seksuele gezondheid zijn erg belangrijk, vooral als een van de partners herpes heeft. Een van de beste manieren om voor je partner te zorgen, is proberen om op de hoogte te blijven en proactief te zijn over je eigen gezondheid.

Onderhoud van een gezonde levensstijl voor herpes

Een gezonde levensstijl wordt bereikt door herpes in de gaten te houden en de frequentie van de aanvallen te beperken. Een gezond immuunsysteem verdrijft het herpesvirus en door gezond te blijven, houdt het het virus op afstand. Regelmatige oefeningen zoals wandelen en zwemmen kunnen de stressfactoren die uitbraken kunnen veroorzaken verlagen en het lichaam en de geest gezonder houden. Het helpt ook om de immuniteit van het lichaam tegen infecties te verhogen met een uitgebalanceerd dieet dat veel fruit, groenten en magere eiwitten bevat. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en een hoog suikergehalte helpt omdat deze de immuniteit kunnen verminderen en ontstekingen kunnen activeren.

De juiste hoeveelheid slaap is ook belangrijk omdat rust helpt bij het verjongen en herstellen van de afweer van het lichaam. Andere technieken die helpen om herpesuitbraken te voorkomen zijn daarom ook het beheersen van stress door middel van meditatie, diepe ademhaling of therapie. En last but not least, geen alcohol drinken en stoppen met roken helpt ook om het immuunsysteem een boost te geven. Al deze gewoonten zijn behoorlijk zelfonderhoudend; je hoeft ze alleen maar regelmatig te volgen en herpespatiënten zitten goed met betrekking tot het verminderen van de frequentie en intensiteit van uitbraken, waardoor de kwaliteit van leven verbetert en het beheer van herpes gemakkelijker wordt.

Veilige praktijken voor intimiteit

Voor intimiteitspraktijken over wat je moet doen in het geval van herpes, is het essentieel om na te gaan hoe en op welke manier je de kans op een dergelijke overdracht moet verkleinen terwijl je toch een bevredigende relatie hebt voor jou en je partner. Hier zijn enkele intimiteitstips:

  • Niet-seksuele genegenheid: Als je je zorgen maakt over overdracht tijdens een uitbraak of asymptomatische uitscheiding, richt je dan op niet-seksuele vormen van genegenheid, zoals knuffelen, zoenen als er geen koortslip aanwezig is en elkaars hand vasthouden. Deze vormen van genegenheid kunnen de emotionele band tussen jou en je partner versterken zonder het risico op overdracht van herpes te verhogen.
  • Communiceren terwijl je intiem bent: Wees eerlijk tegen je partner over de veranderingen in je lichaam. Als je het gevoel hebt dat je begint uit te breken of dat je je niet lekker voelt, vertel dit dan aan je partner en onthoud je misschien meer van seksuele activiteit totdat je het gevoel hebt dat het risico op overdracht aanzienlijk is gedaald.
  • Verken een andere intimiteit: Als het herpesvirus invloed heeft op je seksuele relatie, onderzoek dan alternatieve manieren om intiem contact te hebben. Intimiteit zonder direct huid-op-huid contact kan plaatsvinden door wederzijdse masturbatie of het gebruik van speeltjes met de juiste reinigings- en barrièremethoden.

Om je partner te beschermen en toch van een gezonde relatie te genieten, moet je een balans vinden met veiligheidsoverwegingen als het gaat om lichamelijke intimiteit.

Het stigma van herpes doorbreken

Een uitdaging waar koppels tegenaan lopen als het gaat om wat ze tegen herpes moeten doen, is het bestrijden van het stigma dat aan de infectie kleeft. Helaas worden herpeslijders geconfronteerd met misvattingen en veel verkeerde informatie die leiden tot onnodige schaamte en verlegenheid.

  • Informeer jezelf en je partner: Hoe meer je weet over herpes, hoe minder intimiderend het wordt. Als je eenmaal weet dat het een beheersbare aandoening is en dat veel mensen een gezond en gelukkig leven leiden met herpes, verdwijnt het stigma.
  • Sluit je aan bij steungroepen: Er zijn twee soorten groepen – online en persoonlijke steungroepen voor herpes-slachtoffers. Steungroepen kunnen emotionele steun, praktisch advies en het gevoel dat je erbij hoort bieden. Je kunt je gesterkt voelen in de wetenschap dat je niet alleen bent.
  • Blijf aardig voor jezelf: Herpes hoeft niet te definiëren wie je bent als persoon, en het moet zeker niet afschrijven uw waarde. Vriendelijk zijn voor jezelf en positief zijn over de goede dingen die om je heen en met je relatie gebeuren, zal laten zien dat herpes geen grote last hoeft te zijn.

Het doorbreken van het stigma rond herpes betekent dat koppels samen kunnen werken aan het omgaan met het virus terwijl ze een sterke gezonde relatie behouden.

Conclusie

Kennis over wat je moet doen tegen herpes zal zowel jou als je geliefde behoeden voor het verlies van alle basis voor een gezonde, op vertrouwen gebaseerde relatie. Je kunt in principe het risico op het doorgeven van het virus aan je seksuele partner minimaliseren door condooms en dental dams te gebruiken in veilige gewoonten, door geslachtsgemeenschap te vermijden tijdens de uitbraak en door antivirale medicijnen in te nemen. Daarnaast kan het doen van een SOA test online helpen om jezelf en je partner op de hoogte te houden van jullie gezondheid. Open communicatie heeft prioriteit, zodat beide partners precies weten wat ze doen om gezond te blijven.

Het handhaven van een gezonde levensstijl bij het voorkomen van uitbraken – stress, goede voeding en het stimuleren van het immuunsysteem – kan ook zorgen voor uitbraken. Herpes is een uitdaging, maar kan onder controle worden gehouden. Dit betekent dat koppels gelukkige en bevredigende relaties kunnen hebben met minimale risico’s op overdracht. Beide partners voelen zich dan veilig, gesteund en gesterkt in hun leven met herpes.

Senior kernfaculteit van Walden University bij ResearchGate | + berichten

Vaardig in non-profitorganisaties, anesthesie, spoedeisende geneeskunde, SOA-specialist en curriculumontwikkeling. Sterke onderwijsprofessional met een doctor in de wijsbegeerte (Ph.D.) gericht op ziekten en verpleegkunde met de nadruk op verpleegkundeonderwijs.