Herpes is een veelvoorkomend virus. Het manifesteert zich op het hele lichaam of een deel ervan, waaronder de huid, genitaliën en ogen. Velen denken dat herpes een koortslip en een genitale infectie is. Toch kan het ook in de ogen voorkomen. Lees verder voor het antwoord op de vraag Hoe krijg je herpes in je ogen. Deze aandoening wordt ook wel oculaire herpes of herpes ooginfectie genoemd en kan variëren van milde irritatie tot ernstige oogcomplicaties die het gezichtsvermogen bedreigen als ze onbehandeld blijft. Deze allesomvattende gids behandelt de oorzaken, symptomen en preventietips van herpes in de ogen.

Herpes aan de ogen: Wat is het?

Voordat ik verder ga met het uitleggen van de oorzaken van herpes aan de ogen, is het essentieel om te weten wat het is en hoe een herpes test hierbij kan helpen. Oculaire herpes is gewoon een terminologie voor herpes simplex keratitis. Het is in wezen een infectie van het oog veroorzaakt door het herpes simplex virus. In de meeste gevallen treedt oculaire herpes op via het hoornvlies, dat eenvoudig gezegd een koepelvormig voorvlak is dat transparant is. Als het hoornvlies geïnfecteerd raakt, wordt dit herpes simplex keratitis genoemd. Het kan zich verspreiden naar andere delen van het oog en ernstige aandoeningen veroorzaken zoals herpetische uveïtis of retinitis die, als ze niet behandeld worden, het gezichtsvermogen van een persoon blijvend en onomkeerbaar beschadigen. Een tijdige herpes test kan belangrijk zijn om de aanwezigheid van het virus te bevestigen en verdere complicaties te voorkomen.

Hoe krijgt men herpes in de ogen?

Dit begrijp je door te kijken naar hoe het virus zich overdraagt, nu leggen we uit hoe je herpes in je ogen krijgt. De overdracht van het virus naar een lichaamsdeel van een ander of contact met een geïnfecteerde persoon. Dit is hoe het gebeurt:

  • Direct contact met geïnfecteerde vloeistoffen: Het herpes simplex virus is zeer besmettelijk omdat het zich kan verspreiden door direct contact met geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen. De kans is groot dat je herpes in je oog krijgt als je een koortslip op je mond of op die van iemand anders aanraakt en daarna je ogen aanraakt zonder ze te wassen. Het virus gaat van je vingers naar je ogen en veroorzaakt een infectie.
  • Auto-inoculatie: Dit is een van de mechanismen waardoor een persoon die besmet is met orale of urogenitale herpes, een pad wordt voor de verspreiding van het virus naar de ogen. Iemand met een koortslip kan deze aanraken, krabben of in zijn of haar ogen wrijven waardoor het virus in de ogen wordt geïnoculeerd. Dit is een van de meest voorkomende bronnen van herpes ooginfectie.
  • Besmette voorwerpen: In principe, maar in sommige gevallen, verspreidt het virus zich via besmette voorwerpen zoals handdoeken, oogmake-up of zelfs contactlenzen. Als een besmet persoon een voorwerp gebruikt dat het virus bevat en een ander persoon gebruikt dat voorwerp, dan kan die persoon het risico lopen om besmet te raken in het oog.
  • Seksuele overdracht: Terwijl seksueel contact op de een of andere manier herpes kan overbrengen op je ogen, vooral wanneer een geïnfecteerde partner zijn/haar genitale gebied aanraakt en vervolgens op het gezicht of de ogen van zijn/haar partner of als genitale herpes laesies dicht bij het oog zitten.
  • Virale reactivatie: Herpes is een levenslange infectie. Het virus sluimert in de zenuwcellen van het lichaam. Het kan echter op elk moment reactiveren door stress of een verzwakt immuunsysteem. Dan ontstaat er een infectie wanneer het virus zich via zenuwbanen omhoog verplaatst, zoals de zenuwbanen die de ogen raken.
  • Wat is het risico om herpes in de ogen te krijgen?: Elke persoon met herpes simplex virusinfectie loopt risico op herpes voor de ogen, hoewel er predisponerende factoren zijn voor de oogbetrokkenheid van het virus.
  • Eerdere infectie met herpes: Als je eerder een koortslip of genitale herpes hebt gehad, is er een kans dat het virus zich naar je ogen kan verspreiden.
  • Contactlenzen: Het gebruik van contactlenzen kan ook het risico van overdracht van het virus van het lichaam naar de ogen omhoog schieten als er geen goede hygiëne wordt aangenomen.

Symptomen van herpes in de ogen

Vroegtijdige identificatie van de symptomen van herpes in de ogen is essentieel voor de juiste eerste behandeling en het onder controle houden van de mogelijke complicaties. Symptomen van herpes in de ogen hangen af van de mate waarin de infectie in de ogen heeft plaatsgevonden en van het gebied van het oog. De meest voorkomende zijn:

  • Roodheid van de ogen: Over het algemeen is een van de eerste tekenen van oculaire herpes de roodheid in een aangetast oog, samen met irritatie of ongemak.
  • Pijn in het oog: Bij de meeste lijders aan oculaire herpes is er sprake van een scherpe of brandende pijn in het oog. Dit kan bescheiden zijn in zijn intensiteit of zeer ernstig, afhankelijk van de ernst van de infectie.
  • Wazig zicht: Oculaire herpes kan een wazig of wazig zicht veroorzaken omdat de infectie een ontsteking van het hoornvlies veroorzaakt.
  • Waterige ogen: Er is vaak sprake van een waterig of tranend oog en dit komt ook voor bij bindvliesontsteking roze oog. In andere gevallen kunnen zwelling en roodheid van de oogleden worden opgemerkt als gevolg van deze infectie.
  • Lichtgevoeligheid of fotofobie: Dit is nog een ander veel voorkomend symptoom van herpes ooginfectie dat ongemak veroorzaakt in lichte omgevingen.
  • Vreemd lichaam gevoel: De patiënt kan klagen over iets dat in het oog steekt zonder brokstukken.

Oogafscheiding: Sommige mensen kunnen een heldere of licht troebele verkleuring in het aangetaste oog ontwikkelen.
Deze symptomen kunnen lijken op andere aandoeningen. Voor een juiste diagnose en medisch advies moet dus een oogarts of een zorgverlener worden geraadpleegd.

Complicaties van oogherpes

Indien onbehandeld, kan herpes van het oog leiden tot ernstige complicaties waarvan sommige levensbedreigend zijn voor het gezichtsvermogen. Mogelijke complicaties zijn

  • Corneale littekenvorming: Oculaire herpes kan leiden tot littekenvorming op het hoornvlies, wat leidt tot permanent verlies van gezichtsvermogen.
  • Terugkerende infecties: Elke patiënt die de diagnose oculaire herpes krijgt, is vatbaar voor terugkerende infecties. Verschillende terugkerende aanvallen veroorzaken ook verdere schade aan het oog en vergroten de kans op complicaties.
  • Glaucoom: In enkele gevallen kan oculaire herpes de druk in een van de ogen verhogen, wat vervolgens een aandoening veroorzaakt die glaucoom wordt genoemd en die de zenuw kan beschadigen en vervolgens verlies van gezichtsvermogen kan veroorzaken.

Een ernstig geval van herpesinfectie kan het netvlies wegduwen van de achterkant van het oog, zodat iemand zijn gezichtsvermogen permanent verliest als het niet behandeld wordt.

Diagnose herpes in de ogen

Als je denkt dat je herpes op je ogen hebt, ga dan meteen naar een oogarts. Een oogarts kan de volgende tests uitvoeren om de aandoening te classificeren:

  • Oogonderzoek met een spleetlamp: De arts gebruikt een gizmo dat bekend staat als een spleetlamp. In wezen is dit een microscoop met een krachtige lamp waarmee de arts een oog kan bekijken. Hij of zij zoekt naar tekenen van infectie zoals hoornvlieszweren of andere beschadigingen.
  • Virale kweek: Een uitstrijkje van het aangetaste deel van het oog kan worden opgestuurd voor een viruskweek om herpes simplex virus uit te sluiten.
  • Kleuringstest: De arts kan fluoresceïne gebruiken, een selectieve kleurstof om de infectieschade van het hoornvlies zichtbaar te maken.

Als de diagnose bevestigd is, zal uw oogarts een passende behandeling voorschrijven in overeenstemming met de ernst van uw geval.

Behandelopties voor Herpes in de ogen

De behandeling van Herpes in de ogen is strikt gebaseerd op de conditie en het gebied van de infectie en het primaire doel is om de virale belasting te verminderen om de symptomen van de patiënt te verbeteren en complicaties te verminderen. De belangrijkste behandelingen bestaan uit medicijnen die oraal worden toegediend, plaatselijk worden aangebracht als oogdruppels of in gelvorm. In meer inflammatoire gevallen van keratitis kunnen oogdruppels met steroïden nodig zijn om de zwelling tegen te gaan, maar hierbij is uiterste voorzichtigheid geboden omdat steroïden de infectie kunnen verergeren als ze verkeerd worden gebruikt.

In gevorderde gevallen kan een chirurgisch debridement nodig zijn om de beschadigde cellen van het hoornvlies te verwijderen om de genezing te bevorderen. In zeldzame en ernstige gevallen waarbij de infectie schade kan veroorzaken die littekens achterlaat of hoornvliesweefsel vernietigt, kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn om het gezichtsvermogen terug te krijgen. Nogmaals, een vroege diagnose in combinatie met een snelle behandeling van herpes ooginfecties is cruciaal bij de behandeling van deze ziekten om meer verwoestende complicaties zoals blijvend gezichtsverlies te voorkomen.

Tips voor preventie: Hoe je geen oogherpes krijgt

Nu we hebben besproken hoe je herpes in je ogen krijgt, is het tijd om de preventieve maatregelen onder de loep te nemen. Het is erg onwaarschijnlijk dat je de overdracht van herpes elke keer kunt voorkomen. Dit zijn enkele manieren waarop je het risico op herpes in je ogen kunt verlagen:

  • Beoefen goede hygiëne: Vaak je handen wassen, bij voorkeur met water en zeep, kan de verspreiding van herpes naar elk lichaamsdeel voorkomen. Als je een koortslip hebt of in nauw contact staat met iemand die een koortslip heeft, zorg dan dat je handen schoon zijn en vermijd het aanraken van je gezicht en ogen, tenzij het absoluut onvermijdelijk is.
  • Vermijd contact met een koortslip: Als je een koortslip hebt, vermijd dan om die aan te raken. Als je de koortslip per ongeluk aanraakt, was dan onmiddellijk je handen. Wrijf niet in je ogen, want zo verspreidt het virus zich vaak naar de ogen.
  • Vermijd het delen van persoonlijke spullen: Vermijd het gebruik van alles wat in contact komt met je gezicht of ogen. Gebruik zoveel mogelijk aparte handdoeken en make-up en deel geen contactlenzen. Dit zijn slechts enkele van de manieren waarop het virus van de ene persoon op de andere kan worden overgedragen.
  • Juiste behandeling: Als je een herpesinfectie hebt, bespreek dan onmiddellijk met je arts de mogelijkheid om medicijnen te gebruiken om de frequentie van de uitbraken te verminderen. De juiste medicijnen onderdrukken het virus en kunnen de kans op het ontwikkelen van de infectie elders in je lichaam, waaronder je ogen, verminderen.
  • Het dragen van een zonnebril beschermt de ogen: Als je oculaire herpes hebt, is het dragen van een zonnebril, vooral tijdens fel zonnig weer, een extra bescherming omdat dit lichtgevoeligheid kan veroorzaken. Ten tweede dient een zonnebril ook als een fysieke barrière & ontmoedigt het aanraken van de ogen.
  • Sterkere immuniteit: Dit zorgt ervoor dat het virus onder controle wordt gehouden en uitbraken ver weg blijven. Een gezonder dieet, voldoende slaap en lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan een nog sterker immuunsysteem.
  • Raadpleeg uw oogarts regelmatig: Alle patiënten met een geschiedenis van herpesinfecties moeten regelmatig een oogarts raadplegen. Vroegtijdige opsporing van tekenen van herpes voor de ogen voorkomt ernstigere complicaties.

Conclusie

De aard van herpes in de ogen kan worden begrepen door te weten hoe het herpes simplex virus, dat besmettelijk is, zich verspreidt. Hoewel herpes voor de ogen inderdaad vrij ernstig kan zijn, is het beheersbaar als het op de juiste manier wordt aangepakt met snelle en goede preventiestrategieën. De kans op het ontwikkelen van herpes op de ogen kan sterk worden verkleind door goede hygiëne, het zoveel mogelijk vermijden van het aanraken van besmette gebieden en het krijgen van medische hulp op het moment dat een infectie wordt vermoed. Als er oculaire herpes symptomen zijn, aarzel dan niet om een professional te bezoeken die je voor je ogen kan zien. Voor een snelle diagnose van mogelijke infecties, zoals soa’s, kun je ook overwegen een SOA test online te doen, zodat je snel de nodige stappen kunt ondernemen.

Als je weet hoe je herpes in je ogen krijgt en welke behandeling mogelijk is, kun je beter voor je ogen zorgen en voorzorgsmaatregelen nemen om complicaties van deze veelvoorkomende virale infectie te voorkomen.

+ berichten